Očkovací kalendár na rok 2018

Očkovací kalendár na rok
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-01-02 12:30:18 |

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil Očkovací kalendár na rok 2018, v ktorom sú základné informácie o povinnom a odporúčanom očkovaní detí a dospelých.

Povinné očkovanie je účinnou prevenciou proti šíreniu závažných ochorení. Tento kalendár, ktorý Úrad pre verejné zdravotníctvo SR zverejňuje každý rok, vám pomôže zorientovať sa. Dať dieťa zaočkovať vás nemôže nikto donútiť. Ak sa však rozhodnete vyhnúť sa mu, za odmietnutie hrozí pokuta, ktorej výška môže byť až 331 eur. 

 Dosiahnutý vek 2 mesiace

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna, Vírusová hepatitída typu B, Hemofilové invazívne nákazy – 1. dávka

Základné očkovanie sa vykonáva tromi dávkami hexavalentnej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa, pričom prvá dávka sa podá najskôr v prvom dni desiateho týždňa života.

Pneumokokové invazívne ochorenia – 1. dávka

Základné očkovanie sa vykonáva tromi dávkami konjugovanej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa.

Dosiahnutý vek 4 mesiace

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna, Vírusová hepatitída typu B, Hemofilové invazívne nákazy – 2. dávka

Pneumokokové invazívne ochorenia - 2. dávka

Dosiahnutý vek 10 – 11 mesiacov

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna, Vírusová hepatitída typu B, Hemofilové invazívne nákazy – 3. dávka

Pneumokokové invazívne ochorenia - 3. dávka

Dosiahnutý vek 14 – 17 mesiacov

Osýpky, Mumps, Ružienka

Očkovanie sa vykonáva najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života dieťaťa. Preočkovanie sa vykoná v 11. roku života. Očkovanie sa vykonáva trojzložkovou očkovacou látkou, ktorá obsahuje oslabený vírus osýpok, mumpsu a ružienky.

Dosiahnutý vek 5 rokov

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna – 1. preočkovanie

Preočkovanie sa vykonáva dvoma dávkami tetravalentnej očkovacej látky so zníženým obsahom antigénov. Prvé preočkovanie sa vykonáva v 6. roku života dieťaťa, druhé preočkovanie v 13. roku života.

Dosiahnutý vek 10 rokov

Osýpky, Mumps, Ružienka - preočkovanie

Dosiahnutý vek 12 rokov

Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna – 2. preočkovanie

Dosiahnutý vek 30 rokov a viac

Záškrt, Tetanus

Prvé preočkovanie dospelých proti tetanu a záškrtu sa odporúča vo veku 30 rokov a ďalej každých 15 rokov. Pri presiahnutí odporučeného intervalu sa preočkovanie proti záškrtu a tetanu vykoná vždy len jednou dávkou, pokiaľ je v zdravotnej dokumentácii pacienta dokumentované základné očkovanie tromi dávkami očkovacej látky proti tetanu. Základné očkovanie dospelých proti tetanu a záškrtu tromi dávkami sa vykoná len v prípade, že nie je dôveryhodná dokumentácia základného očkovania z minulosti.

Nepovinné očkovania

Ďalšiu skupinu očkovania tvorí nepovinné očkovanie. Zdravotné poisťovne vychádzajú v ústrety tým, že buď časť alebo aj celé toto očkovanie preplatia. Ktoré to sú? Žltačka typu A a B, Chrípka, Meningokoky, KLiešťová encefalitída. V súčasnosti je veľmi aktuálne najmä očkovanie proti žltačke typu A, tzv, chorobe špinavých rúk, ktorá sa šíri najmä v Bratislavskom kraji. Žiaci škôl a školských zariadení, v ktorých jej výskyt potvrdili a nie sú zaočkovaní, absolvujú očkovanie na základe výzvy ÚVZ SR.

Napríklad zdravotná poisťovňa Dôvera prepláca očkovanie proti hepatitíde typu A všetkým poistencom do 18 rokov a poistencom nad 16 rokov prispieva na všetky tri dávky vakcíny proti hepatitíde A aj B. VšZP poskytuje príspevok vo výške 100 percent z ceny 3. dávky vakcíny proti hepatitíde typu B a prispieva aj na kombinovanú vakcínu proti žltačke typu A a B. Union prispieva poistencom nad 16 rokov 30 percent na každú z troch dávok očkovacej látky proti hepatitíde A aj B.  

Prečítajte si tiež:

Choroba špinavých rúk: Takto pred ňou chráňte deti

Odmietla dať očkovať dieťa: Basa natvrdo

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, uvzsr.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia