Škola začala: Obedy zadarmo, aj 100 eur na pomôcky

Škola začala: Obedy zadarmo,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-09-02 00:30:42 |

Letné prázdniny skončili a opäť sa otvorili školské brány. Žiaci strávia v laviciach 190 dní, tých prázdninových bude 92.

Prvý školský polrok potrvá  do 31. januára 2020, druhý polrok sa začne 4. februára 2020, ukončený bude 30. júna 2020.

Najbližšie, jesenné prázdniny, čakajú školákov od 30. októbra (streda) a do školy po párdňovom oddychu nastúpia v pondelok 4. novembra. 

Vianočné prázdniny začnú v pondelok 23. decembra a sviatky si budú užívať do utorka 7. januára 2020 vrátane. Spolu tak aj s víkendami budú doma 16 dní. Kratulinké polročné prázdniny si užijú aj s víkendom od 1. do 3. februára 2020, aby sa v utorok 4. februára vrátili späť do školského procesu.

Jarné prázdniny v aktuálnom školskom roku odštartujú žiaci z Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja, ktorí budú oddychovať od 17. do 21. februára 2020.

V týždni od 24. do 28. februára 2020 ich vystriedajú školáci z Banskobystrického, Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Ako posledných čakajú jarné prázdniny školákov z východu Slovenska v Košickom a Prešovskom kraji, ktorí budú prázdninovať od 2. do 6. marca 2020.

Pred nasledujúcimi letnými prázdninami čakajú žiakov ešte veľkonočné, ktoré vychádzajú na termín 9. až. 14, apríla 2020.

No a vytúžené dvojmesačné voľno, ktoré sa v tejto chvíli zdá v nedohľadne, potrvá od stredy 1. júla do utorka 1. septembra 2020.

Dôležitým termínom pre budúcich piatakov bude v novom školskom roku 20. november 2019, keď sa uskutoční celonárodné Testovanie 5 z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra. Zúčastnia sa na ňom všetci žiaci 5. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. Rovnaké celonárodné testovanie absolvujú aj žiaci 9. ročníka, a to 1. apríla 2020 z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a 2. apríla 2020 z predmetov slovenský jazyk a slovenská literatúra,  ukrajinský jazyk a literatúra. Náhradný termín Testovania 9 sa uskutoční 15. a 16. apríla 2020.

Svoje vedomosti získané počas stredoškolského štúdia si budú naši maturanti overovať v dňoch 17. až 20. marca 2020 v rámci externej maturitnej skúšky. Pripravený je aj náhradný termín pre maturantov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nezúčastnia na externej maturite od 31. marca do 3. apríla 2020. Svoje stredoškolské štúdium ukončia ústnou maturitnou skúškou, ktorej termín určia príslušné odbory školstva okresných úradov v niektorom týždni v termíne od 18. mája do 5. júna 2020.

Obedy zadarmo

V skutočnosti nejde o obedy úplne zadarmo, mali by ste však dať za nej menej. I keď štát bude na obedy prispievať sumou 1,20 eura, väčšina obcí si účtuje režijné náklady, ktoré zaplatia rodičia detí. Nezabúdajte na to, že ak dieťa z obeda neodhlásite a ono si ho nevyzdvihne, platíte plnú sumu. Rodičia sa trochu obávajú toho, že nebudú stíhať deti odhlasovať, lebo mnohé školy upozornili, že tak treba urobiť do 14.00 predchádzajúceho dňa, inak to už možné nebude. Ak nejde o dopredu plánovanú návštevu lekára či inú mimoškolskú aktivitu, je dosť nepravdepodobné, že dieťa odhlásite o toľko dopredu. Obed si však môžete vyzdvihnúť do obedára. 

Prídavok 100 eur

Peniaze dostanú rodiny čerstvých prvákov na nákup školských potrieb. O peniaze nemusíte žiadať, úrady práce si overia, či dieťa nastúpilo do školy a v októbri vám bude spolu s prídavkom na dieťa vyplatených aj spomínaných 100 eur. 

Prečítajte si tiež:

Rekreačné poukazy: Vedeli ste, že ich môžete využiť aj takto?

Aj takéto poznámky nosili deti cez školský rok domov

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: minedu.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia