Manžel za deťmi neustále behá! Ako mu vysvetliť, že potrebujú priestor?

Manžel za deťmi neustále
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-21 19:00:00 |

Myslím, že s Martinom máme kvalitný vzťah. Je báječný a pozorný otec našich detí. Oliver má štyri a Ninka rok a pol. Sám tvrdí, že by na materskej nemohol byť, že si nevie predstaviť byť celý deň len s deťmi, behať okolo nich, dávať na ne pozor a ešte k tomu im chystať jesť, Ninku navyše prebaľovať a obliekať. Starosť o deti je teda väčšinou na mne. Som ale rada, že Martin to oceňuje.

Keďže som s deťmi skoro stále, viem, čo zvládnu, viem, kde sú ich hranice a tiež viem, že tie hranice treba posúvať, aby sa deti rozvíjali. Jasné, že Martin ich až tak dobre nepozná, preto, keď sme napríklad všetci spolu na ihrisku, neustále za nimi behá, stráži ich, pridržiava, radí. Rešpektujem, že je vo vzťahu s nimi inde, ako ja, tak si hovorím, že keď ho to baví, nech si za nimi lieta, nech si pridáva starosti.

Občas, keď sa mi to ale už zdá príliš, tak ho upozorním, aby najmä Olivera nechal, nech ide, kam chce, nech robí, čo chce, aby mu dal priestor, lebo viem, čo všetko už zvládne. Lenže, v takej chvíli sa Martin zatne, prestane so mnou komunikovať, dokonca mi dáva najavo, že som vlastne neschopná matka, pretože som permanentne nestála pri Oliverovi, aby si náhodou nedajbože neodrel koleno.

To sú pre mňa naozaj ťažké chvíle, ktoré neviem zvládať. Potom veľmi bojujem s tým, či ho mám na to vôbec upozorňovať, no na druhej strane mi je ľúto môjho syna, ktorý nemá dostatok priestoru na to, aby sa rozvíjal.

„Na mňa to pôsobí tak, že s manželom obaja bojujete o to, kto výchovu zvláda lepšie, kto je lepší rodič,“ vysvetľuje odborná koučka Soňa Faková.

„Z logického hľadiska je jasné, že s deťmi máte viac skúseností vy a manžel má pravdepodobne väčší strach, pretože s nimi toľko praktických skúseností nemá. Skúste sa o tom, pokiaľ možno nezaujato, s manželom porozprávať. Spýtajte sa ho, ​​prečo to robí, prečo za deťmi a najmä za synom stále behá, čo ho k tomu vedie. Zároveň mu bez obviňovania, prípadne bez strachu, skúste ukázať, prečo k deťom pristupujete inak, že to pre vás má svoju logiku. Zároveň mu ukážte, čo vaše deti už naozaj zvládajú, aby sa sám presvedčil o tom, že naozaj o ne nemusí mať až taký strach.“ 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia