Poznámky, ktoré by si rodičia mali odpustiť

Poznámky, ktoré by si
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-12-02 00:30:16 |

Snáď každý rodič občas pred bezdetnými známymi utrúsi nejakú tú vetu zdôrazňujúcu ťažkosti rodičovstva. V skutočnosti ich tým však skôr otravujeme ako zaujmeme.

V momente, keď sa staneme mamou a otcom, na všetko sa zrazu pozeráme optikou rodičovstva. Niekedy je to dobré – napríklad si dávame pozor, aby sme ostré nože nenechávali ležať hocikde,  no na druhej strane, práve rodičovský pohľad môže byť tým, pre čo sa nám odcudzia naši dobrí bezdetní priatelia. Dôvodom nie je to, že máme dieťa, ale naše „nastavenie.“ Viete, ktorými poznámkami ich najviac vytáčame?

 

1. Nezabúdaj, že pes nie je dieťa

Každý, kto má doma psa, veľmi dobre vie, že to nie je dieťa a netreba mu to prízvukovať. Keď vám bezdetní priatelia opisujú zážitky so svojim štvornohým miláčikom, nechcú ho prirovnávať k dieťaťu, len tým hovoria, že tiež majú v živote niečo, čo ich napĺňa a prináša im to radosť. Aj keď vám sa môže zdať ich vzťah k psíkovi prehnaný, neriešte to. Vás napĺňa dieťa, ich v tejto životnej etape zase láska k štvornohému priateľovi.

 

2. Ále, prosím ťa. Skús mať deti a potom uvidíš!

Touto vetou často odbijeme bezdetných priateľov, keď sa sťažujú, že sú unavení, majú málo času, prípadne ich niečo bolí. Rodičia príliš často zľahčujú problémy a obavy tých, ktorí deti nemajú. „Ty sa sťažuješ, že si robil  celé dva týždne nadčasy? Tak skús mať dve deti, pracovať a starať sa o ne a potom sa sťažuj“ alebo „Prosím ťa, čo sa sťažuješ, že ťa bolia nohy, lebo si pracoval na záhrade, skús sa naháňať celý deň za mojou dcérou a potom uvidíš, čo je to bolesť nôh...“. Spoznávate sa v týchto poznámkach? Takto podobne často odbíjame bezdetných ľudí, ktorí si dovolia pred nami zabedákať.

Treba si uvedomiť, že naše životy nie sú súťažou, v ktorej je víťazom ten, kto je najviac unavený či ubolený. To, že vy máte doma bábätko alebo staršie dieťa, ktoré si vyžaduje starostlivosť a pozornosť ešte neznamená, že váš bezdetný priateľ je unavený menej alebo má automaticky menej starostí.

 

3. Veď počkaj, až budeš mať deti...

Nezabúdajte, že nie každý bude mať raz deti. Niektorí ľudia sa rozhodnú, že ich mať nebudú, iným sa nepodarí mať ich, aj keď sa budú snažiť. Predpoklad, že mať deti je jediný spôsob ako dosiahnuť vyšší stupeň porozumenia je bezohľadný a sebecký.  Takúto poznámku by všetci rodičia jednoducho mali zo svojho repertoáru úplne vyradiť.

 

4. Má tvoj priateľ/priateľka rád deti?

Ak si váš bezdetný známy alebo známa nájdu blízku osobu a pozvú vás na návštevu, nevypytujte sa, aký má ten druhý vzťah k deťom. Tým, že žiadate uistenie o náklonnosti pre vás zatiaľ neznámeho človeka k deťom, dostávate vášho priateľa do nepríjemnej pozície. Buď vám odpovie, že má deti rád/rada, aj keď sa o tom ešte vôbec nebavili alebo bude od toho druhého vyžadovať, aby sa k nim správal priateľsky, aj keď to tak nebude ten partner cítiť. Uvedomte si, že pri takejto návšteve sú najdôležitejší tí, ktorí pozývajú.  Nežiadajte, aby počas vašej návštevy menili svoj príbytok na baby friendly miesto.

 

5. Pred tým, než som mal deti, nemal môj život zmysel

Touto poznámkou rodičia akoby hovorili, že život bez detí je nezmyselný a to je voči bezdetným známym netaktné. Okrem toho, je to aj nepravdivé. Rodičom sa zdá, že pred tým, než mali deti, všetky ich starosti boli triviálne a chcú to dať najavo, no lepšie je nerobiť to. Váš život pred deťmi bol tiež dôležitou súčasťou príbehu vášho života, rovnako ako sú jeho súčasťou aj vaši bezdetní priatelia.

 

A napokon, ak ste urobili alebo povedali niektorú z týchto poznámok, nemusíte sa za ňu ospravedlňovať alebo sa cítiť previnilo. Stačí, ak ich už viac nebudete používať.


Foto: photl.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia