Čomu sa vyhýbať pri trénovaní na nočník či toaletu?

Čomu sa vyhýbať pri
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-03 18:30:00 |

Väčšina detičiek sa odučí od plienok do troch rokov veku. Ak sa to u vás nedarí, nezúfajte, každý drobček má svoje tempo. Vyvarujte sa najčastejších chýb.

Neporovnávajte

Každý rodič je hrdý na pokroky svojho dieťaťa a používanie nočníka nie je výnimkou. Odolajte však pokušeniu porovnávať svoju ratolesť s ostatnými. Nedovoľte, aby vás príbuzní a priatelia dotlačili k tomu, že budete nasilu dieťa odúčať od plienok, ak na to nie je pripravené.

Nečakajte zázraky

Nehody na toalete sa stávajú po dobu šiestich mesiacov po tom, ako si myslíte, že drobec si už na fungovanie bez plienok zvykol. Berte to ako samozrejmosť a nerozmýšľajte o tom, čo si myslia ostatní. Na nehodu reagujte neutrálne, nie negatívne. Dieťa aj „označkované“ miesto očistite a choďte ďalej. Mnohí rodičia zistia, že ich očakávania boli príliš vysoké a sklamanie prenášajú na dieťa. Dajte si na to pozor, nastúpenú cestu učenia sa na nočník alebo toaletu pribrzdíte.

Nezačínajte príliš skoro

Ak vaše dieťa samo nejaví známky pripravenosti, nebuďte nervózni. Deti sú rôzne a každé je pripravené na určité činnosti inokedy. Keď budete batoľa na nočník nútiť, môže pociťovať úzkosť, ktorú si spojí s nočníkom či toaletou na veľmi dlhý čas.

Prispôsobte sa dieťaťu

Učenie na nočník je niečo, čo musíte prispôsobiť tempu dieťaťa, nie vašim želaniam a predstavám. Ak ho napríklad chcete odučiť od plienok pred letnou dovolenkou alebo narodením súrodenca, uistite sa, že máte na to dostatok času. Ak ste si na to nevyhradili dostatočne dlhé obdobie, urobíte lepšie, ak to necháte na neskôr.

Nekrčte nosom

Ak vám dieťa hrdo ukazuje „kaku,“ ktorá sa mu podarila urobiť do nočníka, nekrčte nosom a nedávajte najavo negatívne emócie spojené so zápachom. Dieťaťu môže začať byť trápne, že urobí niečo, čo nie je pekné a vy z toho máte zlý pocit, lebo ste sa tak tvárili. Tešte sa spolu s ním z jeho úspechu.

Plánujte

V prvých týždňoch, možno aj mesiacoch, po začatí učenia dieťatka na nočník budete musieť plánovať vychádzky, výlety či návštevy pomerne opatrne. Vždy si so sebou zoberte tašku s obrúskami, náhradným oblečením a igelitové vrecká, do ktorých uložíte ušpinené veci. Ak sa chystáte na dlhšiu cestu, zoberte so sebou nočník, lebo mnohé batoľatá majú problém sadnúť si na cudziu podivnú toaletu alebo urobiť svoju potrebu vonku pri aute.

Buďte pozitívne naladení

Štúdie ukazujú, že trénovanie na nočník funguje najlepšie s pozitívnym povzbudzovaním. Trik je vo vyzdvihovaní každej potreby vykonanej do nočníka alebo na toalete a bagatelizovanie nehôd. Odsledujte si, kedy drobček obvykle robí „veľkú“ potrebu a kedy ciká. V tom čase mu navrhnite, aby sa posadil na nočník. Zo začiatku ho môžete nalákať aj drobnou odmenou. Ak sa však zdráha, nenúťte ho a skúste to neskôr.

Zažeňte nudu

Deťom sa niekedy nechce na nočníku sedieť preto, lebo sa nudia. Prineste knihy a čítajte si spolu alebo ukazujte na obrázky. Tak sa vám ho podarí udržať na nočníku dlhšie a je väčšia pravdepodobnosť, že potrebu vykoná.

„Učiť dieťa používať nočník či toaletu je ako učiť ho zdravému spánku alebo stolovaniu. Musíte mať jasno v tom, čo chcete dosiahnuť a ísť na to uvoľnene pomocou stimulov a chvály, aby ste ho motivovali. Chyby ignorujte. Čím negatívnejšie budete na nehody reagovať, tým horšie sa vám bude dariť,“ radí detská klinická psychologička Tanya Byron.

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: bounty.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia