Bábätko a domáce zviera: Čoho sa vyvarovať?

Bábätko a domáce zviera:
Ilustračné foto
Zdroj: internet
2017-11-04 00:01:12 |

Už roky máte domáceho miláčika a neviete si bez neho prestaviť život. Teraz ste v očakávaní a vynárajú sa vám otázky. Bábätko a domáci miláčik, ide to dokopy?

Mnohí rodičia, ktorí majú roky domáce zvieratko, s narodením bábätka alebo dokonca už počas tehotenstva, riešia otázku, ako to bude, keď dieťa príde na svet. Nebude maznáčik žiarliť? Neublíži bábätku? Neprinesie nejakú infekciu, ktorá ohrozí dieťa? Toto sú časté otázky, ktoré si rodičia kladú. Niektorí z nich sa dokonca zbavia svojej milovanej mačky alebo psa ešte pred narodením dieťaťa. Je to naozaj potrebné?

Začnime tým, že mačka alebo pes  je ako vaše dieťa, ktorú ste si osvojili. Príchod novorodenca môže spôsobiť ich žiarlivosť. Môže sa prejaviť všelijako. Napríklad, mačka, ktorá vždy chodila na toaletu na svoje vyhradené miesto, začne svoju potrebu vykonávať kdekoľvek po byte. Dokonca môže zaútočiť na vášho potomka. V takomto prípade jej treba rázne ukázať, že prvoradé je dieťa a jeho bezpečnosť. Zakázané je škriabať, skákať po ňom, oblizovať jeho hračky a podobne. Musí vedieť, kde sú hranice, ktoré nesmie prekročiť.

Základnou radou je, že keď si donesiete domov novorodenca, v žiadnom prípade neignorujte svojho miláčika. Bude cítiť, že sa váš postoj k nemu zmenil a začne žiarliť. Je preto potrebné, aby ste mu ukázali, že i napriek príchodu malého človiečika ho stále milujete.

Keď dieťa vyrastie a začne sa plaziť, dohliadnite, aby nespôsobovalo agresiu u zvieraťa tak, že ho bude ťahať za chvost alebo ho udierať hračkou. Pokúste sa vysvetliť mu, že je zlé, keď trápi zvieratá. Samozrejme, bude to ťažké, keďže malé deti ťažko rozumia zákazom. Opakujte to však dookola. Majte na pamäti, že zvieratá v konečnom dôsledku prinášajú deťom nielen radosť, ale aj výhody. Naučia ich láskavosti a zodpovednosti. Aby sa mali radi, treba na tom trochu popracovať.

 

Deti a domáce zvieratá. Pravidlá, ktoré treba dodržiavať.

Vezmite svojho domáceho miláčika  k veterinárovi. Dajte ho zaočkovať a odčerviť. Navštevujte zverolekára tak často, ako vám sám odporučí.

Dodržujte základné pravidlá hygieny. Pamätajte, že zvieratá sú potenciálnymi zdrojmi a nosičmi infekčných chorôb.

Po kontakte s domácim miláčikom si vždy umyte ruky.

Domáce zvieratko by sa malo vyhnúť kontaktu s detskými hračkami a vecami potrebnými pre bežný život. Ak sa tak náhodou stane, vyčistite ich, použite dezinfekciu.

Nenechajte zviera, aby olizovalo, čuchalo novorodenca, mohlo by niečo chytiť. V miestnosti, kde dieťa trávi väčšinu času, nenechávajte klietku s vtákmi, pelech pre psa, toaletu pre mačku, dokonca ani akvárium.

Zvýšte starostlivosť o čistotu v byte, či dome. Zmývať podlahy by ste mali každý deň. Ak je to potrebné, robte to aj viackrát za deň.

Vetrajte niekoľkokrát denne. Je potrebné eliminovať zápach zvieraťa, aby sa znížilo riziko alergických reakcií.

Nikdy nenechávajte malé dieťa so zvieraťom. Ide o potenciálne traumatickú situáciu, pretože správanie oboch môže byť nepredvídateľné. Dieťa môže náhlym výkrikom alebo mimovoľným pohybom zviera vydesiť a to môže v obrane zaútočiť. 

Prečítajte si tiež:

7 dôvodov, prečo kúpiť deťom psa

10 dôvodov, prečo dovoliť deťom domáce zviera


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia