Sestrička vysvetľuje, prečo by ste sa pred pôrodom nemali holiť

Sestrička vysvetľuje, prečo by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-07 09:00:00 |

Mnohé budúce mamy riešia otázku, ako riešiť holenie intímnych partií vo vyššom štádiu tehotenstva. Zdravotníčka im odkazuje, aby to pred pôrodom radšej nerobili. Prečo?

Holenie intámnych partií by si mali podľa zdravotnej sestry odpustiť nielen mamy, ktoré sa chystajú na prirodzený pôrod, ale aj tie, ktoré dopredu vedia, že dieťatko privedú na svet cisárskym rezom. Vysvetľuje to na videu, ktoré zverejnila na TikToku pod prezývkou @nutmeg_lc a hneď po zverejnení začalo valcovať internet.

Ak vás znepokojuje predstava, že pri pôrode nebudete „tam dole“ vyzerať najlepšie, mali by ste sa tým prestať trápiť. Zdravotné sestry sú na ochlpené intímne partie zvyknuté. Podľa jednej z nich by ste dokonca po žiletke či voskových pásikoch pred pôrodom rozhodne siahať nemali.

„Ste tehotná? Nehoľte sa!“ vyzýva. Ako tvrdí, s holením intímnych partií by ste mali prestať najneskôr po 36. týždni tehotenstva. „Môže to zvýšiť riziko infekcie v čase pôrodu, dokonca aj pri cisárskom reze,“ upozorňuje. Neodporúča ani voskové pásiky, lebo odstraňovanie ochlpenia pomocou nich je v tehotenstve vďaka väčšiemu prekrveniu niekoľkonásobne bolestivejšie. Pripomína, že zdravotníci používajú sterilné žiletky a ak potrebujú, vedia koľko treba oholiť, aby neohrozili zdravie vás a bábätka. Video si pozreli viac ako tri milióny ľudí, získalo viac ako 200-tisíc lajkov a sú pri ňom tisícky komentárov.

Kým niektoré budúce mamy si nevedia predstaviť, že by do pôrodnice prišli neoholené, iné so sestričkou súhlasia a napísali, že sa pred pôrodom neholili. „Veď to ani nie je fyzicky možné,“ napísala jedna z mám. „Ak sa ešte dokážete oholiť v treťom trimestri... mala by som niekoľko otázok,“ pridala sa ďalšia. „Keď chceš, tak to ide. Stačí poprosiť manžela,“ napísala skúsenosť iná.

Na Slovensku patrí holenie pred pôrodom takmer k rutine, najmä u prvorodičiek. Slúži ako prevencia pred infekciou pošvy pri pôrode a po ňom. Pokožka v okolí intímnych partií bez ochlpenia je žiadúca aj pre prípad, že bude potrebné nastrihnúť hrádzu a následne oblasť zašiť. Je to dôležité pre rýchlejšie hojenie rany. Samozrejme, musí byť použitá sterilná žiletka, resp. iné holítko, ktoré vám „nezanesie“ nejakú infekciu, pred ktorou varuje spomínaná zdravotná sestra. Väčšina mám u nás sa snaží prísť do pôrodnice oholená, lebo je im nepríjemné, keď im niekto cudzí holí intímne partie, okrem toho často nasucho a s obyčajnou žiletkou, čo naozaj nie je ten najpríjemnejší zážitok.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia