Mýty o nočnom pomočovaní detí

Mýty o nočnom pomočovaní
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-20 00:01:40 |

Nočné pomočovanie je oveľa častejším problémom ako si rodičia myslia. S malými „nehodami“ sa stretáva jedno zo šiestich päťročných detí dva a viackrát týždenne.

Vo všeobecnosti možno povedať, že s nočným pomočovaním majú častejšie problémy chlapci ako dievčatá. Počas dňa dokáže pomočovanie kontrolovať väčšina detí okolo tretieho roku veku, nočné močenie o niečo neskôr. Do piatich rokov ho však netreba nijako špeciálne riešiť, u starších detí je pri častejších nočných „nehodách“ vhodné poradiť sa s lekárom, ktorý pravdepodobne navrhne návštevu nefrológa (zaoberá sa obličkami a ich chorobami). Ten zhodnotí, či dieťa netrpí ochorením močového ústrojenstva, ktoré by mohlo mať nočné pomočovanie na svedomí.

Aké sú najčastejšie mýty o nočnom pomočovaní?

1. Pomočovanie súvisí najmä s psychikou

Nočné pomočovanie je fyziologický problém, nie psychický. Ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Nemá to nič spoločné  s učením alebo správaním sa dieťaťa. Ratolesti, ktorým sa nočné nehody prihodia, to nerobia naschvál, jednoducho sa to stane. Ak sa dieťa začne pomočovať po dlhom období spánku bez nehôd, môžu byť za tým emočné dôvody – rodinné problémy, prechod zo škôlky do školy a podobne.

2. Treba nájsť vinníka

Za nočné pomočovanie nemôže nikto. Dieťa za to určite netrestajte. Existuje veľa dôvodov, prečo sa tak deje, no len veľmi málo z nich môžu ovplyvniť rodičia alebo deti.

3. Je to vážny stav

Nie, vo väčšine prípadov nejde o nič vážne. Detí, ktorým sa to občas alebo aj pravidelne prihodí, je viac ako by ste si mysleli. Na Slovensku je ich podľa odhadov zhruba 45-tisíc.

4. Dieťa by nemalo po 16.00 piť

Tejto rady sa v žiadnom prípade nedržte. Mohlo by to situáciu ešte zhoršiť. Dieťa by mohlo byť dehydratované a koncentrovaný moč by následne podráždil močový mechúr. Naopak, uistite sa, že dieťa počas celého dňa prijíma dostatok tekutín. Obmedzenie pitia niekoľko hodín pred spánkom môže pomôcť, ale nikdy nezakazujte smädnému dieťaťu napiť sa.

5. Dieťa je potrebné v noci vodiť na toaletu

Mnohí rodičia sa snažia nočné pomočovanie obmedziť tak, že dieťa v spánku prenesú na záchod a snažia sa tak aspoň čiastočne vyprázdňovanie močového mechúra riadiť. V skutočnosti tým však dieťaťu dávajú informáciu, že počas spánku môže močiť.

6. Pomočovanie možno odstrániť liekmi

Žiadny zázračný liek na pomočovanie neexistuje. Je to niečo, čo obvykle časom skončí samo.

7. Deti nastupujúce do školy sa už pomočovať nemôžu

Pravdou je, že šesťročné deti by počas dňa určite mali zvládnuť cikanie na toaletu, a nie do bielizne, no v noci ešte sem-tam právo na občasné malé nehody majú.

8. Deti s tvrdým spánkom sa pomočujú častejšie

Existuje celý rad dôvodov, prečo sa deti pomočujú. Nehody sa stávajú aj deťom s ľahším spánkom. 


Foto: flickr.com
Zdroj: bounty.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia