Drobček, ktorého mama zomrela na koronavírus, je už doma

Drobček, ktorého mama zomrela
Ilustračné foto
Zdroj: foto: ITV News
2020-05-15 00:30:00 |

Po mesiaci hospitalizácie je maličký Ayaan z britského Birminghamu medzi svojimi. Chýba tam však mamička, ktorú si zobral koronavírus 6 dní po jeho narodení.

Chlapčiatko  sa narodilo v 31. týždni tehotenstva cisárskym rezom. Jeho 29-ročná mama Fozia Hanif odišla na druhý svet 8. apríla po vypnutí ventilátora bez toho, aby sa mohla so svojím synčekom čo i len raz pomaznať. Pozitívny test na Covid-19 jej urobili len šesť dní pred synčekovým narodením. Potom nabrali veci rýchly spád a lekárom v Birmingham Heartlands Hospital pre jej zhoršujúci sa zdravotný stav nezostávalo nič iné, len prikročiť k cisárskemu rezu.

Chcem sa s vami všetkými podeliť o skvelé správy. Moja sesternica, ktorá zomrela ako 29-ročná na Covid-19, porodila synčeka v 31. týždni. Ayaana dnes pustili domov ​​zdravého a šťastného,“ napísala v utorok na Twitter Foziina sesternica Zilley Kahn.  Ako uviedla, táto krásna správa im dáva silu nemyslieť na smútok a cez Ayaana si budú milovanú Foziu vždy pamätať. „Kúsok z nej bude vždy s nami,“ pripísala a dodala: „Z každej búrky vzíde krásna dúha.“

Covid-19 prišiel nenápadne

Foziine ťažkosti neboli spočiatku nijako výrazné. Počas rutinnej prehliadky u gynekológa počas tehotenstva jej namerali mierne zvýšenú teplotu. Keďže vlani prišla o nenarodené dieťa, chceli byť lekári opatrní a rozhodli sa ju hospitalizovať, aby jej urobili testy na koronavírus. „Povedali, že si ju nechajú na dva dni v nemocnici, aby zistili dôvod zvýšenej teploty a podstúpi tiež testy na koronavírus,“ priblížil pre televízinu stanicu ITV jej zdrvený manžel Wajid Ali. I keď test vyšiel pozitívny, pustili ju po dvoch dňoch domoch, lebo mala len veľmi mierne príznaky ochorenia. Po štyroch dňoch sa však jej stav zhoršil, objavili sa ťažkosti s dýchaním a tak zavolali sanitku. V nemocnici nemohla Fozia prijímať návštevy, stále však s rodinou komunikovala cez mobil. Pre zdravotné ťažkosti sa lekári rozhodli pre spomínaný cisársky rez. „Po pôrode bola skutočne šťastná, dostala fotku synčeka, ktorú pre ňu sestričky urobili a dali vytlačiť,“ opísal. Osobne nemohla byť s ním v kontakte, tak si ho pozerala aspoň na tej fotke. „Držala fotku a hovorila: ´Pozri, to je naše dieťa. Čoskoro sa vrátime domov´. To bolo naposledy, keď som s ňou hovoril,“ dodal so smútkom v hlase.

Podľa informácií sa Fozii vytvorila krvná zrazenina, ktorá koronavírusovú infekciu sprevádza v mnohých prípadoch a upadla do kómy. Rodina ju mohla navštíviť s ochrannými prostriedkami. Chvíľu sa zdalo, že sa jej stav zlepšuje a všetci sa tešili. Dokonca sa aj prebrala a začala komunikovať.

„Pýtala si jedlo, zaujímala sa o malého, o rodinu a potom zrazu... Bol to pre nás všetkých šok,“ povedala jej sestra Sofia. Fozia opäť upadla do kómy a viac sa z nej neprebrala. Keď im lekári povedali, že budú musieť vypnúť prístroje, spočiatku to nechceli dovoliť. Tvrdili, že Fozia je bojovníčka a zvládne to, ale jej mozog už bol mŕtvy. Rodina sa doteraz z jej smrti nespamätala, no sú šťastní, že Ayaanov test na koronavírus bol negatívny a dostatočne zosilnel, aby mohol byť doma s rodinou. Tam sa oňho všetci s láskou starajú, nielen otec Wajid, ale aj sesternice, starí rodičia a ďalšia početná rodina. „Máme jeden druhého, držíme pri sebe, navzájom sa podporujeme,“ dodal Foziin otec Nabil, ktorý chce byť Ayaanovi tým najlepším dedkom a vždy mu budú o jeho úžasnej mamičke rozprávať.

„Bola v našej rodine niečo ako superstar. Všetkých nás inšpirovala,“ zhodujú sa všetci. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia