Už je najvyšší čas začať s prípravami na škôlkarsky život

Už je najvyšší čas
Ilustračné foto
Zdroj: archív
2015-08-13 00:30:48 |

Ani sa to nezdá, no do začiatku ďalšieho školského roku veľa času nezostáva. Ak máte doma drobčeka chystajúceho sa do škôlky, je najvyšší čas začať o tejto téme debatovať.

Ak ste mali doteraz dieťatko doma, nástup do škôlky bude riadnou zmenou a treba rátať s tým, že akliamtizácia istý čas potrvá. Ľahšie ju zvládajú tie ratolesti, ktoré už majú skúsenosti s jaslami či opatrovateľkou. Kým niektoré deti si na nové prostredie, učiteľky, kamarátov či tety kuchárky zvyknú za pár dní, u iných to môže trvať aj niekoľko týždňov. Môže sa stať aj to, že zo začiatku bude dieťa škôlku navštevovať s radosťou a po pár dňoch alebo po pár týždňoch sa zrazu "zatne" a príde odmietanie. Aj takto môže aklimatizácia vyzerať.

Experti upozorňujú, že veľký podiel na tom, ako sa dieťa v novom kolektíve cíti, majú rodičia. Napriek tomu, že aj vás určite prepadne smútok, že s ním nemôžete tráviť toľko času ako doteraz alebo sa vám zdá zrazu akési „stratené“ medzi inými deťmi, neplačte pred ním a neľutujte ho. Povzbudenie, úsmev a spoločné plány na popoludnie sú tým, čo dieťatku pomôže. Buďte vždy pozitívne naladení a s radosťou o škôlke rozprávajte, no neidealizujte ju, aby dieťa nebolo z reality sklamané.


10 vecí, ktoré poznajú všetci rodičia malých detí


Na čo sa zamerať?

V materskej škole si deti precvičujú najmä sociálne a komunikačné zručnosti, preto sa ešte pred nástupom do nej sústreďte na schopnosť vášho drobčeka spolupracovať, hovoriť a hrať sa s ostatnými.  

Zamerajte sa na spoločenský život dieťaťa

Väčšinu dňa stráveného v škôlke bude dieťa spolupracovať s ostatnými spolužiakmi – hrať sa, kresliť, cvičiť. Ratolesti, ktoré sú zvyknuté na nejakú skupinu, to zvládnu lepšie. Ak vaše dieťa navštevovalo jasle, pravdepodobne je už v tejto oblasti zbehlé, no deti, ktoré boli doma s jedným z rodičov, opatrovateľkou či starými rodičmi, môžu mať so spoluprácou problémy. Zostávajúci čas do začiatku školského roka preto využite na čo najčastejšie návštevy detských ihrísk s viacerými deťmi, detských kútikov, kúpalísk a podobne. Deti, ktoré začnú škôlku navštevovať až neskôr, je ideálne zapísať napríklad na gymnastiku, na hudobný či tanečný krúžok, aby mali možnosť dlhšie si na kolektív detí zvykať.

Učte dieťa samostatnosti

Pozvite domov kamarátku a poproste ju, nech dieťa postráži na pár hodín. Na pobyt v škôlke dieťa pripravujte aj tak, že nejaký deň strávi bez vás u starých rodičov alebo iných príbuzných či známych. Dieťatku vysvetlite, že odchádzate a bude bez vás, no povedzte mu, kedy sa vrátite. Bez ohľadu na to, že časovým údajom ešte nerozumie, vráťte sa v dohodnutej dobe. Dieťa bude vedieť, že vám môže dôverovať a bude to tak aj vtedy, keď bude navštevovať škôlku. Vedomosť, že preň prídete, je veľmi dôležitá.

Zvýšte sebavedomie dieťaťa

Naučte dieťa základné informácie o ňom – povedať svoje meno, vek, adresu a telefón na jedného z rodičov. Malo by byť tiež schopné pomenovať jednotlivé časti tela. Nebude zaskočené, keď sa ho učiteľka alebo iné deti na tieto veci opýtajú. Ak má vaša ratolesť problém zapamätať si napríklad telefónne číslo alebo adresu, skúste ju to naučiť formou pesničky, ktorej slová vymyslíte a napasujete na jeho obľúbenú melódiu.

Otvorte myseľ dieťaťa

Učte ratolesť neformálne a nenásilne základné čísla, tvary či farby pri každodenných činnostiach. Počas rozbaľovania tašky s potravinami ju požiadajte, aby s vami rátala rožky, vybrala zelený melón, červené jablká a podobne. Spoločne zrátajte okná vo vašom príbytku, pýtajte sa na farby oblečenia a jednotlivé kusy spoločne pomenúvajte.

Čas venujte aj výučbe rozdielov a protikladov – malý, veľký, menej, viac, vysoký, nízky, teplý, studený... Vďaka nim dieťa dokáže lepšie vyjadrovať svoje myšlienky. Precvičujte aj chápanie smerovania – hore, dole, vpravo, vľavo, nad, pod, pred, za...

Podporujte obratnosť dieťaťa

Pre deti je veľmi dôležité rozvíjať jemnú motoriku. Pomôžete im tým, že ich necháte pomáhať vám pri niektorých činnostiach, pri ktorých si precvičia svaly rúk a prstov. Môžu napríklad otvárať poštu, triediť príbory, miesiť cesto, vaľkať ho či trénovať zaväzovanie šnúrok na topánkach. S tým majú často problém aj päťročné deti, nečudujte sa, ak to trojročný drobec nezvládne. Do škôlky je ideálne kupovať deťom topánočky na suchý zips, aby sa so šnúrkami netrápili. S nácvikom šnurovania však začať môžu už teraz.  

Kúpte dieťaťu kriedy a nechajte ho kresliť vonku na chodníku alebo na veľký papier. Hra s vodou a pieskom zase veľmi pomáha pri koordinácii pohybov. Vhodnou pomôckou pre rozvoj jemnej motoriky sú nástroje, ktorým môže dieťa skúšať uťahovať skrutky alebo zatĺkať pod vašim dozorom klince do mäkkého dreva.

Obklopte dieťa slovami

Živte v ratolesti lásku k jazyku kedykoľvek a kdekoľvek môžete. Často si spoločne čítajte, rozprávajte jej príbehy a pýtajte sa na ne – zistíte, či pochopila obsah. Vyzvite ju, aby sama vytvorila jednoduchý príbeh. Počas prechádzky čítajte billboardy, rôzne reklamy, nápisy na obchodoch. Pokojne jej prečítajte aj televízny program či nákupný zoznam. Navštevujte spoločne knižnicu a zoberte ju do kníhkupectva.

Pozrite si škôlku a pozitívne dieťa na ňu nalaďte

Slzičkám sa vyhne len máloktorý nový škôlkar. Nové prostredie a odlúčenie od milovaných rodičov nie je jednoduché. Ak dieťa aspoň trochu budovu škôlky a cestu k nej pozná dopredu, bude sa v nej cítiť istejšie. Keď je tá možnosť, zoberte dieťa hrať sa na školský dvor počas víkendu alebo aspoň niekde v blízkosti.

Prečítajte si tiež:

12 tipov, ako upratovať s deťmi a nezblázniť sa

Tipnite si, koľko stojí "vypiplať" dieťa do dospelosti


Foto: archív a.z.
Zdroj: az, babycentre.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia