Žiaci z tejto školy na dnešný deň nezabudnú: Navštívil ich KRÁĽOVSKÝ PÁR!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-09 15:39:00 |

Holandský kráľovský pár prišiel navštíviť Slovensko na tri dni. Obzreli si viaceré miesta a pozreli sa na ukážkovú hodinu občianskej náuky na jednej zo slovenských škôl.

Holandský kráľovský pár sa dnes na Slovensku zúčastnil aj vyučovania na Základnej škole Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši. Formou tlačovej správy nás o tom informovala Andrea Settey Hajdúchová, ktorá pôsobí ako PR manažérka Inštitútu pre aktívne občianstvo. Kráľovský pár uvidel, ako prebieha vzdelávanie žiakov v oblasti odhaľovania dezinformácií a zdokonaľovania si zručností v kritickom myslení.

 

Školu nenavštívili náhodne

,,O výbere školy rozhodlo to, že jej pedagógovia absolvovali vzdelávací program Školy, ktoré menia svet a uplatňujú ho vo vzdelávaní. Cez zážitkové vyučovanie vedú žiakov k demokratickém zmýšľaniu, rešpektu rozmanitosti ľudí aj názorov, záujmu o dianie v spoločnosti a k občianskej angažovanosti," uvádza sa v tlačovej správe.

Kráľovský pár sa pri návšteve školy rozprával s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Spoločne konzultovali tému ohľadom potreby kritického myslenia mládeže. V náväznosti na spomínanú problematiku si spoločne pozreli vyučovanie občianskej náuky u žiakov, ktorí v škole navštevovali šiesty ročník. Zúčastnili sa kvízu, ktorý mal preveriť vedomosti a schopnosti ohľadom rozlišovania a odhaľovania dezinformácií. 

 Občiansku náuku mnohí podceňujú

„Snažíme sa spolu s učiteľmi a deťmi ukázať, že ak je občianska výchova uchopená dobre a nevyhýba sa životu, s ktorým sa žiaci stretávajú za dverami školy - či je to politika, dezinformácie, polarizácia spoločnosti alebo klimatická kríza, je to veľmi potrebný predmet pre žiakov aj pre celú spoločnosť, ktorý môže byť pre žiakov zábavný a atraktívny,“ dodala v tlačovej správe Jana Feherpataky-Kuzmová, ktorá zastáva pozíciu riaditeľky Inštitútu pre aktívne občianstvo. Spomíná škola si zakladá na tom, aby deti viedla vzdelávaním k aktívnemu občianstvu.

 

𝗡𝗮𝘀̌𝘂 𝗺𝗲𝘀𝘁𝘀𝗸𝘂́ 𝘀̌𝗸𝗼𝗹𝘂 𝗻𝗮𝘃𝘀̌𝘁𝗶́𝘃𝗶𝗹 𝗵𝗼𝗹𝗮𝗻𝗱𝘀𝗸𝘆́ 𝗸𝗿𝗮́𝗹̌𝗼𝘃𝘀𝗸𝘆́ 𝗽𝗮́𝗿 👑👑 Základná škola Miloša Janošku je jedinou školou, do...

Posted by Mesto Liptovský Mikuláš on Thursday, March 9, 2023

Občianska náuka v súčasnosti patrí na viacerých školák k ,,druhoradým" predmetom. Pozornosť sa sústreďuje na iné ,,podstatnejšie" predmety, prezradila Katarína Štrasserová, vedúca danej ukážkovej hodiny občianskej hodiny a kvízu, keď školu naštívil spomínaý kráľovský pár. ,,Učitelia občianskej náuky volajú po jej skvalitnení tak, aby sa zo žiakov stali zodpovední, aktívni a kriticky mysliaci občania. Takýto žiak – občan svojím dielom prispieva k budovaniu otvorenej a demokratickej spoločnosti,”  dodala Štrasserová.

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia