Mačka môže vyvolať astmu, pes pred ňou ochráni

Mačka môže vyvolať astmu,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-18 00:30:49 |

Ak dieťa vyrastá so psom, ochráni ho to pred astmou, tvrdí nový výskum. Naopak, život s mačkou zvyšuje riziko.

Štúdia, v ktorej si experti všímal 20 000 detí do troch rokov ukázala, že pes v domácnosti znižuje riziko výskytu astmy o 40 percent. Naopak, ak dieťa v ranom veku vyrastá s mačkou, riziko astmy narastie až o polovicu, zitili výskumníci z Imperial College v Londýne.  

Vedúca autorka štúdie Silvia Colicino predpokladá, že je to preto, lebo psy sú špinavší než mačky a tak vystavujú deti baktériám už od narodenia. To pomáha rozvíjať imunitný systém a spúšťa produkciu protilátok, ktoré chránia pred alergiami.

Na druhej strane, mačky majú tendenciu byť oveľa čistejšie a menej prítulné, tak je menšia pravdepodobnosť, že baktérie z jej slín neprejdú na dieťa ako pri psovi. Okrem toho, kožuch mačiek obsahuje malé antigény - častice, ktoré spúšťajú v imunitnom systéme, čo môže viesť k astme.

Najnovšie zistenia posilňujú teóriu, že moderná posadnutosť čistotou vyvolala boom alergií a zdravotných problémov, ktoré boli predtým takmer neznáme. Podľa odborníkov je expozícia radom baktérií v ranom štádiu života potrebná pre rozvoj imunitného systému.

"Deti predškolského veku, ktoré žijú v nesterilnom prostredí majú omnoho menšiu pravdepodobnosť rozvoja alergie. Telo musí reagovať na baktérie vytváraním protilátok, ktoré sú dobré pri ochrane pred astmou," vysvetľuje Colicino. "Psy majú tendenciu žiť vonku a tak sú prirodzene osídlení baktériami. Včasný kontakt detí s nimi, ideálne v prvom roku života, ako sa zdá, ich perfektne pred astmou chráni," dodáva. Mačky s väčšou pravdepodobnosťou žijú vo vnútri, takže antigény z ich kožucha cirkulujú v interiéri.

Prečítajte si tiež:

Bábätko a domáce zviera: Čoho sa vyvarovať

7 dôvodov, prečo kúpiť deťom psa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia