Materstvo po štyridsiatke: Ako si predĺžiť mladosť

Materstvo po štyridsiatke: Ako
Halle Berry s dcérou Nahlou
Zdroj: profimedia.sk
2023-06-02 18:30:00 |

Hollywoodska hviezda Halle Berry mala už po štyridsiatke, keď priviedla na svet svoje deti, Janet Jackson dokonca päťdesiat. Gwen Stefani porodila vo veku 44 rokov. Dobre, sú hviezdy a môžu si dovoliť pestúnku, no a čo? Aj Slovenky rodia neskôr, ako je vekový priemer. A o nič neprídu, naopak.

Prvé dieťa, dcéru som mala veľmi mladá. Telo sa po pôrode rýchlo zregenerovalo, ale psychika vôbec nebola zrelá na materstvo. Vytúžených synov som potom porodila až vo veku 39 a 42 rokov. Nemala som pestúnku, ba už ani staré mamy, ale necítila som sa staro na materstvo. Len okolie mi to dalo najavo. Keď začali teroristi chodiť do školy, poctivo som absolvovala všetky rodičovské združenia, až mi raz triedna učiteľka povedala: "Vy ste veľmi obetavá babka, ale kedy už prídu do školy rodičia?"

Súčasnosť kladie na ženy vysoké nároky. Ak si chcú vybudovať pracovnú kariéru, musia materstvo odsunúť. Môžu mať aj iné dôvody, prečo rodia po štyridsiatke, napríklad zdravotné alebo finančné. Známa bratislavská pediatrička doktorka Anna Popracová vidí výhody neskorého rodičovstva v tom, že deti udržiavajú matku mladú telom i duchom. Staršia matka podľa nej neletí s každou hlúposťou k lekárovi a vďaka deťom je omnoho aktívnejšia ako niektorí rovesníci.

Keď už dieťa vyrastie z plienok, vyžaduje, aby bola mama pohyblivá a držala s ním krok. Neskôr sa musí zaujímať o Spidermana, hokej a merať synom čas, keď v rámci tréningu behajú po schodoch. To všetko jej predlžuje mladosť. Pohľad na mojich teroristov stojí za tie prebdené noci, detské choroby a problémy v škole. Dnes sú to úspešní muži, no ja sa napriek svojmu veku pri nich necítim staro. Ako mi povedal ten neskôr narodený: "Mama, ty nie si stará, ty si len stráááááášne dlho mladá."

 

 

 

 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: NCZI, MUDr. A. Popracová

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia