UPOZORNENIE Žena sa OBOHACOVALA na mamičkách: Jej dôvod vás zaskočí! Na TOTO si dávajte veľký pozor

UPOZORNENIE Žena sa OBOHACOVALA
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-26 19:00:00 |

Dnešná doba nám ponúka veľa všakovakých možností a nie je žiadnym tajomstvom, že veľkú časť tvorí internet alebo konkrétne sociálne siete. Nie je tomu tak dávno, kedy žena prostredníctvom webu oklamala viacero mamičiek na materskej a vinu hádzala na slovenskú poštu.

O tejto nepríjemnej udalosti informovali spravy.rtvs.sk. Pani Jana mala v decembri 2023 organizovať zbierku pre deti, ktoré sa nachádzajú v nemocnici. Prostredníctvom sociálnej siete jej istá pani ponúkla vo veľmi výhodnej cene detské knihy a hračky. Jej požiadavka znela, aby ich uhradila vopred a následne zaslala aj potvrdenie o prevode platby. Komunikácia s ňou mala byť bez najmenších problémov.

Podľa informácií sa mali dohodnúť na prevedení platby, ktotú pani Jana aj zaslala. Následne si však vybrala ďalšie hračky a poslala na daný účet ďalšiu platbu. Celkovo jej mala poslať 180 eur za 60 kníh a niekoľko hier. 

Namiesto tovaru sa dočkala len výhovoriek

Objednaného tovaru sa však pani Jana nedočkala. Keď viac ako týždeň nechodil, obrátila sa na predávajúcu s tým, že žiada vrátenie uhradenej sumy. Namiesto toho ju čakali len samé výhovorky.

„Ona mi nič nepošle, ona peniaze nemá, ona má exekútora, peniaze jej vzali, účty má zablokované, nemá sa k tomu ako dostať. Mám počkať, kým príde materská. Samozrejme, nič z toho nebolo,“ uvádza pani Jana pre spravy.rtvs.sk.

Zistenia však poukazovali na to, že predávajúca má na sociálnej sieti viacero profilov, na ktorých ponúka nielen detské hračky, ale aj oblečenie. Mala oklamať už niekoľko desiatok žien.

„Ponúkne tovar, ktorý má odfotený, poprípade stiahne fotky iným predávajúcim, a ponúkne ho ako svoj tovar. Mamičky jej pošlú peniaze, a tvári sa, že ona to poslala a že sa tá pošta asi stratila,“ opísala priebeh komunikácie pani Monika pre spravy.rtvs.sk.

Nezávislá advokátka Martina Mészáros Bariaková však hovorí, že pokiaľ ide o opakovanú činnosť takejto osoby, ktorá koná v úmysle vybrať od ľudí peniaze a nikdy žiadny tovar nemala v úmysle dodať či predať, tak v tomto prípade môže ísť aj o trestný čin. 

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že pokiaľ niečo kupujeme prostredníctvom e-shopu alebo v konkrétnej predajni, existuje tu možnosť reklamácie. V prípade sociálnych sietí však existuje hneď niekoľko nástrah.

"So ženou, ktorá na sociálnej sieti oberá ostatných o peniaze sme sa spojili telefonicky. Dohodli sme sa aj na osobnom stretnutí, no na poslednú chvíľu ho odvolala. Do telefónu nám však povedala, že s týmto pochybným biznisom prestala," informuje porál spravy.rtvs.sk.

Žena, ktorá týmto spôsobom okradla už niekoľko desiatok žien na materskej dovolenke s tým údajne skončila. Mala mať v rodine finančné problémy. "Áno, príde mi to nefér, no ja som si vtedy asi neuvedomovala, ako to môže skončiť. Je to moja chyba, ja si to priznám,“ priznala pre spravy.rtvs.sk.

Na predávajúcu bolo podaných niekoľko trestných oznámení

Podľa informácií bolo na túto ženu podaných niekoľko tertsných oznamení z celého Slovenska. "Michalovský policajný vyšetrovateľ v súčasnej dobe vedie trestné stíhanie pre trestný čin podvodu,“ informovala hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová spravy.rtvs.sk.

Podvodníkov stále pribúda

Nie je možné určiť presný počet ľudí, ktorí boli podvodníkmi prostredníctvom internetu, či sociálnych sietí podvedení, no sumy sa pohybujú od niekoľko stovák až po tisícky eur. Upozorňuje na nich pravidelne aj  Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Zo všetkých podnetov, ktoré dostane sa až 25 percent deje vo virtuálnom priestore. Takýchto ľudí však na internete neustále pribúda a je potrebné, aby sme boli v tomto smere obozretní čoraz viac.

„Takéto podvody majú stúpajúcu tendenciu, a to aj s ohľadom na sofistikované správanie páchateľov, čo súvisí s novými technológiami a využívaním umelej inteligencie,“ uvádza hovorca odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/nu
Zdroj: spravy.rtvs.sk

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia