Za chorobou dieťaťa môže byť aj nezáujem alebo priveľký záujem rodičov

Za chorobou dieťaťa môže
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-12 08:00:00 |

Choroba dieťaťa totiž môže mať omnoho hlbšie súvislosti, ako by sa mohlo zdať. Často sa stáva, že veci, ktoré deti nedokážu vysloviť, za ne rieši ich telo.

Niet azda väčšieho strachu, akým je strach o vlastné dieťa. A je jedno, či je v ohrození života, alebo má len angínu. Jasné, v prvom rade siahneme po lieku, ktorý by nášmu drobcovi uľavil. A to je úplne v poriadku. Okrem toho ale, že hľadáme odpovede na jeho vyzdravenie v medicíne, mali by sme sa zamyslieť nad skutočnou príčinou choroby. 

 Český lekár, Jan Hnízdil, ktorý sa venuje celostnej medicíne a psychosomatike, je známy tvrdením, že „zdravé dieťa môže žiť len v zdravej rodine”. Dieťa, ktoré je opakovane choré, rieši v sebe nejaký problém týkajúci sa rodiny, škôlky, školy, alebo problém so vzťahmi. Niečo ho evidentne trápi, ale svoje skutočné pocity a emócie potláča, nehovorí o nich, má obavy, alebo sa nevie s niečím vyrovnať, zmieriť. Najčastejšie mu však chýba pozornosť rodičov, čo je v dnešnej dobe veľký problém, keďže pracovná zaneprázdnenosť jedného, alebo oboch rodičov je bežnejšia ako sa zdá. Časová, fyzická aj psychická náročnosť mnohých povolaní spôsobuje, že deti trávia s rodičmi čoraz menej času. Budovanie kariéry, či iba primárna snaha uživiť rodinu, prináša so sebou nemalé obete a deje sa to často práve na úkor uspokojenia základných duševných potrieb detí.

No rovnako škodlivá ako nevšímavosť, môže byť aj prílišná starostlivosť. Rodičia tu sú najmä pre deti, chcú mať pod kontrolou každý ich krok, chcú, aby ich deti napĺňali ich nesplnené sny. Nežijú svoj vlastný život, snažia sa žiť život svojho dieťaťa a tým vytvárajú naň taký veľký tlak, až z neho dieťa ochorie.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia