Najdôležitejšie míľniky v tehotenstve: Na toto sa pripravte!

Najdôležitejšie míľniky v tehotenstve:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-17 11:30:00 |

Keď vidíte dve nezabudnuteľné čiarky na tehotenskom teste, hlavou sa vám premelie mnoho otázok a hlavne myšlienok. Čo všetko vás čaká?

Niečo sa začína diať a vy máte v rukách tú najväčšiu zodpovednosť, ktorú ste kedy mali. Zodpovednosť za nový život. Ktoré míľniky počas gravidity sú tie najdôležitejšie?

5. týždeň: Som tehotná?

Nedostavila sa menštruácia v termíne, v ktorom ste zvyknutá? Počkajte tri až päť dní a urobte si domáci tehotenský test, ktorý detekuje tehotenský hormón HCG z moču. Ukázal vám dve čiarky? Gratulujeme, pravdepodobne ste tehotná. V priebehu dvoch až troch týždňov je potrebné sa objednať na prvé vyšetrenie ku gynekologovi. Ten na základe rozboru krvi a ultrazvukového vyšetrenia tehotenstvo definitívne potvrdí.

7. týždeň: Hurá, srdiečko bije ako zvon!

V rozmedzí šiesteho až siedmeho týždňa je už embryo bezpečne viditeľné na ultrazvuku. Lekár pri vyšetrení kontroluje, či sa plod nachádza v maternici, určį jeho veľkosť i srdcovú aktivitu. Je vidieť gestačný vačok s plodom a jeho srdcovou aktivitou. Začína pôsobiť hormón HCG a stúpa hladina hormónov progesterónu a estrogénu. Tieto dva hormóny ovplyvňujú rast a vývoj plodu, spôsobujú ale aj duševné aj telesné zmeny u tehotnej. Nenechajte sa preto zaskočiť možnými výkyvmi nálad.

9. týždeň: Z embrya je “baby”

Od ôsmeho týždňa už lekári nehovoria o embryu, ale o plode. Vyvíjajú sa všetky životne dôležité orgány a výživu plodu už plne zabezpečuje placenta. Niektoré ženy v tomto období bojujú s nevoľnosťami a nadmernou únavou. V deviatom týždni začína tzv. Fetálne obdobie plodu, kedy sú už všetky hlavné štruktúry plodu vyvinuté.

11. týždeň: Objednajte sa na skríning

Práve nastal ideálny čas na vykonanie prvej časti tzv. Prvotrimestrálního skríningu (krvný test - odber PAPP-A + HCG), ktorý dokáže odhaliť možné vrodené vývojové chyby plodu. Ak je výsledok pozitívny, nasleduje spravidla odber choriových klkov (invazívne vyšetrenia, punkcia cez brušnú stenu).

13. týždeň: Je čas na pohodu

Zhruba od dvanásteho týždňa môžete na svojom tele pozorovať výraznú žilovú kresbu (nielen v oblasti pŕs), zvyšuje sa totiž množstvo prúdiacej krvi, maternica sa začína zväčšovať a s ňou aj brucho tehotnej mamičky. Zlomový je trinásty týždeň, kedy sa končí prvý trimester, najrizikovejšie obdobie z hľadiska možného samovoľného potratu. U väčšiny žien tiež ustupujú tehotenské nevoľnosti a únava.

15. týždeň: Vylúčenie rizík

Od tohto týždňa je možné vykonať amniocentézu, čiže odber plodovej vody - vždy na základe pozitívneho triple testu či abnormalít zjavných na ultrazvuku. Tento zákrok sa ale vykonáva z dôvodu vysokého veku matky alebo rodinného genetického zaťaženia. Vyšetrením chromozómov z plodovej vody sa dá určiť možné genetické postihnutie. Nastávajúce mamičky môžu začať trápiť hemoroidy, kŕčové žily a bolesti dolných končatín, pretože zväčšenie maternice spôsobuje útlak žíl.

16. týždeň: On či ona?

Schováva sa v brušku dievča, alebo chlapec? Na tento okamih väčšina nastávajúcich rodičov netrpezlivo čaká. Práve od tohto týždňa je možné na ultrazvuku rozpoznať pohlavie bábätka. Plod meria asi desať centimetrov, a aj keď sa v maternici čulo pohybuje, vy to zatiaľ necítite. Bruško už pravdepodobne len tak neschováte, nohavice vám budú asi dosť tesné. Je čas zaobstarať si pohodlné tehotenské modely.

20. týždeň: Prvé pohyby?

Pri dôkladnom ultrazvukovom vyšetrení sa kontroluje poloha plodu, množstvo plodovej vody, umiestnenie placenty, vývoj, veľkosť a srdcová činnosť plodu. Tehotné tiež čaká vyšetrenie známe ako OGTT čiže orálny glukózový tolerančný test, ktorý spoľahlivo zisťuje tehotenskú cukrovku. V prípade pozitívneho výsledku vás čaká diéta a pravidelné a častejšie kontroly u diabetológa. V tomto období tiež pravdepodobne začnete cítiť prvé pohyby svojho bábätka, ktoré už tiež veľmi pravdepodobne počuje a zároveň má vyvinutý hmat.

24. týždeň: Začínajú rásť vlásky

Hlavička bábätka už je pokrytá vláskami, koža je tenučká, ešte jej chýba podkožná tuková vrstva. U dievčat sa už vo vaječníkoch vytvorili vajíčka. V dôsledku priberanie na váhe a kvôli rastúcemu brušku, nadmernému prehnutie v bedrách a tiež uvoľnenie väzov v oblasti panvy dochádza k zmene chôdze na typickú tzv. kačičku. Od ukončenia tohto týždňa už sa v prípade predčasného pôrodu nejedná o potrat, ale reálnu šancu na prežitie bábätka mimo maternicu matky. Síce šanca nie je ešte príliš vysoká (uvádza sa len asi 1: 4) a hrozí veľké množstvo zdravotných komplikácií, pričom zásadným problémom sú hlavne nedovyvinuté pľúca.

26. týždeň: Dieťatko už vidí

V tomto týždni už sa vášmu drobčekovi roztvárajú očné viečka, bábätka už v maternici vidia, reagujú na svetlo. U žien sa niekedy objavujú v tejto dobe ostré pichľavé bolesti v podbrušku, ktoré spôsobuje napínanie väzov maternice. Zväčšujú sa aj prsia a pozor, môžu sa objaviť už aj prvé sekrécie. Niekedy býva tlak bábätka na maternicu tak veľký, že vyvoláva zvýšenú potrebu močenia, prípadne i dočasnú inkontinenciu. Pravdepodobne vám o sebe dá vedieť aj namáhaný chrbát a môžu sa začať objavovať aj opuchy.

28. týždeň: Posledný trimester je tu

Práve vstupujete do tretieho trimestra, ktorý býva, aspoň čo sa fyzickej stránky týka, tým najnáročnejším. Pohyby dieťaťa silnejú, niekedy je možné počuť aj jeho štikútanie. Tehotné začínajú mať problém nielen s pohybom, ale väčšinou aj s dýchaním. O kvalitnom spánku ani nehovoriac. Šanca na prežitie plodu, ak by prišiel na svet predčasne, sa výrazne zvyšujú (bábätko teraz váži asi 1800 gramov).

30. týždeň: Nohy hore

V tehotenskej poradni (ešte u svojho gynekológa) absolvujete ďalší podrobný ultrazvuk, ktorý opäť skúma polohu dieťaťa, jeho rast a množstvo plodovej vody. Môžu vás potrápiť aj nepríjemné opuchy končatín. Ak sú výrazné a objaví sa zároveň nízka hladina bielkovín v moči a vysoký krvný tlak, je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc z dôvodu rizika vzniku preeklampsie. Ide o závažný, niekedy až život matky či plodu ohrozujúci stav.

37. týždeň: Prvýkrát v pôrodnici

Od ukončenia tohto týždňa je už dieťa plne zrelé, adaptované na prežitie mimo maternice bez pomoci prístrojov a liekov. Váš ošetrujúci gynekológ vás už pravdepodobne "odovzdá" do starostlivosti pôrodnice, kam budete teraz dochádzať na kontroly a meranie oziev plodu zhruba raz týždenne. Podstúpite všetky vyšetrenia nutné k pôrodu.

38. týždeň: Príprava na finále

Poloha dieťaťa už by mala byť stabilizovaná a pôrod sa môže dostaviť prakticky kedykoľvek. Ak je nutné vykonať cisársky rez, musí nastávajúca mamička absolvovať kompletné predoperačné vyšetrenie. Dieťa sa už od tohto týždňa považuje za donosené (ak je jeho hmotnosť vyššia ako 2500 gramov). V poradni vám lekár každý týždeň kontroluje krvný tlak a sleduje srdcové ozvy plodu.

40. týždeň: Pôrod 

S najväčšou pravdepodobnosťou sa dostaví pôrod. V prípade, že by ste prenášali, váš gynekológ alebo pôrodník vás bude informovať o ďalšom postupe. Na strach z pôrodu zabudnite. Zvládnete to a odmena bude tá najsladšia!

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia