Stále mladá a krásna? EMMA TEKELYOVÁ radí! Vyskúšajte TVÁROVÚ gymnastiku, je lacná a efektívna

Stále mladá a krásna?
Emma Tekelyová
Zdroj: Jan Zemiar
2023-10-08 11:00:00 |

Možno ste aj vy zaregistrovali na YouTube videá, ktoré sľubujú, že vďaka našpúleniu pier či jednoduchej masáži tváre za pár týždňov zázračne omladneme. Propagátorkou tvárových cvičení bola v minulosti aj moderátorka Emma Tekelyová, ktorá tvrdí, že si vďaka nim udržala mladý a svieži vzhľad.

Emma Tekelyová vydala aj knižku s jednoduchými cvikmi, ktoré síce zabrali 30 minút denne, ale sľubovali pevné rysy tváre, sviežu pleť a žiadne vrásky. Po tvárovej gymnastike sa neskôr zľahla zem a prácne cviky nahradili séra, olejčeky a kolagény. Až kým si poznanie, že pohyb ako najprirodzenejšia súčasť nášho zdravia a krásy jednoducho k rutine patrí, nezačal opäť získavať svoje publikum.

57 svalov na tvári

Tvárová gymnastika alebo tvárová jóga stavajú základnú myšlienku na tom, že len na tvári máme 57 svalov, ale aj tuk a tukové vankúšiky, na ktoré pôsobí vek, gravitácia aj zlý životný štýl. Preto ak chceme zabrániť tomu, aby sa nám postupom času začali kútiky, brada či líca ťahať k zemi, je potrebné dodať tvári výživu nielen zvonka, ale aj zvnútra. Rovnako ako keď chceme dostať do formy telo, neplatí, že sa tuk jednoducho roztopí pod vplyvom zeleninového smoothie či správneho telového krému.

Práve naopak, všetky tieto pomôcky sú dôležitým doplnkom, ale základ je v kvalitnom a pravidelnom pohybe. Rovnakou myšlienkou sa riadi tvárová gymnastika. Pár minút jednoduchých cvičení rozprúdi v svaloch tváre krv, rozžiari pokožku a odoženie unavený vzhľad. Každodenné trpezlivé precvičovanie svalov dokáže viac – milimeter po milimetri zdvíha unavené a oslabené svaly, zjemňuje vrásky okolo očí a odstraňuje dvojitú bradu.

Ako zapojiť tvárovú gymnastiku do dennej rutiny?

Cvičiť denne pol hodinu sa mnohým ženám môže zdať nereálne. Našťastie tvárová gymnastika si nevyžaduje špeciálny fitnes plán. Začala som cvičiť podľa YouTube videí, pričom som si vyhradila desať minút denne, cez víkend aj pätnásť. Na internete nájdete množstvo tutoriálov v angličtine, na začiatku je však veľmi dobré dať šancu niekoľkým dostupným slovenským videám, aby ste pochopili, ako správne pracovať so svalom na tvári.

Môj systém cvičenia pozostával z opakovania sérií pre celú tvár, ktoré som každý tretí deň obmieňala so špeciálnymi cvikmi na dvojitú bradu, vrásky okolo pier a očí či liftingové cviky na vyhladenie pokožky na krku. Postupne mi však prirástli k srdcu aj japonské masáže tváre, ktoré najradšej robím s pomocou oleja či séra. Japonské masáže celkovo prospievajú k podpore lymfatického systému, čím pomáhame k zmenšovaniu opuchov na tvári. Pleť je potom menej unavená a prirodzene sa vyčistí.

Tvárovú gymnastiku môžete cvičiť ráno po zobudení, večer pred spaním aj počas dňa. Avšak pozor! Je potrebné, aby pleť bola vyčistená a pri masáži či cvičení sa použili vhodné prípravky. Masírovaním nasucho môžete pleti viac uškodiť než prospieť. Mne najviac vyhovovali cvičenie večer. Pleť som si vyčistila, použila tonikum a pokračovala krátkou zostavou masážnych pohybov či jednoduchých cvikov. Pri masáži som zvykla použiť jemný pleťový olej alebo sérum s vitamínom C. Na záver som pleť ošetrila nočným krémom. Bola to nielen bodka za celodennou starostlivosťou o seba, ale aj príjemný rituál, ktorý mi pomohol uvoľniť sa a pripraviť na spánok.

Ako funguje tvárová gymnastika?

Na internete dnes nájdete množstvo rád, tipov a zostáv tvárových cvičení či masáží. Je potrebné sa však držať niekoľkých pravidiel. Žiadne drhnutie pleti nasucho, žiadne bolestivé pohyby a vyhnite sa aj prudkým ťahom. Základom je sústrediť sa na každý cvik či pohyb. Aj preto mi neprirástlo k srdcu zaradiť zopár cvikov napríklad cestou do práce, za klávesnicou, pri sledovaní seriálu či nejakej domácej povinnosti. Jednoducho prvé dni či týždne sa musíte absolútne sústrediť, inak sa cvik míňa svojmu účinku.

Ďalšou dôležitou radou je pravidelnosť. Ak raz za čas zabudnete na svoju sériu cvikov, určite za noc neostarnete o desať rokov. Avšak zabúdať na cviky viackrát za týždeň je škoda. Výsledky najlepšie uvidíte, ak cvičíte hoci len pár minút denne, no naozaj každý deň. Kombinácia cvikov je len a len na vás a pravdepodobne bude vychádzať z toho, čo vás najviac trápi. Kruhy pod očami? Dvojitá brada? Ovisnuté viečka? Alebo prepadajúce sa líca? Môžete sa zamerať na celkovú pevnosť tváre a pridávať cviky na partie, ktoré vás najviac trápia. Alebo si denne dožičiť výdatnú tvárovú masáž. A kedy uvidíte výsledok? Pokiaľ cvičíte trpezlivo a na cviky sa sústredíte, najprv vás prekvapí rozžiarená pleť, ktorá bude odmenou za pár minút snahy.

Z vlastnej skúsenosti som si všimla, že stačilo pár týždňov (s občasným zabudnutím), aby líca pôsobili plnším dojmom a trochu sa zdvihli. Po dvoch mesiacoch cvičenia sa zjemnili vrásky okolo úst a na čele. Po troch mesiacoch sa viditeľne zmiernila dvojitá brada. Momentálne pracujem na prvých vráskach okolo očí, kde sa výsledky dostavujú najpomalšie. Začínam sa viac zaujímať o japonské masážne techniky tváre a skúšam nové séra a olejčeky, ktoré mojej pleti prospejú. Čo ma prekvapilo najviac, tvárová masáž ma baví a večer sa na ňu vyslovene teším. Pleť si ju jednoducho pýta.

Čím začať?

Ak vás tvárová gymnastika láka, ale neviete, či vydržíte, alebo či by vám pomohla, skúste ráno jednoduchý cvik. Po zobudení majú mnohí z nás unavené, akoby zahmlené oči. Rozžiarite ich krátkym cvikom. Zakrúžte očami – trikrát na pravú, potom trikrát na ľavú stranu. Viečka majte pritom naširoko roztvorené. Potom sa nakrátko zapozerajte do pravého horného rohu, a hneď na to sklopte zrak do ľavého dolného rohu.

Teraz vymeňte strany. Zadívajte sa najprv do ľavého horného rohu, potom sklopte zrak a pozrite do pravého dolného rohu. Opakujte trikrát a výsledok si môžete overiť. Trochu vhodného pohybu a váš pohľad je okamžite svieži a oči jasné. Také jednoduché, finančne nenáročné a pritom efektívne. Tak ako, skúsite tvárovú gymnastiku aj vy?


Autor: © Zoznam/redakcia

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia