Sauna nie je nič pre vás? Aspoň vyskúšať ju stojí za to

Sauna nie je nič
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-02-01 00:42:12 |

Nebojte sa wellness centier ani s deťmi. Ak dodržíte mieru, saunovanie prospeje aj malému organizmu. Najmä teraz, v období chrípok, patrí k výborným formám prevencie.

Jednoznačné odporúčanie, od akého veku je sauna vhodná, nájdete len ťažko. Fíni by vám povedali, že pokojne môžete do nej zobrať na pár minút aj dojča krátko po narodení, lebo u nich je to bežné. O Fínoch je však známe, že sú saunovaním posadnutí a patrí to k ich životnému štýlu. Treba uznať, že patria k tým najzdravším národom, no my žijeme predsa len inde a na saunovanie máme dosť iné podmienky.  

Ak sa vyberiete s ratolesťou do niektorého z wellness centier u nás, vo väčšine do sauny dieťa mladšie ako šesť rokov nevpustia. S touto vekovou hranicou sa zhodujú aj mnohí lekári. Iné je to v saunách špeciálne určených pre najmenšie deti, napríklad pri bazénoch prispôsobených potrebám plávania s bábätkami, v ktorých je teplota okolo 40 – 50 stupňov Celzia. Dojča mladšie ako pol roka by ste však do sauny brať nemali.

Dvoj až trojročný drobček by mal pobyt v nej zvládnuť bez zdravotných rizík, akými sú napríklad kolapsy, ktoré sa pre neschopnosť regulovať teplotu tela u menších detí môžu objaviť. Teplotu tela nedokážu deti regulovať tak efektívne ako dospelí až do puberty, preto sú voči účinkom tepla v saunách zraniteľnejšie ako dospeláci  zhruba do veku 12 rokov. Vo všeobecnosti však platí, že všetko treba robiť s mierou.

Ak máte saunu doma alebo nájdete takú, kde vás pustia aj s menším dieťaťom, nemalo by v nej zostať dlhšie ako 15 minút, zo začiatku stačia aj dve-tri minútky. Teplota v saune, v ktorej ste s dieťaťom, by nemala presiahnuť 80 stupňov Celzia, lepšia je nižšia teplota okolo 40 °C. Dve hodiny pred saunovaním by dieťa nemalo jesť, po saunovaní je dôležité doplniť tekutiny.

Zima a sucho: Čo potrebuje jemná detská pokožka?

Nenúťte ratolesť sedieť v saune bez pohnutia, pokojne sa môže hrať s vedierkom, prechádzať sa alebo nakuknúť za dvere, aby nemala z uzavretého horúceho priestoru stres. Myslite tiež na to, že dvojročný drobček sa na teplo adaptuje ťažšie ako jeho osemročný súrodenec. Ako ukázala jedna zo štúdií venujúcich sa tejto otázke, počas saunovania je tlak krvi u detí v norme, no po saunovaní sa zníži, čo môže viesť aj k odpadnutiu. Sledujte preto dieťa nielen počas saunovania, ale aj po ňom.

Do sauny môžu ísť dospelí, ako aj deti len vtedy, ak sú úplne zdraví. Aj obyčajné „soplíky“ sú prekážkou a určite je lepšie vtedy si ju odpustiť. V momente, keď sa dieťa začne cítiť v saune nepríjemne (aj keď sa tak stane po jednej minúte), radšej ju opustite. Zmyslom saunovania je cítiť sa dobre a nútením dieťaťa zostať v saune docielite akurát tak jeho averziu voči tejto forme relaxu a utužovania zdravia. Dbajte na to, aby sa ratolesť ochladzovala postupne a dopriala si po pobyte v saune pokoj. Dobré je poradiť sa o vhodnosti saunovania dieťaťa s jeho pediatrom. 

Aký význam má saunovanie?

-odstraňuje únavu

-je formou otužovania

-uvoľňuje

-potením sa vyplavujú z tela škodliviny

-posilňuje srdce a cievy

-prekrvuje sa pokožka

-zbavuje stresu

Na to, aby saunovanie malo na organizmus pozitívny vplyv, je potrebná pravidelnosť. 

Prečítajte si tiež:

Imunitu treba naštartovať, chorôb bude menej

Sedem spôsobov, ako môžete podporiť imunitu dieťaťa

 

 

 

Fotogaléria

thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia