Deti a plávanie: Kedy je vhodné začať s učením?

Deti a plávanie: Kedy
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-02 13:30:02 |

Snáď každá mama raz riešila otázku, či prihlásiť dieťa na kurz dojčenského plávania alebo nie. Ak stojíte pred rovnakou otázkou aj Vy, odpoveď možno nájdete v tomto článku.

Prirodzený pohyb

Pre dieťa je pobyt vo vode úplne prirodzený, lebo skúsenosti s vodou malo už pred narodením. Veľa detí sa dokáže vo vode pohybovať skôr ako začnú chodiť. Na kurzy plávania pre dojčatá či batoľatá, ktoré sú na Slovensku veľmi obľúbené, prihlasujeme detičky už od raného veku. U takýchto malých detí pritom nejde skutočne o osvojovanie si techník plávania, ale o to, aby si postupne zvykali na vodu, užívali si chvíle v teplučkom vodnom prostredí a odbúrali svoj strach z vody. Peter Szunyog, inštruktor plaveckých kurzov v Thermalparku Dunajská Streda, hovorí: „Dieťa si na vodu veľmi rýchlo zvyká, cíti sa v nej uvoľnene. Pomocou rôznych techník ho učíme byť s vodou vo vzájomnej harmónii. Dôležité je dieťatko do ničoho nenútiť, všetko musí ísť prirodzene.“

Rozvoj dieťatka

Vodné pohybové cvičenia majú vplyv na všestranný rozvoj dieťaťa, zlepšujú koordináciu pohybov, podporujú všetky obehové systémy a rozširujú dychovú kapacitu pľúc dieťatka. V neposlednom rade majú význam aj z pohľadu posilňovania integrity rodičov a ich detí. Pohyb vo vode je zároveň neodmysliteľne spojený s detskými pesničkami a básničkami. Cieľom týchto kurzov je, aby si deti pomocou vodných hier zvykli postupne na vodu a dokázali reagovať na rôzne situácie, ktoré môžu vo vode nastať. Mnoho mamičiek tvrdí, že deti, ktoré absolvujú pravidelne v týždni hodinu plávania, lepšie papajú, majú kvalitnejší spánok, sú otužilejšie a majú lepšiu imunitu.

Voda

Ideálna teplota vody pre bábätká je okolo 30°C. Pokiaľ je teplota vody v bazéne nižšia ako 28°C, bábätko môže ľahko prechladnúť. Po opustení bazéna je potrebné dieťatko poutierať, aby neostávalo dlho mokré. Ak je teplota vzduchu znesiteľná pre dospelého človeka, bude znesiteľná aj pre bábätko. Neodporúča sa príliš zohrievať vzduch v miestnosti, pre posilňovanie imunity by si malo bábätko zvykať na bežnú izbovú teplotu.

Rizikové skupiny

Na plavecký kurz by ste mali svoje ratolesti zapísať pokiaľ možno v čo najskoršom veku. Dieťa totiž skôr či neskôr príde do kontaktu s vodou, resp. bazénom a je dobré, ak bude techniku plávania aspoň minimálne ovládať. Základom bezpečnosti samozrejme je, aby bol zodpovedný dospelý vždy v blízkosti dieťaťa. Ale sami isto viete, že niekedy sa nájde sekunda či dve, kedy svoje deti dokážeme pustiť z pozornosti. Pri doslova bezhlavom šantení našich ratolestí vo vode môže byť viac než užitočný práve zvládnutý kurz plávania. Do najrizikovejšej skupiny v prípadoch utopenia sa v bazénoch patria jednoznačne deti vo veku 1 až 4 rokov, pričom u chlapcov všetkých vekových kategórií existuje vyššie riziko než u dievčat.

A na záver

Mamičky, ak stále váhate, či prihlásiť Vášho drobca na kurz plávania pre bábätká alebo nie, uvedomte si výhody, ktoré z toho pre Vás plynú. Vymaníte sa z domáceho prostredia a budete v spoločnosti iných mamičiek, s ktorými môžete zdieľať svoje radosti a útrapy. Poradia Vám, možno poradíte Vy im. Ale to najdôležitejšie je, že sa môžete plne sústrediť na svoje dieťatko, prežívať s ním radosti z prvého „plávania“, upevniť si vzájomnú emocionálnu väzbu a na chvíľku zabudnúť na starosti bežného života. 

Prečítajte si tiež:

Hviezdy: Aký talent nadelili vášmu dieťaťu?

Sauna nie je nič pre vás? Aspoň vyskúšať ju stojí za to

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia