Kartička poistenca a malé deti - toto by ste mali vedieť

Kartička poistenca a malé
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-02-27 14:01:07 |

I keď kartička poistenca nie je občiansky preukaz, je to dôležitý doklad, ktorý má svoje pravidlá. Poznáte ich všetky?

Sedíte v čakárni u lekára a zrazu si uvedomíte, že ste zabudli doma kartičku poistenca. Prípadne cestujete na dovolenku a keď ste už nejakých pekných pár kilometrov od hraníc, napadne vám, že kartička zostala doma a obleje vás studený pot. Stáva sa to aj vám? Verte, nie ste žiadnou výnimkou. I keď vďaka elektornizácii je možné dohľadať si dieťa aj bez toho, aby ste fyzicky kartičku predložili, vždy je lepšie mať ju pri sebe. Aby ste sa nemuseli pravidelne dohadovať, kto ju bude mať, urobte si fotokópiu alebo si ju stiahnite do mobilu a máte o starosť menej. 

Kedy moje dieťa dostane kartičku poistenca?

Dieťa je prvých 60 dní poistené v rovnakej zdravotnej poisťovni ako jeho matka. Na základe tohto poistenia mu je uhrádzaná všetka zdravotná starostlivosť - akútna, plánovaná, aj preventívna. „Do 60 dní od narodenia už majú rodičia povinnosť podať prihlášku dieťaťu do zdravotnej poisťovne, ktorú mu vyberú,“ upozorňuje Michaela Fabianová, špecialistka zo zdravotnej poisťovne Union. Nemusí byť rovnaká, akú majú rodičia, avšak poisťovne ponúkajú rôzne výhody za prepoistenie dieťaťa – prispievajú na kurz plávania s bábätkami alebo požičajú monitor dychu.

Môžeme mať dve kartičky? Jednu ja a druhú manžel? Vydá mi poisťovňa kópiu na požiadanie?

Nie. Oficiálne môže mať každý poistenec iba jednu kartičku. Môžete si však urobiť fotokópiu a tú dať napríklad starým rodičom či triednej učiteľke, ak by museli vziať vaše dieťa na pohotovosť.  Jeden z rodičov si môže kartičku odfotiť napríklad aj do mobilu.  

Má mať kartičku pri sebe dieťa alebo ju mám nosiť ja?

Je na rodičovi, kto bude držiteľom kartičky. Avšak vzhľadom na to, že do nadobudnutia plnoletosti je za dieťa zodpovedný zákonný zástupca a bez prítomnosti zákonného zástupcu by ani lekár nemal dieťa vyšetriť, je praktickejšie, aby kartičku nosil u seba rodič,“ radí Fabianová. 

Bývame v pohraničnej oblasti – čo s poistením dieťaťa?

Poisťovne vydávajú nielen slovenský, ale aj európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý možno použiť aj v zahraničnej štátnej nemocnici pri akútnom zdravotnom stave. Napríklad poisťovňa Union vydýva kombninovaný preukaz Ak bývate v pohraničnej oblasti, nie je na škodu zvážiť aj celoročné cestovné poistenie, prípadne vystavenie nárokového dokladu.

Čo je to nárokový doklad a ako funguje? Môže ho mať aj dieťa?

Ide o doklad s označením E106 a poisťovňa ho vystaví na žiadosť poistenca, ktorý pracuje alebo je živnostník na SR, ale žije v inom členskom štáte Európskej únie.

Príklad - slovenský občan – otec pracuje v Bratislave, ale dom má v Kittsee, kde má nahlásený aj trvalý pobyt. Na základe zárobkovej činnosti musí byť zdravotne poistený na Slovensku, avšak, keďže reálne býva a má záujmy v inom členskom štáte, na to, aby v tomto štáte mohol čerpať plnú zdravotnú starostlivosť, mu vystaví poisťovňa doklad E106, ktorý si zaregistruje v rakúskej zdravotnej poisťovni. Vďaka nemu môže čerpať zdravotnú starostlivosť v Rakúsku na náklady slovenskej zdravotnej poisťovne.

Do formulára S1 – E106 môžu byť dopísaní aj jeho nezaopatrení rodinní príslušníci, ktorí s ním žijú v Rakúsku. Teda aj jeho deti a manželka, ktorá nie je zárobkovo činná. 

Prečítajte si tiež:

Pozor, v školách sa stane štvrtina úrazov

Toto ste vedeli? 10-ročné deti sa zrania častejšie ako trojročné

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia