Ľavák alebo pravák? Napovie už ultrazvuk

Ľavák alebo pravák? Napovie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-13 15:30:42 |

Vedeli ste, že sklony k ľavorukosti či pravorukosti možno pozorovať už v maternici? Či bude váš drobec pravák alebo ľavák je jasné od 13. týždňa tehotenstva.

Výskumníci z Ruhr University Bocahum v Nemecku zistili, že preferencia jednej ruky môže byť určená už pri formovaní chrbtice. Tá sa začína formovať v šiestom týždni tehotenstva a do ôsmeho týždňa sa začnú vyvíjať prsty dieťaťa. Avšak ďalšia štúdia publikovaná v časopise Life Sciences uvádza, že detská motorická kôra nie je spojená s miechou v maternici, čiže vývoj chrbtice a motoriky spolu nesúvisia. Kde je teda pravda? Asi niekde uprostred.

Preferencie sú naznačené už v maternici

Ešte pred tým, než budete chcieť ľaváctvo drobca potvrdiť u odborníka, môžete si všímať určité detaily, ktoré vám s veľkou pravdepodobnosťou prezradia, či bude váš potomok preferovať ľavú ruku pred pravou. Ultrazvukové vyšetrenia totiž ukazujú, že dokonca už v maternici asi 90% detí preferuje svoj pravý palec, čo korešponduje s delením populácie na pravákov a ľavákov. Približne v troch rokoch života dieťa definitívne vyjadrí svoju preferenciu strán tak, že pri rozhodujúcich činnostiach, ako sú jedlo a hra, dáva dôsledne prednosť jednej ruke pred druhou. 

Podľa odborníkov hrá určitú úlohu pravdepodobne aj dedičnosť. Ak jeden alebo dokonca obaja rodičia sú ľaváci, zvyšuje sa mnohonásobne pravdepodobnosť, že bude ľavák aj ich potomok. Zaujímavé je, že existujú vedecké dôkazy, podľa ktorých potomkovia ľavákov svoju orientáciu počas detstva niekoľkokrát zmenia, než sa uprednostňovanie dominantnej ruky ustáli.

Čo na to genetika? A kto je tzv. „zmiešaný typ“?

Mnoho odborníkov sa prikláňa k tomu, že preferencia strán je sčasti podmienená geneticky a sklony k ľavorukosti si so sebou prinášame na svet. Existuje gén pre pravorukosť, ale nie pre ľavorukosť. Keď zdedíte gén pre pravorukosť, budete takmer vždy pravákom a ak tento gén chýba, potom budú vaši drobci ľaváci alebo budú patriť k „zmiešaným typom“. Títo ľudia potom pre niektoré aktivity volia ako dominantnú ľavú ruku a pre ďalšie aktivity naopak pravú.

Niekoľko zaujímavých faktov o ľavákoch

Približne 12% svetovej populácie sú ľaváci a v Holandsku je ich najviac. Ľaváci sú náchylnejší na ochorenia ako alergie, migrény a majú tendenciu používať pravú hemisféru. Sú to veľmi šikovní ľudia a aj medzi najpopulárnejšími vynálezcami nájdeme ľavákov. Spomedzi politikov možno spomenúť Benjamina Franklina, Winstona Churchila či Fidela Castra. Medzi spisovateľmi to boli takí velikáni ako Friedrich Nietzsche, Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen alebo Franz Kafka. Aj  svetoznámi skladatelia Johann Sebastian Bach či Niccolo Paganini boli ľavákmi. 

 Čo myslíte? Je vo svete viac ľavákov mužov či žien? Pravdou je, že existuje viac ľavákov - žien. Áno, aj ľaváci majú svoj sviatok a to práve dnes, 13. augusta. Tiež sa potvrdilo, že takmer 26% absolventov vysokých škôl - ľavákov, je bohatších ako pravákov.

Prečítajte si tiež:

Toto všetko môžu prezradiť detské kresby

Tejto chyby sa vyvarujte: Z ľaváka nikdy nerobte praváka

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: thesun.co.uk, seriousfacts.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia