Takmer 60 % vzdelávacích inštitúcií nemá stratégiu umelej inteligencie

Man look at the
Man look at the dashboard with graphs and charts. Concept of data management system, business intelligence, data statistics, marketing analysis, key performance indicators (KPI) and analytics.
Zdroj: Getty Images/amgun
2024-05-02 14:45:00 |

Pokiaľ ide o umelú inteligenciu, vzdelávacie inštitúcie napredujú rýchlo a zaznamenávajú značnú návratnosť svojich investícií. Výskum IDC pre Microsoft však zistil, že lídri v oblasti vzdelávania sa cítia menej pripravení na zmenu poháňanú umelou inteligenciou ako ich rovesníci v iných odvetviach.

Je to pravdepodobne spôsobené dvoma kľúčovými faktormi: nedostatkom kvalifikovaných talentov a nedostatkom stratégie. V skutočnosti 60 % respondentov v oblasti vzdelávania v prieskume IDC1 uviedlo, že „nedostatok kvalifikovaných talentov“ bol najvýznamnejšou výzvou, ktorej čelia pri zavádzaní umelej inteligencie. Z tohto prieskumu takisto vyplynulo, že 57 % vzdelávacích inštitúcií buď nemá zavedenú stratégiu umelej inteligencie vôbec, alebo má stratégiu umelej inteligencie, ale túto stratégiu nedokázali zosúladiť s celkovými strategickými cieľmi svojej inštitúcie.

Nástroje umelej inteligencie môžu pomôcť odborníkom v oblasti vzdelávania uľahčiť si výzvy a lepšie využívať príležitosti. V správe LinkedIn Future of Work Report2 z roku 2023 sa zistilo, že zatiaľ čo viac ako polovica práce pedagóga zahŕňa špecializované zručnosti, ktoré najlepšie vykonávajú ľudia, ako je riadenie triedy a výučba, umelá inteligencia umožní vyššiu produktivitu v úlohách, ako je plánovanie hodín a rozvoj učebných osnov, ktoré tvoria 45 % povinností učiteľov. To rozviaže pedagógom ruky a dopraje im viac času, aby sa venovali veciam, ktoré môžu robiť iba ľudia - napríklad budovať si vzťah so študentmi.

Na podporu učiteľov pri zvyšovaní ich kompetencií vo využívaní umelej inteligencie a jej výhod Microsoft na podujatí Reimagine Education oznámil:

  • Sériu školení Learning Path AI pre pedagógov: nový zdroj, ktorý skúma potenciál umelej inteligencie vo vzdelávaní s cieľom prehĺbiť zapojenie a zvýšiť gramotnosť vedúcich pracovníkov a pedagógov v oblasti umelej inteligencie. 

  • AI nástroje z dielne Microsoft vo vzdelávaní: bezplatný zdroj, ktorý môžu lídri v oblasti vzdelávania použiť na vypracovanie plánov umelej inteligencie pre svoje inštitúcie, čo pomôže znížiť překážky zavedenia AI pomocou príkladov, prípadových štúdií a štartovacích materiálov.

„Učitelia majú teraz náročnú úlohu naučiť sa sami pracovať s AI, zatiaľ č osa od nich očakáva, že budú tými, ku kterým študenti vzhliadajú ako k lídrom AI. Nie je to ľahká pozícia. Preto je skvelé vidieť všetky zdroje, ktoré im poskytujeme, aby mohli začať svoju cestu AI,“ povedala Lenka Axlerová, riaditeľka pre vzdelávanie v spoločnosti Microsoft pre Strednú Európu.

Viac inšpirácií o tom, ako vzdelávacie inštitúcie vytvárajú spravodlivé a efektívne vzdelávacie prostredie s riešeniami umelej inteligencie a pripravujú študentov na budúcnosť práce nájdete na blogu Microsoft’s Education.


Zdroj: tlačová sprava

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia