Vyskúšajte najlepšie triky ako upokojiť nahnevané deti

Vyskúšajte najlepšie triky ako
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-04 08:30:00 |

Aj to najlepšie dieťa na svete niekedy plače, hnevá sa, zúri. Je to normálne. Niektoré kričia viac, iné menej. Prinášame niekoľko rád, ako vtedy na ne.

Aj vaše dieťa má záchvaty zlosti, hádže sa o zem a vy neviete, čo s tým? Vyskúšajte tieto osvedčené rady rodičov, ktoré platia na ich deti. Možno zaberú aj u vás.

1. Time out v prítomnosti rodiča

Typická scénka. Dieťa sa hádže o zem, kope nohami, zúri. Jednou z rád od rodičov, ktoré podobné scénky zažívajú, je zobrať dieťa do náručia, prejsť s ním do inej miestnosti a postaviť ho na stoličku. Pravdepodobne sa bude brániť, no vy to nevzdávajte. Objímte ho a povedzte mu, nech sa snaží zhlboka dýchať. Stojte pri ňom dovtedy, kým sa neutíši. Potom sa s ním v kľude porozprávajte o tom, čo sa stalo.

2. Veľké objatie

Možno to znie čudne, ale na niektoré deti zaberá veľké objatie. Dieťa síce nevie ovládať svoj hnev, ale aspoň sa cíti v bezpečí a ľúbené. Potom, keď sa upokojí, dokáže racionálne pomenovať, čo bolo príčinou jeho výbuchu.

3. Time out

Postavenie dieťaťa „time out“. Metóda, ktorá podľa psychológov môže fungovať, ak dodržiavate tieto pravidlá. Ak sa dieťa hádže o zem, kope, zúri, neviete ho utíšiť, vezmite ho do druhej miestnosti. Dajte pozor na to, aby si neublížilo. Keď nebude chcieť zostať a stále bude vybiehať, nepoľavte, s pokojom ho vždy vráťte naspäť. Nedržte dieťa mimo vás príliš dlho, nemalo by to trvať dlhšie ako tri minúty, no najlepšie urobíte, keď to nebude viac ako jedna minúta. Ak zvolíte túto výchovnú metódu, možno chvíľku potrvá, kým uvidíte zlepšenie.

4. Ignorácia

Na niektoré deti zaberá ignorovanie. Poznáme to asi všetci, dieťa niečo chce, nedostane, tak sa hodí o zem. Nevšímajte si to. Akonáhle zistí, že takto nedosiahne, čo chce, nemá vašu pozornosť, prestane s tým veľmi rýchlo. 

5. Ponúknite mu alternatívu

Aj dospelí sú často frustrovaní, keď sa im nedarí alebo nedosiahnu, čo chceli. Deti však svoj hnev a frustráciu riešia tak, že sa hádžu o zem, zúria. Takto prejavujú svoj hnev a sklamanie. Skúste im ponúknuť alternatívu. „Chápem, že si frustrovaný, že nemôžme ísť do kina, no poďme vymyslieť niečo iné. Neprečítame si tvoju obľúbenú knižku, alebo nepozrieme rozprávku?"

6. Neustupujte

Dieťa túži po keksíku, no vy mu ho odmietnete dať, pretože nejedlo večeru. Váš potomok však omieľa stále svoje. „Chcem keksík, chcem keksík,“. Napätie stúpa. Môžete to riešiť radikálne. „Správaš sa takto? Nebude žiaden keksík.“ Ak naďalej pokračuje v rovnakom správaní sa, upozornite ho, že príde o ďalšie veci.Keksík, nebude ani na ďalší deň, večer mu neprečítate rozprávku. Ak to nezaberie, dodržte slovo. Za krátky čas pochopí, že takýmto správaním nič nedosiahne,  práve naopak stratí.

7. Dajte mu ultimátum

Na niektoré deti zaberá, keď ho rovno postavíte pred ultimátum. Máte ísť do ZOO, no váš potomok sa nechce obliekať? Fajn. Pripomeňte mu nejakú zábavnú historku, ktorú ste zažili, keď ste tam boli naposledy. Pospomínajte a zasmejte sa na nej. No vzápätí mu rázne vysvetlite, že keď sa rýchlo neoblečie, nebudete môcť a ísť a žiadne nové zážitky nebudú. Verte, či nie, bude skôr oblečený, ako sa stihnete otočiť.

8. Zamestnajte jeho myseľ

Úprimne? Koho baví nakupovanie? Deti sa väčšinou pri veľkých nákupoch nudia a potom vymýšľajú. Chcú tamto aj toto. Keď to nedostanú, hnevajú sa a kričia. Aby ste tomu predišli, zapojte ich do nákupu. „Nájdi prosím ťa múku, vezmi päť rožkov, odváž jablká, povykladaj nákup.“ Ich myseľ bude úlohami, ktoré mu dáte, tak zaujatá, že úplne zabudnú na sekicu so sladkosťami.

9. Príkazy zmeňte na hru

Deti často nechcú robiť veci, ktoré ich nezaujímajú a nie sú pre nich dôležité. Nechcú sa obliekať, umývať zúbky, upratovať hračky. Často to končí plačom, hnevom. Ešte predtým, než začnú nariekať, zúriť, kňučať, pokúste sa svoje príkazy zmeniť na hru. Vyhláste súťaž o najrýchlejšie oblečené dieťa, najkrajšie upratané hračky. Deti rady súťažia a o to radšej vyhrávajú.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia