Keď ide o život: Toto treba urobiť, keď sa dieťa začne dusiť

Keď ide o život:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-03-01 11:30:08 |

Čo robiť, keď sa drobček dusí? Ako správne zareagovať? A ako tomu predchádzať? Teóriu by mal ovládať každý, kto trávi čas s dieťaťom.

Dieťa prehltne malú hračku a začne sa dusiť. Nevie sa nadýchnuť, lapá po dychu, tvár mu sčervenie, postupne začne modrať. Hororový scenár, nočná mora každého rodiča, ktorú nikto nechce zažiť.

Malé deti sú veľmi zvedavé, rady objavujú, skúmajú nové veci najmä ústami. I keď dávate neustále pozor, niekedy stačí sekunda nepozornosti a dieťa sa začne dusiť.  Príliš veľký kúsok jedla, malé hračky, guličky, kúsok lega to sú najväčší nepriatelia. Keď predmet uviazne v dýchacích cestách, dieťatko je nedostatočne okysličované, treba čo najrýchlejšie konať.

Čo robiť?

V prvom rade zachovajte pokoj, nepanikárte. Skontrolujte, či v ústach neostali zvyšky potravy, alebo kúsok hračky. Ak áno, vyberte ich.

Požiadajte dieťa, aby zakašlalo. Ak predmet nevykašle, položte si dieťa bruškom na predlaktie, hlava musí byť nižšie ako hrudník. Dlaňou druhej ruky udrite päťkrát medzi lopatky. Údery by mali byť silnejšie a pomalšie.

Keď ani po tomto zásahu predmet alebo kus jedla z dieťaťa nevypadne, otočte si ho tvárou k sebe, hlava musí byť opäť nižšie ako telíčko a zatlačte päťkrát na hrudnú kosť. Je veľmi pravdepodobné, že keď predmet dostanete z dieťaťa, začne plakať.

Pre istotu navštívte lekára, ten skontroluje, či sú dýchacie cesty čisté a všetko je v poriadku.

Čo urobiť, aby dieťaťu jedlo nezabehlo?

Trvajte na tom, aby dieťa pri jedení správne sedelo. Chrbátik by mal byť pevne opretý, nohy by sa nemali voľne hompáľať, ale byť na pevnej opierke. Ak nemá detská stolička jedálenský pult, pritiahnite ju až po okraj stola. Váš potomok sa nebude zbytočne vrtieť doprava, doľava, lebo bude mať jedlo rovno pred sebou.

Ponúknite drobčekovi detský príbor. Máte záruku, že bude jesť pomaly, pretože používanie vidličky či lyžice bude pre nich na začiatku náročné. Keď sa dieťa kŕmi rukami, často si dá do úst viac jedla, ako sa tam zmestí.

Drobčekovi vysvetlite, že s plnými ústami sa nerozpráva. Pri jedle by ho nič nemalo rozptyľovať.

Veľa detí pri jedle sleduje televízor alebo im rodičia púšťajú rozprávky na mobile. Nerobte to. Dieťa sa musí sústrediť na jedlo.

Dávajte pozor pri výbere potravín.  Deťom neponúkajte okrúhle, tvrdé, veľmi lepkavé alebo suché potraviny, ktoré by sa mohli zaseknúť v dýchacích cestách.


Krvácanie z nosa: Viete ho zastaviť správne?


Pri hraní by ste sa mali riadiť pravidlom, že všetko čo je menšie ako päsť vášho dieťaťa, je preňho potenciálne nebezpečenstvo. Uchovávajte rozmerovo väčšie hračky mladšieho súrodenca oddelene od hračiek toho staršieho. Pravidelne kontrolujte, či nie sú niektoré rozbité alebo im nechýbajú časti, ako magnety, batérie, guľôčky, gombíky, všetko čo by mohlo skončiť v ústach dieťaťa.

Nainštalujte na skrinky, ktoré môžu obsahovať nebezpečné veci pre deti, bezpečnostné poistky.

Pozor na mince! Odložte ich mimo dosahu vášho potomka.

Myslíte si, že vaša kabelka je bezpečné miesto? Radšej si ju zaveste na vešiak, hneď ako prídete domov. Pre deti je jej obsah veľkým lákadlom plným nástrah. Obsah peňaženky, lesk na pery, kľúče, kvapky, ale aj perá sú najväčšie nebezpečenstvá, ktoré na nich čakajú.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia