Súvisí prechladnutie v tehotenstve s astmou u dieťaťa?

Súvisí prechladnutie v tehotenstve
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-02-07 00:01:53 |

Z Nemecka prichádza zaujímavá informácia - nová štúdia naznačuje, že ak žena počas tehotenstva opakovane prechladne, môže to zvýšiť riziko astmy u dieťatka.

Nemeckí vedci sledovali 526 detí z Mníchova. Viedli rozhovory s rodičmi v období tehotenstva, tri mesiace po narodení bábätka, po roku a potom každoročne až do piatich rokov dieťaťa. Zamerali sa pri nich na otázky spojené s príznakmi astmy a iných alergií, všeobecnú anamnézu, životné prostredie a sociálno-ekonomické faktory.

Po zohľadnení rodičovských alergií, fajčenia v rodine, chovania zvierat v domácnosti, prítomnosť starších súrodencov a ďalších faktorov vplývajúcich na riziko astmy sa ukázalo, že riziko jej rozvinutia sa zvyšuje s počtom prechladnutí ženy v tehotenstve. U detí žien, ktoré v tomto období prechladli tri a viackrát, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich do piatich rokov života astma objaví. Lieky, ktoré pri prechladnutí užívali, nemali na výskyt astmy žiadny vplyv.

Autori sú k výsledkom štúdie skeptickí

Hlavná autorka štúdie, výskumná pracovníčka na univerzite mníchovskej detskej nemocnice Sabina Illi upozorňuje, že štúdia je iba pozorovacia, nie klinická. Nemožno teda jednoznačne tvrdiť, že častejšie prechladnutia reálne môžu mať na svedomí rozvoj astmy. „Je to skutočne infekcia horných dýchacích ciest, ktorá ovplyvňuje dieťa? Ak sa žena snaží nedostať nádchu, keď je tehotná, pomôže to? Nevieme,“ pripúšťa. Vedcov čaká ešte dlhá cesta a testovanie, ktoré tieto výsledky potvrdia alebo nie.

Napriek tomu, že sami autori štúdie sú k výsledkom skeptickí, budúce maminy by sa mali snažiť prechladnutiu vyvarovať. Najúčinnejším prostriedkom je posilňovanie imunity prostredníctvom vitamínov v ovocí a zelenine, ako aj dostatkom primeraného pohybu.

 


Foto: flickr.com
Zdroj: nytimes.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia