Stačia dve „zázračné“ potraviny a alergii dáte zbohom

Stačia dve „zázračné“ potraviny
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-23 00:30:42 |

Alergia je v dnešnom svete strašiak ukrytý v skrini. Nikto nevie, kedy a či vôbec príde. Naši starí rodičia alergiu takmer nepoznali a o pol storočia neskôr zaútočila v plnej sile a to hlavne na tých najmenších.

Samotný pojem alergia (z gréckeho „ally ergeia“ = zmenená schopnosť reagovať) sa v medicíne udomácnil až neskôr, no isté je, že ľudstvo malo, má a asi aj bude mať problém s chorobami, ktoré majú prívlastok alergické. Čísla hovoria jasne! Len v Európe trpí nejakou alergickou reakciou každý štvrtý človek.

Čo je vlastne alergia? Je to prehnaná reakcia imunitného systému na bežné látky (alergény), ktoré sa vyskytujú všade. Alergický organizmus na ne reaguje viditeľne, nealergický ich toleruje.

Alergie na peľ, kvety, srsť, perie a dokonca aj potravinová alergia. A tu sa ponúka otázka. Ako tomu zabrániť? Dá sa to vôbec?  

Zdá sa, že áno. Aspoň to je odpoveď lekárov z Austrálie. Totiž v jednom zdravotníckom vestníku lekári začali odporúčať dve potraviny, ktoré by mali rodičia podávať svojim drobcom už od 4. mesiaca do jedného roka ako prevenciu proti alergii.

A o aké potraviny ide? Doktorka Preeti Joshi a klinický docent a imunológ Richard Loh navrhli pridávanie vajec a arašidov do dojčenskej stravy a to dvakrát týždenne, aby pomohli predchádzať alergiám.

 

Dr Joshi uviedla, že existuje „dôkaz a pozitívne výsledky", ktoré naznačujú, že deti, ktoré pravidelne konzumujú arašidy, majú nižšie riziko vzniku alergie v neskoršom veku.  Preeti Joshi je konzultantka a  špecialistka na pediatrickú alergiu a imunológiu.na klinike alergie a imunológie v Detskej nemocnici v Westmeade. Má bohaté skúsenosti s liečbou mnohých alergických a imunologických reakcií u detí. Okrem vykonávania praxe v oblasti klinickej alergie a imunológie má Dr. Joshi aktívnu úlohu aj vo výučbe a výskume.

Vedecké štúdia totiž hovoria za všetko. Výskumu sa zúčastnilo 640 detí vo veku od 4 do 11 mesiacov s ťažkým ekzémom a s alergiou na vajíčka či arašidy, alebo s alergiou na oba alergény. Ukázalo sa, že deti, ktoré nepapali vajcia či orechy mali väčší nábeh na vznik alergie ako tie, ktoré mali vajcia a arašidy zaradené vo svojom jedálničku.

Klinický docent a imunológ Richard Loh sa vyjadril: „Ešte pred desiatimi rokmi arašidy mohli konzumovať deti od troch rokov, takže chápem, že rodičia majú z tohto obavy. Uznávame, že existuje kultúrny strach z intolerancie arašidov. No môžeme vás upokojiť, že na arašidy, ktoré boli podávané dieťaťu mladšiemu ako 12 mesiacov a deťom všetkých vekových kategórií, nebolo hlásené žiadne úmrtie nikde na svete ani v krajinách, ktoré už mnoho rokov praktizujú predčasné podávanie arašidov (napr. Izrael)".

No nech sa už rozhodnete akokoľvek, vždy a všetko skonzultujte s ošetrujúcim lekárom dieťaťa. 

Prečítajte si tiež:

Vyskúšajte zázračný nápoj na alergiu

Mačka môže vyvolať astmu, pes pred ňou ochráni

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia