Osýpky strašia čím ďalej, tým viac

Osýpky strašia čím ďalej,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-03 14:00:03 |

To číslo je alarmujúce. Vlani vzrástol počet prípadov osýpok oproti predchádzajúcemu roku o 400 percent!

Kým v roku 2016 zaznamenali len 5273 prípadov, čo bolo rekordne nízke číslo, v roku 2017 sa nakazilo viac ako 20.000 ľudí a 35 z nich zomrelo. Aj Svetová zdravotná organizácia (WHO) označila takýto vysoký medziročný nárast za tragédiu. 

Nové epidémie osýpok hlásili vlani z 15 európskych krajín vrátane Grécka, Nemecka, Srbska, Francúzska, Británie či Českej republiky. Najviac prípadov zaznamenali v Rumunsku, Taliansku a na Ukrajine. Slovensko sa na príslušnom zozname WHO nevyskytlo. 


Čo by ste mali vedieť o osýpkach


Dôvodom alarmujúcich čísel je najmä „nový trend“ vyhýbania sa očkovaniu. Hoci štúdia zverejnená v roku 2014 nezistila súvis autizmu s MMR vakcínou, strach, ktorý vyvolali falošné správy, že vakcíny môžu uškodiť a môžu vyvolať autizmus, narušil u mnohých ľudí dôveru v očkovanie. 

Miera zaočkovanosti výrazne klesla, došlo aj k trvale nízkemu pokrytiu očkovania niektorých marginalizovaných skupín, ako aj k prerušeniu dodávok očkovacích látok a nedodržiavaniu systémov monitorovania chorôb.

Osýpky patria k najviac nákazlivým prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Prečítajte si tiež:

Očkovanie: Obavy z komplikácií majú aj tí, ktorí deti očkujú

Toto dodržiavajte a váš škôlkar bude zdravý ako repa

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia