Aký psík sa hodí k vašim deťom?

Aký psík sa hodí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-05-26 00:30:05 |

Chcú vaše deti psíka a rozmýšľate nad tým, že si po sviatkoch pôjdete vyhliadnuť nejakého v útulku? Veru, nejeden chlpáč sa spod vianočného stromčeka dostane onedlho práve tam.

Pri výbere psíka k deťom je dôležité myslieť na to, že bude musieť strpieť aj trochu menej obozretné správanie typické pre deti a tak sa nevyhne občasnému kmásaniu či ťahaniu. Správne plemeno, ktoré charakterizuje trpezlivosť tolerancia je preto predpokladom toho, že spokojné budú obidve strany. Ktoré plemená patria k tým, ktoré sa k deťom najviac hodia?

Zlatý retriever

Tento mimoriadne priateľský pes, ktorý nepozná agresivitu, patrí k najvhodnejším plemenám k deťom. Potrebuje pohyb a miluje prechádzky, ktoré by mali byť na programe každý deň. Vyžaduje pravidelné česanie. Dožíva sa zhruba 10 až 12 rokov.

Labradorský retriever

Tento pes je veľmi inteligentný a má primeraný temperament. Svojmu pánovi je mimoriadne oddaný.  Dlhé prechádzky, voda, kúpanie a behanie je to, čo miluje. Srsť je na udržiavanie menej náročná ako srsť zlatého retrievera. Dožíva sa 12 až 13 rokov.

Bull teriér

Aj keď na prvý pohľad vyzerá bull teriér dosť nebezpečne, v skutočnosti je to veselý a temperamentný pes milujúci svoju rodinu a najmä deti. Rešpektuje svojho pána. Má kopu energie, no nepatrí k veľkým vytrvalcom. Napriek tomu ide do všetkého, čo pre neho vymyslíte. Potrebuje prechádzky a spoločnosť. Nepatrí k veľmi uštekaným psom a tak vám nebude „piť krv“ neustálym brechotom.  Jeho srsť je krátka, hladká a hustá, preto nie je zdrojom alergií. Dožíva sa 11 až 14 rokov.

Aj keď retrievere sú o niečo väčšie psíky, patria k najmilším zo všetkých. S deťmi sa cítia výborne, sú pomerne ľahko vychovateľné a rýchlo sa naučia všetky príkazy. Ide o spoločenské psy, ktoré sa dokážu donekonečna hrať . Pre niekoho môže byť otravnou jeho snaha získavať si neustále pozornosť.  

Bígl

Bígl patrí ku kamarátskym a neagresívnym plemenám. S deťmi si vychádza veľmi dobre, no musia sa k nemu správať vľúdne a venovať mu pozornosť. Pre krátky kožúšok nie sú žiadne starosti s česaním a netreba sa obávať alergií na psie chlpy. Vyznačuje sa dobrou náladou. K životu potrebuje aktívny pohyb a tak je ideálnym spoločníkom najmä k hyperaktívnym deťom či športovo založeným rodinám, ktoré často absolvujú rôzne túry a výlety. Treba dávať pozor na sklon bígla k prejedaniu, ktoré mu môže bez kontroly spôsobiť veľké zdravotné problémy. Dožíva sa 13 až 15 rokov.

Bulldog

Niekedy sa tomuto plemenu hovorí aj „nanny dog“, teda opatrovateľ. Je to veľmi pokojný, vyrovnaný a dobromyseľný psík. Je priateľský, vždy v dobrej nálade a miluje deti. Podobne ako u bígla, tiež nemá dlhú srsť a tak nehrozia alergie. Dožíva sa 10 až 12 rokov.

Kólia dlhosrstá

Tento pes nie je veľmi náročný a je mimoriadne oddaný rodine. Aj keď  srsť kólie dlhosrstej je dlhá, má samočistiacu funkciu a tak starostlivosť nie je až taká zložitá. Kólia je kamarátska a neznesie tvrdé fyzické alebo psychické zaobchádzanie. Stačí škaredší pohľad a hneď vie, že niečo nie je v poriadku. Kólia rada šteká, najčastejšie pri hre či pri vychádzke vonku, v byte býva obvykle ticho. Viac sa však hodí do rodinného domu. Potrebuje veľa priestoru na vybehanie sa a kreatívneho majiteľa, ktorý pre ňu dokáže vymýšľať zaujímavé aktivity. Výbornou vlastnosťou kólií  je to, že nepotrebujú neustálu pozornosť a nepoznajú žiarlivosť na deti. Kólia sa dožíva 14 až 16 rokov.

Pudlík

Tento pes má vysokú inteligenciu a rýchlo sa učí. Je veľmi temperamentný a aktívny. Je mierumilovný, no niekedy mu prekáža to, keď sú malé deti hlučné a neobozretné, vtedy znervóznie. Preto pasuje viac do rodín so staršími deťmi. Inak je ale pudlík prítulný a priateľský. Pri rozhodovaní, či si zaobstaráte pudlíka, môže hrať úlohu aj jeho hustá srsť, ktorá si vyžaduje pravidelnú starostlivosť - česanie aj strihanie. Dožíva sa zhruba 15 rokov.

Jack Russel

Tento pes je rád stredobodom pozornosti a má výrazný temperament. Množstvo energie, ktorým prekypuje, musí zo seba dostať dennodenným vybehaním sa. Vhodný je preto k aktívnym deťom, ktoré mu budú stíhať. Svoju rodinu miluje, ako aj všeobecne spoločnosť ľudí.  Dožíva sa 13 až 16 rokov.

Vyžla (maďarský stavač)

Ide vzrastom o väčšieho psa, no aj tak sa k deťom veľmi hodí. Je veľmi prítulný a má neustálu potrebu fyzického dotyku. Aj preto sa mu niekedy hovorí „pes na suchý zips“. Vhodný je už aj k tým najmenším drobčekom, rád sa hrá. Vyžla je veľmi dobromyseľná. Výchova nebýva problematická.

Prečítajte si tiež:

10 dôvodov, prečo dovoliť deťom domáce zviera

Pes do rodiny = ďalšie dieťa do rodiny

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia