Mladším generáciám klesá IQ: Toto je dôvod

Mladším generáciám klesá IQ:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-13 09:30:49 |

Vedci zaznamenali „dosť znepokojujúci“ trend. Začal ľuďmi narodenými po roku 1975 a odvtedy pokračuje. IQ klesá v priemere o sedem bodov za generáciu.

Od druhej svetovej vojny sa IQ u ľudí každých desať rokov zvyšovalo, ale teraz už opäť klesá. Znamená to koniec trendu známeho ako Flynnov efekt, podľa ktorého bol priemerný nárast indexu IQ za posledných 60 až 70 rokov o približne tri body za desať rokov. Dve britské štúdie naznačujú, že od prelomu tisícročí nastáva pokles medzi 2,5 až 4,3 bodmi každých desať rokov. Pre obmedzený výskum však nie sú tieto výsledky všeobecne akceptované, i keď pokles IQ je potvrdený  a pracuje sa s hodnotou mínus sedem bodov za generáciu.

Podľa vedcov to súvisí s inými spôsobmi výučby jazykov a matematiky v školách. Nevylučujú však ani vplyv technologických zariadení, ktorým venujú mladšie generácie viac času ako klasickému čítaniu.

Výsledky štúdie boli zverejnené krátko pre predchádzajúcom výskume, ktorý dokázal, že konzumácia rýb zvyšuje hladinu IQ. Konzumácia rýb nielen, že zvyšuje detskú inteligenciu, ale je aj za lepším spánkom detí. Experti zistili, že deti do veku 11 rokov, ktoré jedli ryby aspoň raz za týždeň, zaznamenali takmer o 5 bodov vyššie skóre v testoch IQ oproti tým, ktorým sa dostane ryba na tanier veľmi zriedka alebo vôbec.

Úplne jednoznačný dôvod, prečo sa IQ znižuje, nie je jasný. Napríklad aj v poslednej štúdii z Nórska sa tento trend potvrdil.  Ole Rogeburg a Bernt Bratsberg z Centra pre ekonomický výskum  Ragnar Frisch v Osle zistili, že IQ nórskych mužov má nižšie skóre ako bolo skóre ich otcov, keď mali ten istý vek. Pre Nórov sú pritom ryby priam typickým jedlom. V každom prípade, ak by ryby nekonzumovali, pravdepodobne by dopadli ešte horšie.

Ak teda chcete mať doma dieťa s vyšším IQ, servírujte mu pravidelne ryby, obmedzte elektroniku a sústreďte sa na čítanie kníh. Samozrejme, dôležitá je aj fyzická aktivita. Dobrou pomôckou na trénovanie pamäte sú krížovky a rôzne hlavolamy. Experti odporúčajú tiež hru na hudobný nástroj a bojové umenia, ideálne je karate. Nechajte deti riešiť bežné problémy samostatne – napríklad, keď sa mu zakotúľa lopta pod posteľ, nech si ju vytiahne. Tvorte – kreslite, strihajte, modelujte, lepte a podobne.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Chcete mať zdravý mozog? Robte toto

Málo aj veľa jódu má na svedomí tieto zdravotné komplikácie

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia