10 dôvodov, prečo dovoliť deťom domáce zviera

10 dôvodov, prečo dovoliť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-04-10 00:30:36 |

Debata o tom, či je dobré, aby deti vyrastali s domácimi miláčikmi, trvá už desiatky rokov. Existuje veľa pozitívnych dôvodov, prečo by ste im mali zvieratko dovoliť.

Okrem toho, že domáce zvieratá naučia deti mnohým zručnostiam, sú aj skvelými priateľmi. Ak sa práve rozhodujete, či im domáceho miláčika dovoliť alebo nie, pozrite sa na 10 dôvodov, prečo by ste mali prikývnuť.

1. Zodpovednosť

U detí s domácimi miláčikmi sa rozvíja zmysel pre zodpovednosť a starostlivosť aj o ostatných. Domáce zvieratá potrebujú starostlivosť a pozornosť po celú dobu. Sú závislé na svojich pánoch, ktorí ich musia kŕmiť, starať sa o ne a baviť ich. Deti sa pri starostlivosti o svojich miláčikov zvyčajne učia empatii a súcitu. Tým, že sa učia byť zodpovednými za inú bytosť, umožňuje im to postarať sa lepšie aj o seba. Je dôležité, aspoň zo začiatku, deťom so starostlivosťou o domáce zvieratá pomáhať. Pomôžte im napĺňať misku s vodou a stravou, postupne preberú deti tieto povinnosti do svojich rúk.

2. Sebadôvera

Ruka v ruke so zodpovednosťou za domáceho maznáčika sa budovanie aj sebavedomie. Keď sú deti úspešné pri starostlivosti o domácich miláčikov, majú zo seba dobrý pocit. Tým rastie ich sebavedomie, v istom zmysle sú na svoje úspechy hrdé.

3. Menšia náchylnosť k alergiám a astme

Mnohé štúdie ukázali, že deti vyrastajúce s domácimi miláčikmi sú menej náchylné k rozvoju alergie a astmy. Pri vystavení dieťaťa zvieracím a ďalším alergénom pred dovŕšením jedného roku veku, majú tendenciu k rozvoju silnejšieho imunitného systému. Výsledky publikované v odbornom časopise Clinical and Experimental Allergy dokazujú, že chlapci vyrastajúci s domácimi zvieratami mali polovičnú pravdepodobnosť vzniku vážnej alergie v neskoršom živote.

4. Cvičenie a hry

S domácimi zvieratami, najmä psami, je potrebné cvičiť a hrať sa s nimi. Činnosti, na ktorých sa deti so zvieratami zúčastňujú, sú zvyčajne fyzické. To im umožňuje zostať fit. Všeobecne platí, že rodiny so zvieratami trávia viac času vonku. Slnko a čerstvý vzduch sú vhodné pre každého. Učenie sa o potrebe cvičenia domácich zvierat, aby zostali zdravé, pomáha deťom použiť rovnaké koncepty aj pre vlastné dobro.

5. Pokoj

Domáce zvieratá majú tendenciu priniesť deťom pocit pokoja. Niektorí mladí ľudia sú pri svojich domácich miláčikoch omnoho uvoľnenejší. Obracajú sa na nich, keď sa cítia smutní, nahnevaní alebo inak rozrušení. Zvieratá akoby zázrakom prenášajú na deti pokoj a poskytujú im bezpodmienečnú lásku.

6. Odbúravanie stresu

Starať sa o zviera môže pôsobiť ako terapia na celú rodinu. Maznanie sa s domácim miláčikom prináša príjemné pocity každému. Zvieratá sú výbornými poslucháčmi, ktorým sa možno posťažovať bez toho, aby odvrávali alebo sa snažili radiť. Jednoducho majú upokojujúci vplyv na nervóznych a vystresovaných ľudí. Aj keď napríklad mačky nie sú také súcitné ako psy, tiež môžu pomôcť zmierniť zbytočný stres. Ich mäkká srsť a jemné vrčanie pomáha pri získavaní pocitu pokoja.  

7. Lepšie čitateľské zručnosti

Mnohým deťom sa číta nahlas príjemnejšie svojmu domácemu miláčikovi ako ľuďom. Možno je to preto, lebo zvieratá nesúdia a nenútia dieťa čítať donekonečna, až kým sa mu to nepodarí dokonale. Čím viac deti čítajú, tým lepšie. V mladšom veku je najideálnejšie hlasné čítanie, aby  sa deti počuli. Využívanie zvierat na pomoc deťom pri čítaní podporuje zlepšovanie plynulosti a následne lepšie pochopenie prečítaného textu.

8. Uvedomovanie si dôsledkov

Starostlivosť o domáce zvieratá môže deti naučiť veľa o dôsledkoch. Ak nie je o zviera dobre postarané, výsledky sú reálne viditeľné a pre deti ľahko pochopiteľné. Ak nenakŕmia rybičky, tak zomrú. Ak nevyvenčia psíka, ten bude rozrušený. Ak budú ignorovať mačky, môžu čakať pomstu. Ak  nevyčistia klietku škrečkom, začne naozaj smrdieť.

9. Uvedomovanie si záväzkov

Vyrastať s domácim zvieraťom je pre človeka obrovským záväzkom. Zvieratá nie sú veci, ktoré si deti položia na poličku, keď ich prestanú baviť. Budú ich musieť dennodenne kŕmiť, venčiť, hrať sa s nimi a ukazovať lásku. Mať domáceho miláčika je práca na plný, nie na čiastočný úväzok. Život s domácim zvieratkom učí dieťa doťahovať úlohy a povinnosti do konca.

10. Disciplína

Deti vyrastajúce s domácim zvieratkom sa učia veľa o disciplíne, je to aj vedecky podložené. Ak majú psa, musia ho trénovať a učiť sa pri ňom počúvať. Avšak, nielen pri psoch, ale pri akomkoľvek zvieratku sú k disciplíne prirodzene donútené. 

Prečítajte si tiež:

Mačka môže vyvolať astmu, pes pred ňou chráni

Pes do rodiny = ďalšie dieťa do rodiny

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia