Vyhýbate sa očkovaniu MMR? Toto sa môže stať

Vyhýbate sa očkovaniu MMR?
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2018-03-29 13:01:00 |

Kým v minulosti bola u nás zaočkovanosť detí na úrovni 98 až 99 percent. Dnes sme zhruba na úrovni 95 percent, pri osýpkach, ružienke a mumpse je to slabšie.

V súčasnosti sa na Slovensku deti povinne očkujú proti desiatim závažným infekciám – proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde B, invazívnym hemofilovým nákazám, pneumokokovým invazívnym ochoreniam, osýpkam, mumpsu a ružienke. Priaznivá epidemiologická situácia vo výskyte ochorení ovplyvniteľných očkovaním môže viesť laickú verejnosť k domnienke, že ak sa ochorenie u nás nevyskytuje, očkovanie proti nemu je zbytočné. Pri nedostatočnej optimálnej hladine tzv. kolektívnej ochrany môže dôjsť k zhoršeniu epidemiologickej situácie na Slovensku a hroziť možný návrat a šírenie infekčných ochorení, ktoré sa u nás nevyskytovali, alebo iba ojedinele, napr. osýpky, mumps, čierny kašeľ a ďalšie, vysvetľuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Prečítajte si tiež: Očkovací kalendár na rok 2018

Postupný pokles zaočkovanosti detskej populácie pozorujú odborníci približne od roku 2010. Posledná kontrola bola vykonaná k 31. augustu 2017. Celoslovenské výsledky zaočkovanosti v rámci pravidelného povinného očkovania detí prekročili hranicu 95 % s výnimkou základného očkovania proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR) - ročník narodenia 2015, kde celoslovenská zaočkovanosť dosiahla 94,8 %.

Na úrovni krajov sa nižšia ako 95-percentná zaočkovanosť zistila v rámci základného očkovania proti MMR v 15. až 18. mesiaci života:

  • v ročníku narodenia 2015 v štyroch krajoch

Bratislavský -  92,7 %, Trenčiansky - 92,7 %, Banskobystrický - 94,9 %, Žilinský - 94,9 %

  • v ročníku narodenia 2014 v dvoch krajoch

Bratislavský - 93,0 %, Trenčiansky - 94,2 %

  • v ročníku narodenia 2013 v dvoch krajoch

Bratislavský -  92,3 %, Trenčiansky - 94,0 %

  • v ročníku narodenia 2012 v dvoch krajoch

Bratislavský -  92,2 %, Trenčiansky - 94,6 %

  • v ročníku narodenia 2011 v Bratislavskom kraji - 94,3 %.

Hlavný hygienik upozorňuje, že ak prestaneme deti systematicky očkovať, začnú sa aj u nás vyskytovať nákazy, ktoré už roky nepoznáme. Treba si však uvedomiť, že pokiaľ je pôvodca nákazy (vírus, baktéria) prítomný v populácii, alebo vo vonkajšom prostredí, riziko infekcie pretrváva. Preto očkovanie zostáva optimálnou a najspoľahlivejšou ochranou pred infekčnými chorobami,“ konštatuje.

Pripomína, že pri súčasnom intenzívnom pohybe obyvateľstva vo svete nie je vylúčené zavlečenie akejkoľvek infekčnej choroby do ktorejkoľvek krajiny vrátane Slovenska. V krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné alebo úroveň zaočkovanosti nedosahuje požadovanú úroveň, sa vo väčšej miere vyskytujú epidémie infekčných ochorení. Ide najmä o nedávne epidémie osýpok alebo mumpsu, ktoré sa opakovane vyskytujú napríklad v Nemecku, Taliansku, Holandsku, Belgicku, vo Veľkej Británii a v Rumunsku. V krajinách Európy, kde je zavedené povinné očkovanie, sa epidémie infekčných ochorení v takej miere nevyskytujú. 

Ak máte obavy, poraďte sa

Problematika očkovania je a mala by zostať aj naďalej v rukách odborníkov. Na všetkých 36 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva na Slovensku sú zriadené poradne očkovania, v rámci ktorých odborníci z oblasti epidemiológie poskytujú rodičom bezplatné konzultácie v súvislosti s očkovaním. Význam povinného očkovania, ako aj riziko, ktoré hrozí dieťaťu v prípade, že nebude očkované,  rodičom vysvetlí očkujúci lekár. Ak rodič odmietne dať dieťa zaočkovať, nevystavuje riziku ochorenia len vlastné dieťa, ale aj ďalšie deti vnímavé voči infekcii, neočkované z dôvodu kontraindikácie alebo, ak nedosiahli ešte určený vek očkovania.

Úrad verejného zdravotníctva SR, tak ako každoročne, aj pre tento rok vydal pre rodičov praktickú formu očkovacieho kalendára na rok 2018: http://www.uvzsr.sk/kalendar/index.html

Všetky dôležité informácie v súvislosti s očkovaním sú zverejňované na webovej stránke www.uvzsr.sk (v časti Očkovanie).

Prečítajte si tiež:

Osýpky strašia číím ďalej, tým viac

Očkovanie: Obavy z komplikácií majú aj tí, ktorí deti očkujú

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: ÚVZ SR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia