Obľúbené kolobežky môžu byť nebezpečné pre deti

Obľúbené kolobežky môžu byť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-12-03 00:30:09 |

Kolobežky deti zbožňujú, no práve tie ich veľmi často dostanú na pohotovosť. Pri neopatrnej jazde obvykle skončia so zlomeninami či tržnými ranami.

Počet úrazov spojených s hračkami a detskými hrami od roku 1990 vzrástol zhruba o 40 percent. Podľa najnovšej štúdie expertov z centra pre výskum úrazov v celoštátnej nemocnici v americkom štáte Ohio je príčinou číslo jeden pri zraneniach, akými sú tržné rany a zlomeniny, práve kolobežkovanie.

Kolobežky áno, no bezpečne

Odborníci upozorňujú, že tak ako na bicykli, aj na kolobežke by deti mali mať na hlave prilbu a na kolenách a lakťoch chrániče. „Každé dieťa do osem rokov by malo byť pri jazde na kolobežke pod dozorom dospelého,“ zdôrazňuje vedúci štúdie a riaditeľ spomínaného centra Gary Smith.  Dôležitý je aj príklad rodičov, preto pri jazde na bicykli ani vy nikdy na prilbu nezabúdajte.

Ak ste už kúpili alebo plánujete kúpiť dieťaťu kolobežku pod stromček, v zimnom období, aj keď bez snehu, no pri sychravom počasí, si veľmi dobre rozmyslite, či mu ju dovolíte testovať vonku. Mokrý a šmykľavý povrch sú na kolobežkovanie, ako aj bicyklovanie a podobné športy, veľmi nebezpečný. Takýto darček by mal počkať na svoj čas, aby si dieťa s ním užilo príjemné chvíle, a nie pobyt v nemocnici s rozbitou hlavou či dolámanými končatinami.

 

Obozretnosť je dôležitá

Na Slovensku sa podľa štatistík stane úraz každému šiestemu dieťaťu, no nie všetky súvisia s hrami a hračkami. Kým malé deti sa porania častejšie v domácnosti, väčšie skôr vonku. Najčastejšie sa zrania deti do 5 rokov. Príčinami sú obvykle neopatrnosť a  nedostatočná skúsenosť  detí, no často aj nedostatočný dozor a nedbanlivosť dospelých. Ak necháte mladšiu ratolesť pod dozorom staršej, tá môže v prípade úrazu zareagovať skratovo a z miesta vystrašene ujsť. Staršieho súrodenca alebo kamaráta je potrebné vždy vopred inštruovať, že nech sa stane čokoľvek, musí sa s vami spojiť. Keď tak neurobí, môže sa hra skončiť aj tragicky.

 

V týchto dňoch ratolesti píšu zoznamy plné hračiek, ktoré by si chceli nájsť pod vianočným stromčekom a rodičia poctivo stoja v radoch v hračkárstvach a snažia sa ich želania splniť. Hra je pre dieťa dôležitým spôsobom rozvíjania zručností, učenia sa a skúmania sveta. Pri kúpe hračky si však treba vždy uvedomiť, že predstavuje riziko poranenia detí.

„Úlohou dieťaťa je hrať sa a hračky sú nástroje. Chceme, aby ich deti skúmali, hľadali spôsoby ich použitia a zároveň, aby ich používanie bolo bezpečné,“ hovorí Smith.  Deti rôzneho veku sa stretávajú s rôznym nebezpečenstvom spojeným s hračkami. Batoľatám do troch rokov veku hrozí udusenie malými hračkami alebo ich malými súčasťami. Prehltnutie alebo vdýchnutie cudzích telies tvorí významnú časť úrazov v tejto vekovej kategórii a pokračuje to až do piatich rokov.  U starších detí prichádzajú najmä úrazy spojené s pohyblivými hračkami zahŕňajúcimi kolobežky, odrážadlá, trojkolky, bicykle a podobne. Práve pri preháňaní sa na nich si trikrát častejšie vykĺbia alebo zlomia niektorú končatinu ako pri iných hrách. Havárie a kolízie patria všeobecne k najčastejším príčinám zranení u detí.

 

Tipy, ako pomôcť detskej bezpečnosti

  • vždy dodržujte vekové obmedzenia a ďalšie pokyny výrobcu pri hračkách
  • skontrolujte pevnosť všetkých malých súčastí hračky, ktoré sú potenciálne nebezpečné pre vaše malé dieťa
  • kolobežky, odrážadlá, trojkolky či bicykle dovoľte dieťaťu používať iba na suchom, rovnom a bezpečnom povrchu
  • dieťa do osem rokov nenechávajte bez vášho dozoru
  •  trvajte na používaní prilby a chráničov na všetkých kolieskových hračkách

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia