Nie ste v matematika doma? Deťom s úlohami nepomáhajte

Nie ste v matematika
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-05 15:30:00 |

Rodičia zvyčajne pomáhajú deťom s domácimi úlohami, s ktorými si nevedia poradiť. Často, najmä s matematikou, si však nevedia rady ani oni. Vedci radia nechať to tak. Prečo?

Štúdia z University of Chicago zistila, že matematická „úzkosť“ a „neistota“ sa z rodičov prenáša na deti. Tie majú práve preto v budúcnosti s matematikou problémy, aj keď v skutočnosti by ich vôbec mať nemuseli. Výsledky skúmania ukázali, že deti rodičov, ktorí sa v matematike veľmi nevyznajú, no snažia sa im aj tak s úlohami pomáhať, majú v tomto predmete vo vyšších ročníkoch horšie výsledky ako tie, s ktorými sa rodičia neučili.

„Rodičia, ktorí si nie sú v matematike istí, nedokážu dieťaťu vysvetliť problematiku zrozumiteľne a tiež zvyčajne reagujú podráždenejšie, keď dieťa urobí chybu alebo vyrieši problém novým spôsobom,“ konštatuje autorka štúdie Susan Levine. Podľa odborníkov je omnoho účinnejšie, keď si deti môžu urobiť domácu úlohu v školskej družine, resp. po novom v školskom klube detí pod vedením padagóga. Nie vždy je to však možné a tak rodičom odporúčajú, aby sa cielene začali v matematike vzdelávať, riešili príklady a slovné úlohy, častejšie hrávali rôzne stolové hry, matematické a logické hry na počítači a používali rôzne internetové aplikácie, ktoré tiež môžu zlepšiť ich schopnosť pomáhať deťom s matematikou. Jednoducho, ako sa hovorí nezaspať na vavrínoch a nikdy neprestať so vzdelávaním. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia