Toto vám o materstve dopredu nikto nepovie

Toto vám o materstve
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-17 14:01:21 |

Keď sa snažíte o bábätko, všetci vás varujú, aby ste sa dopredu dostatočne vyspali alebo si ešte užili pokoj. S materstvom je však spojených veľa vecí, o ktorých sa zvyčajne nehovorí...

Prečo je to tak? Asi preto, lebo hovoriť o nedostatku spánku či nekonečnom kolobehu starostlivosti o bábätko je ako hovoriť o počasí – je to jednoduchý spôsob ako nadviazať konverzáciu a nie je to príliš vážne. Samozrejme, únava a stereotyp je vážna vec, ale nie taká naozaj vážna, ktorá sa vám vryje hlboko do duše a zanechá v nej stopy na večnosť. Materstvo ako také je však naozaj vážne, je to niečo viac ako bežná realita. Je to dušu zdrvujúca a hory prenášajúca realita... Možno už viete o materstve veľa, no niektoré „tajomstvá“ odhalíte, až sa stanete matkou. Ktoré sú to?

Už nikdy nebudete tou osobou, ktorou ste boli predtým. Rozlúčte sa s ňou. Jej najväčšie úspechy aj najhoršie pády zblednú v porovnaní s tým, že ste sa stali matkou.

Pri zmienke o akejkoľvek prírodnej katastrofe či teroristickom čine vám napadne myšlienka, čo by ste robili, keby sa tam práve nachádzalo vaše dieťa.

Zrazu budete so záujmom čítať všetky spotrebiteľské hodnotenia, len aby ste sa uistili, že vašej ratolesti nedáte do úst alebo do rúk niečo, čo by jej mohlo ublížiť.

Vždy, keď sa bude dieťa hrať u susedov, necháte ho u starých rodičov alebo odprevadíte do škôlky či školy, niekde v zadnej časti mozgu budete mať dotieravú myšlienku, či je všetko v poriadku.  

Ak sa vaše dieťa narodí s vrodenou chorobu alebo postihnutím, strávite nespočetné množstvo hodín rozmýšľaním o tom, prečo práve ono a budete prosiť Boha, aby jeho utrpenie preniesol na vás.

Stretnete sa s tým, že budete celou svojou bytosťou musieť bojovať proti veľmi silnému a presvedčivému nutkaniu zaútočiť na každého, kto nejakým spôsobom ublíži vášmu dieťaťu a budete sa snažiť chrániť ho pred všetkým zlým.

Pri každom strachu vášho dieťaťa alebo emocionálnych jazvách, ktorým sa nikto nevyhne, vás bude bolieť srdce, aj keď viete, že ho nedokážete uchrániť pred všetkým.

Budete sa modliť, aby sa vaše dieťa nikdy nestalo obeťou tyranov, únoscov či iných zlých ľudí a budete dúfať, že ani ono sa nikdy nedostane na ich úroveň.

Prežijete noci, počas ktorých sa zobudíte s bolesťou v srdci a slzami v očiach pre vaše dieťa. V iné noci bude vaše srdce zase naplnené hrdosťou a vaše oči budú žiariť pri pomyslení naňho. Jediným dôvodom bude vaša láska k nemu.

V slabej chvíľke, keď vás bábätko plačom zobudí o tretej nadránom už po tretíkrát odkedy ste si ľahli, aby ste ho nakŕmili alebo mu vymenili plienku, pri jeho upokojovaní sa budete sama seba pýtať, či ste naozaj toto chceli.  Vzápätí sa za túto trestuhodnú myšlienku budete nenávidieť, pretože svoj drahocenný poklad by ste nevymenili ani za všetky prespaté noci na svete.

Pravdepodobne sa nevyhnete chvíľam, keď budete taká unavená, frustrovaná, neupravená či netrpezlivá, že jednoducho budete chcieť odísť. Len tak. Proste odísť. Aby ste si za moment uvedomili, že sa vlastne chcete vrátiť.

Budete cítiť obrovskú vinu za čokoľvek – že ste krátko dojčili, že ste odišli do práce skôr ako možno bolo nutné, že ste na dieťa boli nervózna. Bez ohľadu na to, prečo a aké rozhodnutie urobíte, budete hľadať chybu v sebe. Nakoniec však naberiete sebavedomie a silu, ktoré vás raz vo vlastných očiach viny zbavia.

Zamknete sa v kúpeľni alebo na toalete, lebo len tak získate pre seba zopár pokojných prekliatych sekúnd.

Strávite hodiny pozorovaním dieťaťa pri spánku alebo hre, pretože tento jednoduchý akt vám prináša neopísateľnú radosť.

Ocitnete sa v situáciách, keď sa vaše ochranárske inštinkty ozvú bez vášho dovolenia. Budete šokovaná z toho, čo všetko ste schopná pre záchranu dieťaťa urobiť a že je vo vás taká sila.  

Budete plakať, keď si prečítate o tragédiách úplne cudzích detí a ľutovať ich mamy, aj keď ste ich v živote nevideli. Tiež sa budete radovať, keď budú úplne neznáme mamy šťastné, lebo patríte medzi ne.

Uvedomíte si, že radu „uži si deti, kým sú malé, lebo to netrvá večne“ vám dajú len ľudia, ktorí sú už dosť starí na to, aby zabudli, že nie všetko je v tomto období len príjemné.

Budete obdivovať čmáranice a nepodarené výtvory svojich detí, tvrdiť im, aké to je krásne a úžasné, lebo to tak budete naozaj cítiť. Dokonca aj po rokoch vám princezná s krátkymi tenkými nohami, tromi prstami na rukách, dvomi vlasmi a velikánskym bruchom nakreslená dcérkou, príde ako dokonalé dielo.

Budete sa vyhrievať v radosti, keď vás pošteklia maličké prstíky vašej ratolesti a nedokážete si už predstaviť krajšie strávené popoludnie ako maznaním sa so svojim drobčekom.

Uvedomíte si, že neexistuje nič úžasnejšie ako mať pri sebe svojho drobčeka a vdychovať jeho sladkú vôňu, ktorej sa nič nevyrovná.

Naozaj pochopíte, čo to znamená byť druhým.

Zrazu budete niekoho milovať tak silno, že to bude zároveň krásne aj bolestivé, a to tak fyzicky, ako aj psychicky.

Uvedomíte si, že všetko, na čom na svete záleží, spí u vás v detskej postieľke.

Pochopíte, že nie je krajšie poslanie na svete ako byť matkou. 

Prečítajte si tiež:

Toto je tridsiatka fráz, ktoré dvíhajú mamám krvný tlak

Aký typ mamy ste podľa znamenia?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia