Láska mamy podporuje vývoj mozgu

Láska mamy podporuje vývoj
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-27 13:30:15 |

Blízky vzťah matky s dieťaťom od útleho detstva pomáha rozvíjať hipokampus. Ide o časť mozgu, ktorá je dôležitá pri rozvoji učenia, pamäti a reakcií na stres.

Výskum na potkanoch ukázal, že ak si matka vytvorí úzke puto s mláďaťom od prvých dní narodenia, má to pozitívny vplyv na rast hipokampu, produkciu mozgových buniek a schopnosť zvládnuť stres. O tento fakt sa opierajú nové štúdie zamerané na ľudí a ich potomkov. Z nich vyplýva, že deti, ktoré sú vychovávané v milujúcom prostredí od začiatku života, sú úspešné v škole a emočne vyspelejšie.

Snímky mozgu odhalili, že fyzická láska matky ovplyvňuje objem hipokampu jej dieťaťa. Z výskumu rovnako vyplýva, že deti, ktoré matky dojčili, ho mali o 10 percent väčší oproti nedojčeným. "Môžeme s istotou povedať, že psychosociálne prostredie má významný vplyv na spôsob, akým sa ľudský mozog vyvíja," povedala doktorka Joan Luby, ktorá sa podieľala na výskume.

Výskum je súčasťou prebiehajúceho projektu zameraného na sledovanie vývoja detí s depresiou v ranom štádiu. Štúdie sa zúčastnili deti vo veku od troch do šiestich rokov, ktoré mali príznaky depresie, alebo iné psychiatrické poruchy. Boli medzi nimi aj také, čo nemali žiadne problémy. Vedci umiestnili matku a dieťa do miestnosti spolu s atraktívne zabaleným darčekom. Matka počas pokusu musela vyplniť dotazník. Deťom bolo povedané, že nemôžu otvoriť balíček, kým neprejde päť minút.

Skupina psychiatrov, ktorá nevedela nič o zdraví detí alebo o temperamente rodičov, hodnotila množstvo podpory, ktorú matky poskytli svojim deťom počas týchto piatich minút. Niektoré boli veľmi nervózne, okrikovali deti, nevedeli sa sústrediť, pretože ich potomkovia sa neustále dožadovali otvorenia balíčka. Iné, svoje deti počas vypĺňania podporovali, vysvetľovali, že musia naozaj len chvíľočku vydržať a potom bude darček ich. Rozumeli, že táto situácia je pre deti frustrujúca a snažili sa im situáciu uľahčiť. Takto mali výskumníci predstavu o tom, koľko podpory dostáva dieťa doma.

O štyri roky neskôr vedci podrobili 92 ​​detí z výskumu vyšetreniu MRI. Tie, ktoré netrpeli depresiou ani žiadnou inou psychickou poruchou a mali vysokú materinskú podporou mali oproti rovesníkom bez psychickým problémov, ale s nízkou podporou matky o 9,3 percenta väčší objem hipokalmu. Zatiaľ čo deti, ktoré trpeli na depresiu ho mali menší od 6 až do 10,6 percent v závislosti, či mali, alebo nemali podporu matky. "Teraz je jasné, že starostlivosť rodiča nie je len dôležitá pre vývoj dieťaťa, ale skutočne fyzicky mení jeho mozog," povedala Luby.

Čo je hipokampus?

Je dôležitou súčasťou mozgu človeka a úzko spojený s mozgovou kôrou. Psychológovia a neurológovia sa zhodujú v názore, že hipokampus hrá dôležitú úlohu pri tvorbe nových spomienok a pri zapamätavaní. U ľudí trpiacich na Alzhaimerovú chorobu je práve hipokampus jednou z prvých častí, kde dochádza k poškodeniu.

Prečítajte si tiež:

15 párov, z ktorých sú podľa zverokruhu skvelí rodičia

Chcete doma sebavedomé a zároveň láskavé dieťa? Skúste toto

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia