Toto nerobte! Rozštvrtené tabletky ibuprofénu deťom nedávajte

Toto nerobte! Rozštvrtené tabletky
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-02 12:30:00 |

V lekárňach nie sú dostupné sirupy ani čípky proti bolesti a horúčke pre malé deti. Chýbajú prevažne liečivé prípravky, ktoré obsahujú látku ibuprofén.

Čo robiť a naopak nerobiť v krízovej situácií, keď dieťa ochorie a v domácej lekárničke príslušné lieky chýbajú? Jedným z riešení je rozštvrtenie tablety lieku s rovnakou účinnou látkou pre dospelých. To je však iba zdanlivo jednoduché riešenie. Lekárnici ho rozhodne neodporúčajú. „Rozdrvená tableta má pre deti výraznú pachuť, čím ľahko príde k tomu, že deti prášok vypľúvajú. Následne rodič nie je schopný presne povedať, koľko účinnej látky dieťa užilo,“ upozorňuje Mgr. Pavla Horáková, lekárnička a koordinátorka online poradne na MojaLekáreň.sk, ktorá nedostatok liečivých prostriedkov s obsahom ibuprofénu tiež potvrdzuje. Malé deti mávajú, až na výnimky, problém s prehĺtaním tabliet, kapsúl aj toboliek. Jednoduchý nápad sa tak veľmi rýchlo zmení na zložitú úlohu s neistým výsledkom.

V prípade, že rodičia nájdu v lekárničke zvyšky liekov pre deti, je dôležité dôkladne skontrolovať ich dobu expirácie a spôsob skladovania. „Vyhnete sa podávaniu liekov s prepadnutou expiračnou dobou, ktoré vám doma zostali od poslednej choroby. Expirovaný liek už nemusí byť účinný,“ upozorňuje Horáková. Napríklad MojaLekáreň.sk má skladom jahodovú suspenziu Nurofen Junior, nedostupné sú žuvacie tablety Nurofen, pomarančový sirup Nurofen Junior a tiež čípky. 

Čo teda robiť a ako dieťaťu znížiť horúčku či stlmiť bolesť? Jednou z účinných variant je kúpiť v lekárni adekvátnu náhradu za chýbajúci liek. „Na bolesť a horúčku sú rovnako účinné liečivé prípravky s obsahom paracetamolu,“ odporúča lekárnička. Rodičia sa podľa nej môžu obrátiť na lekárnikov v online poradni na MojaLekáreň.sk. „V tejto situácií riešime v online poradni 10 podobných otázok denne. Rodičom radíme – okrem podania vhodných liečiv – tiež znižovať dieťaťu horúčku pomocou zábalov a obkladov,“ doplnila.

Podľa dostupných dát MojaLekáreň.sk je zrejmé, že Slováci na situáciu s chýbajúcimi liekmi pre deti rýchlo reagovali a nákupy zobrali útokom. Koncom augusta predaj týchto liečiv prudko vzrástol – pomarančová Nurofen Junior suspenzia za posledný mesiac skočila v predaji o viac ako 100 %, od marca dokonca štvornásobne. Rovnako aj ibuprofénovým čípkam pre deti stúpol predaj za posledný mesiac dvojnásobne. Z dát je tiež viditeľné, že predaj sa presúva k položkám, ktoré sú stále dostupné. Podľa informácií, ktoré má MojaLekáreň.sk k dispozícií, by prvé lieky pre deti s účinnou látkou ibuprofén mali byť opäť dostupné počas septembra a ďalšie druhy liečiv pre deti dodávatelia postupne naskladnia do novembra.

Čo (ne) robiť v krízovej situácií, keď nezoženiete lieky pre deti s ibuprofénom:

- Horúčku deťom znižujte pomocou studených zábalov a obkladov.

- Na bolesť a horúčku podávajte lieky pre deti s účinnou látkou paracetamol.

- V domácej lekárničke skontrolujte expiračnú dobu liekov pre deti s ibuprofénom a overte správny spôsob ich skladovania.

- Lieky s prepadnutou expiračnou dobou deťom nepodávajte. Nemusia už byť účinné.

- Nedrvte deťom tablety ibuprofénu pre dospelých. Prášok je horký, deti ho vypľúvajú, a preto nie je možné presne určiť, koľko účinnej látky dieťa už užilo.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia