Chcete mať zdravý mozog? Robte toto!

Chcete mať zdravý mozog?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-29 00:30:01 |

Náš mozog je pravdepodobne najviac využívaný orgán v tele. Pracuje cez deň aj v noci. Často však naň zabúdame a zanedbávame ho.

Ak jeme stravu, ktorá neobsahuje vlákninu, nehýbeme sa, mozog chradne. Dobrou správou je, že zmenou životosprávy, dostatkom spánku a pohybu podporíte jeho rozvoj a zároveň zabojujete proti chorobám, ako sú demencia, Alzheimer či Parkinson. Je vedecky dokázané, že pravidelným tréningom môžete zvýšiť svoje IQ.

Čo by ste mali robiť, aby váš mozog dostal, čo potrebuje a fungoval na 100 percent?

Na raňajky si doprajte jedlá, ktoré obsahujú omega-3 esenciálne mastnú kyselinu DHA. Nájdete ju v lososovi, vajciach či semenách ako je ľan alebo tekvica. Podporia mozog a znižujú zápal. Nízke hladiny esenciálnych mastných kyselín sú spojené so zvýšeným rizikom demencie, Alzheimerovej choroby a straty pamäti. Odborníci na výživu odporúčajú jesť rybu dva až trikrát týždenne.

Že ste nikdy nejedli ryby na raňajky? A prečo to neskúsiť? Dajte si údeného lososa, vajíčka a k tomu celozrnné pečivo. Máte radi miso polievku? Vedeli ste, že Japonci si ju často doprajú aj ráno?  Podľa odborníkov na výživu  je táto polievkou jednou z najlepších volieb pri výbere raňajok.

Doprajte si ľanové semienka, sú bohaté na vlákninu, podporujú pohyb čriev a bojujú s nafukovaním. Sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Nezabudnite na vlašské orechy a čučoriedky. Pridaním gingo biloby do stravy podporíte pamäť. Pamäť a mozog povzbudíte aj tak, že budete veľa čítať, lúštiť krížovky, sudoku, poskladáte puzzle. Chôdza aspoň 30 minút denne zlepší tok krvi v mozgu a vy budete mať jasnú myseľ. Pohyb pomáha znížiť riziko vzniku cukrovky, srdcových ochorení a iných problémov s krvným obehom, ktoré môžu prispieť k strate pamäti.


7 aktivít, ktoré zabavia a stimulujú mozog dieťaťa


Máte radi zeleninu? Najedzte sa jej na obed do sýtosti. Pre mozog je to skvelá potrava. Chrumkavá mrkva, zeler, zelené papriky, artičoky a bylinky vrátane petržlenu, tymianu, rozmarínu a oregana sú skvelým zdrojom luteolínu, ktorý je veľmi silný antioxidant. Keď ju zjete s chudým mäsom, alebo rybou, urobíte niečo aj pre svoju postavu. Obedovú prestávku využite na malú prechádzku, aj keby ste si mali dôjsť po kávu do kaviarne.

Popoludní si doprajte mätový alebo rumančekový čaj. Tiež obsahujú luteolín a pridaná voda udrží mozog hydratovaný. Dehydratácia totiž spôsobuje, že mozog musí pracovať oveľa ťažšie a namáhavejšie. Večer si naplánujte program s rodinou alebo s priateľmi. Pravidelná sociálna interakcia a rôzne aktivity pomáhajú vášmu mozgu viac sa zapájať a pracovať. Nemusíte sa zaoberať kvantovou fyzikou, stačí keď si zahráte šach, scrabble alebo budete maľovať, šiť, háčkovať či štrikovať. Znížite tak riziko vzniku demencie.

Vypnite televízor! Jedna štúdia ukázala, že tí, ktorí sledovali televíziu štyri alebo viac hodín denne, mali dvakrát väčšiu pravdepodobnosť zníženia kognitívnych schopností v strednom veku. Odhláste sa z iPadu, notebooku, telefónu aspoň hodinu pred spaním. Modré svetlo z týchto zariadení môže povzbudzovať mozog, keď ho chcete utíšiť. Dobrý spánok je dôležitý pre zdravie mozgu. Máte radi čokoládu? Doprajte si ju. Zistilo sa, že obsah kakaa znižuje stratu pamäti súvisiacu s vekom. Vyberte takú, ktorá má vysoký obsah kakaa.

Prečítajte si tiež:

Týchto 6 vitamínov by ste mali užívať po 40-tke

Láska mamy podporuje vývoj mozgu


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia