Rodičia POZOR: Zabudnúť dieťa v aute je TRESTNÝ ČIN! Polícia štartujeme novú LETNÚ kampaň na OCHRANU detí!

Rodičia POZOR: Zabudnúť dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-06-10 14:00:00 |

S pribúdajúcimi teplotami opäť štartujeme kampaň s názvom „NEZABUDNI NA MŇA V AUTE!“. Táto kampaň si kladie za cieľ upozorniť na nebezpečenstvo ponechania detí a domácich maznáčikov v rozpálených autách.

Videá a bannery so silným odkazom

Tento rok sme pripravili video s policajtom, ktorý zachránil dieťa zo zabuchnutého auta, a zdravotníkom, ktorý podrobne vysvetlí, čo sa deje s organizmom dieťaťa po niekoľkých minútach v rozpálenom aute. Pripravili video s radami policajného psovoda, ako sa pripraviť na dlhú cestu autom s vaším štvornohým miláčikom. Okrem toho budú k dispozícii bannery s výraznými odkazmi pre vodičov, aby nezabúdali na svojich miláčikov.

Rozdávanie propagačných materiálov

Ako aj v minulých rokoch, aj tento rok, policajti po celom Slovensku budú počas horúcich dní rozdávať propagačné materiály, a to najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc a iných miest, kde sa stretávajú rodičia s deťmi. Ak zastihneme rodičov pri aute, spolu s letáčikom dostanú aj krátku prednášku o rizikách ponechania dieťaťa či psíka v rozpálenom aute.

Praktické rady pre vodičov

Odporúčame všetkým vodičom, aby propagačné materiály umiestnili na viditeľné miesto v aute, aby mali na očiach, že nemajú dieťa ani psíka nechať samé v aute. Ako pripomienka môže poslúžiť aj mobil, peňaženka či kabelka na zadnom sedadle, bez ktorých človek bežne z auta nevystúpi.

Trestnoprávne následky

Pripomíname, že ponechanie dieťaťa v aute môže mať trestnoprávne následky. V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Osoba môže čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví, či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia, či k smrti dieťaťa.

Domáci miláčikovia v autách

V aute nezostávajú len deti, ale často sa stáva, že si tam majitelia nechajú aj domácich miláčikov. To sa často stáva, keď si majitelia rozhodnú odbehnúť na nákup a zvieratko nechajú v aute mysliac si, že za krátku chvíľu sa im nemôže nič stať. Opak je však pravdou a rovnako ako deťom, aj im hrozia zdravotné problémy z rýchlo stúpajúcich teplôt.

Polícia zároveň vyzýva občanov, aby v prípade spozorovania dieťaťa v zaparkovanom aute neváhali a okamžite kontaktovali tiesňovú linku 158. Včasný zásah môže zachrániť život!


Zdroj: tlačová správa

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia