V banskobystrickej nemocnici sa deti budú túliť k psíkom

V banskobystrickej nemocnici sa
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-07-10 10:00:54 |

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici (DFNsP) zavedú kanisterapiu pre deti s onkologickým ochorením. Odobril to rezort zdravotníctva.

Občianske združenie Svetielko nádeje sa v spolupráci so združením K-7 Psovodi - záchranári SR už niekoľko rokov usiluje o zavedenie kanisterapie priamo do nemocničného prostredia. K tomuto úsiliu sa pridalo aj vedenie DFNsP v Banskej Bystrici. Snahy vyústili do povolenia zaradiť kanisterapiu do doplnkového terapeutického programu pre detských onkologických pacientov.   

„Zatiaľ môžeme čerpať skúsenosti a odporúčania len zo zahraničných pracovísk a zahraničných štúdií, ktoré túto terapeutickú doplnkovú metódu hodnotia veľmi pozitívne.  Pokiaľ viem, skúsenosť s touto metódou v nemocničných podmienkach na Slovensku zatiaľ neexistuje. Máme s ňou však skúsenosti u našich malých pacientov v paliatívnej starostlivosti a sú veľmi pozitívne,“ povedal Pavel Bician, predseda Svetielka nádeje. 

DFNsP spolu s poskytovateľom služby ešte musí vypracovať metodiku zameranú na všetky oblasti zabezpečenia podmienok v súvislosti s poskytovaním kanisterapie. Očakáva sa, že po jej vypracovaní a nastavení podmienok a pravidiel budú môcť prví pacienti využívať kanisterapiu už tento rok.  

O kanisterapii: Ide o pomocnú psychoterapeutickú metódu, ktorá využíva pozitívne pôsobenie psa na človeka. Cieľom je priniesť pacientom zníženie napätia, strachu a úzkosti, ale aj radosť a rozptýlenie.

Svetielko nádeje: Občianske združenie Svetielko nádeje vzniklo v roku 2002. Poskytuje komplexnú starostlivosť o deti a mladých ľudí s onkologickým, alebo iným život limitujúcim ochorením so zreteľom na celú rodinu. Za uplynulých 16 rokov poskytlo pomoc a podporu viac ako 550 pacientom a ich rodinným príslušníkom. V starostlivosti detského mobilného hospicu malo 38 pacientov. Na výletoch a rekondičných pobytoch Svetielka nádeje sa zúčastnilo 508 detí a 305 rodinných príslušníkov. Za 16 rokov existencie Svetielko nádeje podporilo DFNsP v Banskej Bystrici čiastkou 1 094 316,29 eura najmä na kúpu prístrojov, vybavenie oddelenia a ambulancie.

Prečítajte si tiež:

Mačka môže vyvolať astmu, pes pred ňou ochráni

Z detí, ktoré ľúbia zvieratká, vyrastú lepší ľudia

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia