V najväčších mestách - Bratislave a Košiciach, sa školy 8. februára neotvoria

V najväčších mestách -
Ilustračné foto
2021-02-07 16:00:00 |

Nepriaznivá epidemiologická situácia spojená so šírením sa britskej mutácie koronavírusu donútila magistráty dvoch najväčších slovenských miest k jasnému rozhodnutiu.

Rodičia po minulotýždňovej informácii, že škôlkari, prvostupniari, žiaci špeciálnych škôl a stredoškoláci končiacich ročníkov nastúpia od pondelka 8. februára do škôlok a škôl, čakali na ďalšie inštrukcie. Nepriaznivá epidemiologická situácia to zmenila a v mnohých okresoch zostávajú školy zatvorené.

Bratislavské deti naďalej dištančne

Magistrát hlavného mesta informoval o tom, že školy zostávajú zatvorené, na sociálnej sieti. To, či sa školy otvoria ďalší týždeň, od 15. februára, majú jednotlivé mestské časti oznámiť počas týždňa."Diskusia starostov a starostiek nebola vôbec ľahká a jej výsledkom je, že bratislavské mestské časti budúci týždeň, teda od 8. februára, školy neotvoria a budú pokračovať v dištančnom vyučovaní," informovalo hlavné mesto. Ako podotkol magistrát, ide o snahu chrániť zdravie všetkých Bratislavčanov a prispieť k zlepšeniu epidemiologickej situácie, ktorá zároveň umožní bezpečnejšie otvorenie škôl v blízkom čase.

Bratislavské samosprávy zároveň žiadajú vládu o jednoznačné rozhodnutie, kedy sa majú školy v Bratislave otvárať. "Situácia, keď vláda avizuje otváranie a regionálny hygienik otváranie zároveň neodporúča, vytvára len ďalší chaos a nepredvídateľnosť situácie pre tisícky rodičov," skonštatovali.

 V Starom Meste sa má prezenčné vyučovanie obnoviť 15. februára, informovala starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová. Upozornila, že situácia v školách sa môže meniť v závislosti od stavu v jednotlivých triedach. Vplyv môže mať aj stanovisko regionálneho hygienika. Starostka ho vyzvala, aby nevydával odporúčanie, ale rozhodnutie, ktorým by sa samospráva mohla riadiť. Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa otvárajú od pondelka.

Prednosta staromestského miestneho úradu Martin Mlýnek verí, že platnosť COVID automatu prinesie nastavenie pravidiel a istotu v rozhodovaní. Ocenil by, keby poskytovali zložky štátnej a verejnej správy jednoznačné informácie.

„Bratislavský kraj vykazuje vysoký podiel prítomnosti britskej mutácie nového koronavírusu. Napriek pripravenosti škôl, zodpovednému prístupu zo strany našich učiteľov a ich odhodlania materské a základné školy otvárať, považujeme ich fungovanie za rizikové,“ skonštatoval starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Ako pripomenul, regionálny úrad verejného zdravotníctva odporúča otvárať školy najskôr o dva týždne. Následne predpokladá starosta postupný, nie plošný nábeh na prezenčnú formu vyučovania.

Materské školy v Dúbravke ostanú otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu. Ak sa pandemická situácia zlepší, materské školy sa majú otvoriť aj pre predškolákov.


 

Košice sú na tom rovnako

V Košiciach sa od pondelka školy neotvoria tiež, TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Fabian. Na odberných miestach zriadených mestom zaevidovali od stredy (3. 2.) 461 ľudí s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19.

Prednosta Okresného úradu Košice Martin Seman v súvislosti s otváraním škôl zvolal Bezpečnostnú radu okresu. Tá na základe stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach odporučila mestu, ako zriaďovateľovi škôl a školských zariadení, neobnoviť ich prevádzku na svojom území, s výnimkou materských škôl, školských klubov detí určených pre zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov zabezpečujúcich zachovanie chodu hospodárstva a verejného života.

Prehodnotiť možný návrat detí do škôl žiadala riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová. Zdôvodnila to zvyšujúcim sa počtom nakazených britskou mutáciou nového koronavírusu, kritickou situáciou v košických nemocniciach, ako aj zvyšujúci sa počet detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Podľa nej by otvorenie škôlok a základných škôl mohlo za súčasného stavu prispieť k zhoršeniu epidemiologickej situácie. "Situáciu budem naďalej veľmi zodpovedne sledovať, termín otvorenia škôl by mal byť predmetom ďalšieho epidemiologického vyhodnocovania v meste Košice," uviedla.

Ani "čierne okresy" školy neotvárajú

Od pondelka platí na Slovensku Covid automat. Negatívny test bude potrebný od stredy 10. februára. V najhorších regiónoch sa budeme pretestovávať každých sedem dní.

K čiernym okresom, teda s najvyšším rizikom infekcie, kde školy určite otvorené nebudú, patria okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava, Žiar nad Hronom.

Na Slovensku však zostáva zatvorených omnoho viac škôl. Kým niektorí rodičia po otvorení volajú, iní považujú rozhodnutie ponechať deti na dištančnom vzdelávaní, za správne. Pripomínajú, že sa blížia jarné prázdniny a nepovažujú za zmysluplné školy na týždeň či dva otvoriť.

Bratislava a Košice patria k okresom v bordovej farbe, čo znamená tretí stupeň varovania. V nich zhodnocuje situáciu regionálny hygienik, ktorý odporúča, či je vhodná situácia na nástup detí do škôl alebo nie.  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia