Poradíme vám, ako vybaviť príspevok na opatrovanie

Poradíme vám, ako vybaviť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-03 00:30:27 |

Ak ste rodičmi ťažko chorého dieťaťa, vybavovanie príspevku na opatrovanie po jeho šiestych narodeninách vám dá zabrať. My vám poradíme, ako si neskomplikovať život.

Starať sa o vážne chorú ratolesť a popri tom riešiť úrady, to je pre mnohých rodičov nočná mora. „Často rozmýšľam, či to tá vláda s pomocou rodinám myslí naozaj vážne alebo sa nám cez zákony vysmieva,“ posťažovala sa nám mamička ťažko chorej šesťročnej Vanessky, ktorá si s vybavovaním príspevku už užila svoje a ešte stále nevie, ako to skončí.

Dievčatko je na umelej pľúcnej ventilácii a tak návrat mamy do práce po jej šiestych narodeninách neprichádzal do úvahy. Po tom, ako si podala žiadosť na jej opatrovanie, začal kolotoč posudzovania a rozhodovania. Mamičku veľmi nepríjemne zaskočili lehoty, ktoré majú inštancie podieľajúce sa na rozhodnutí o priznaní či nepriznaní príspevku k dispozícii.

Keďže rodina prišla o rodičovský príspevok, na ktorý mali pri dcérkinom zdravotnom stave nárok do jej šiestych narodenín, začala mama prirodzene riešiť príspevok na opatrovanie. To ešte netušila, že pre lehoty úradov zostane rodina nasledujúce tri mesiace bez príjmu a vôbec nie je isté, že im ho schvália. „Pani na úrade mi povedala, že kým mi príde rozhodnutie, mala by som sa zahlásiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny ako nezamestnaná. Tak som to urobila, no teraz sa musím chodiť pravidelne osobne hlásiť, aktívne si hľadať prácu a ak mi z úradu pošlú ponuku na prácu, tak ešte aj ísť na pohovor. Neviem si predstaviť, ako to mám pri Vanesske riešiť, keďže ju nemôžem nechať samu ani na chvíľu,“ opisuje situáciu nešťastná mama.

 

Kde o príspevok žiadať a ako dlho trvá rozhodovanie?

Dopracovať sa k príspevku na opatrovanie, ktorý predstavuje 111,32% životného minima, čo je 220,52 eura, nie je vôbec jednoduché. Táto suma je maximálna, aká vám môže byť pri splnení všetkých zákonných podmienok priznaná. V závislosti od rôznych parametrov však môže úrad práce rozhodnúť aj o nižšom príspevku a dokonca vôbec nie je isté, že vám ho schvália.

O príspevku rozhoduje na základe vašej žiadosti úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho trvalého pobytu. Rozhodnutiu predchádza lekárska posudková činnosť. To znamená, že posudkový lekár zhodnotí a posúdi zdravotný stav, určí mieru funkčnej poruchy, posúdi sociálne dôsledky, ako aj odkázanosť na opatrovanie. Keď stanoví mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent, prichádza na rad sociálna posudková činnosť, ktorú má na starosti zase sociálny pracovník úradu.  „Dovoľujeme si poznamenať, že dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom nie je možné automaticky považovať za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným poistením odkázanú na opatrovanie. To znamená, že uvedená skutočnosť nemá žiadny vplyv na výsledok posudzovania zdravotného stavu a odkázanosti dcéry dotyčnej mamičky na opatrovanie,“ vysvetlila Veronika Černá z tlačového oddelenia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Lehota na vypracovanie komplexného posudku, teda lekárskeho aj sociálneho, je zo zákona 60 dní a potom má ďalších 30 dní k dispozícii samotný úrad na vypracovanie rozhodnutia. Ak je podkladom na rozhodnutie iba lekársky posudok, lehota na jeho vypracovanie je 30 dní a následne lehota na vydanie rozhodnutia je 15 dní od vypracovania posudku. Nárok na priznanie príspevku na opatrovanie a na jeho výplatu vzniká právoplatným rozhodnutím príslušného úradu práce o jeho priznaní.


 

Varovné signály detí, pri ktorých by ste mali spozornieť


Efektívnejší je osobný kontakt

Ak si teda podáte žiadosť o príspevok na opatrovanie až po dovŕšení šiestich rokov veku chorého dieťaťa, nebude vám zostávať nič iné, len čakať ďalšie dva či tri mesiace a dostanete sa do situácie ako mamička Vanessky. Jednou z možností, ako sa takejto nepríjemnej situácii vyhnúť, je osobné doručenie žiadosti o príspevok zodpovednej zamestnankyni úradu napríklad dva mesiace pred  šiestymi narodeninami dieťaťa. Netvrdíme, že vám musí vyjsť v ústrety, no ak jej vysvetlíte dôvody, ktoré vás k tomu vedú, je veľmi pravdepodobné, že sa konanie začne skôr ako až po dovŕšení šiestich rokov dieťatka.

Na lehotu na podanie žiadosti sa totiž nevzťahuje žiadny právny predpis a preto je len na vašom rozhodnutí, kedy o priznanie peňažného príspevku na opatrovanie príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny požiadate. „V zmysle zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia je však možné peňažný príspevok na opatrovanie navrhnúť  len fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá už dovŕšila šesť rokov veku, preto je dôležité úradníčke ozrejmiť dôvody, pre ktoré podávate žiadosť skôr,“ vysvetlila Černá.

Prečítajte si tiež:

Trojročné dieťa podľahlo meningitíde: Ako ju rozpoznať?

Toto dievčatko môže zabiť aj plyšový medvedík

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia