Toto je najlepší čas dňa na robenie si domácich úloh, zistili experti

Toto je najlepší čas
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-16 12:30:00 |

Vedci vykonali výskum na tisícke žiakov základných škôl, aby našli pre deti najlepší čas na štúdium doma a poradili, ako im možno pomôcť.

Nová vedecká štúdia odhalila najvhodnejší čas pre deti základných škôl na robenie si domácich úloh. Tím najväčšej vzdelávacej technologickej platformy v Spojenom kráľovstve Atom Learning si všímal tisíc žiakov navštevujúcich 3. až 6. ročník základných škôl. Experti zistili, že denná doba, v ktorej sa deti učia, má veľký vplyv na to, koľko informácií si dokážu uchovať. Z výsledkov štúdie vyplýva, že tí, ktorí sa učili ráno pred 11:00, dosiahli o 59 % väčší pokrok ako tí, ktorí sa učili po 17:00! Deti, ktoré sa učili ráno, mali rýchlejší progres ako tie, ktoré sa učili podvečer, píše mirror.co.uk..

„Každá rodina má vlastné preferované hodiny na učenie, ale je dôležité si uvedomiť, že mnohé deti sa jednoducho ráno učia lepšie,“ povedala Anna Masterson, vedúca vzdelávania v Atom Learning, "Večery môžu byť stresujúcejšie, lebo deti aj rodičia sú vyčerpaní časom stráveným v škole alebo v práci. Večerné štúdium sa tiež približuje k spánku väčšiny detí, čo sťažuje sústredenie a ovplyvňuje ich spánok, ktorý je životne dôležité na zabezpečenie uchovania informácií,“ vysvetlila.

Podľa Masterson to však neznamená, že by deti mali vstávať ráno o piatej alebo venovať sa úlohám a štúdiu dopoludnia počas víkendov. Výskum dospel k záveru, že učenie sa v krátkych intervaloch, bez ohľadu na to, či je to dopoludnia alebo popoludní, je pre kognitívny vývoj najlepší. To znamená, že aj keď si dieťa robí úlohy a učí sa podvečer, môže to byť rovnako efektívne ako dopoludňajšie štúdium, no je dôležité, aby učenie bolo premiešané s krátkymi prestávkami, počas ktorých sa venuje niečomu inému. „V každom prípade však polhodina učenia sa ráno môže byť oveľa účinnejšia ako niekoľko hodín večer,“ podotkla expertka.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia