Chcete pre seba a svoje dieťatko ŠŤASTIE? Skúste určite TOTO!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-20 18:00:00 |

Práve dnes, 20. marca, je Medzinárodný deň šťastia. Ak túžite po spokojnejšom a šťastnejšom živote pre seba aj pre svoje deti, pomôcť môžu tieto rady.

V prípade, že chcete mať šťastné dieťatko, je určite vhodné, aby mu rodič išiel príkladom. ,,Ak chcete byť dobrým rodičom, je potrebné, aby ste začali sami u seba. Dieťaťu môžete dať všetko. No na druhej strane dieťa cíti, keď jeho rodič nie je šťastný. Prvotným kľúčom je učiť deti, že emócie sú prirodzené a že rodič nemusí byť neustále šťastným. Je to ako s pestovaním stromu. Môžete mu dať tie najvhodnejšie podmienky na rast, no akonáhle sa dostane zo stromčekovej škôlky, bude umiestnený do podmienok, ktoré nie sú ideálne. A vtedy zistíme, či je schopný odolávať aj nepriaznivým podmienkam," poznamenala Ivana Čergeťová, ktorá pôsobí ako psychologička, NLP koučka, kariérna poradkyňa a akademická výskumníčka.

 

Poradila tiež, že PRE ŠŤASTNEJŠÍ ŽIVOT JE VHODNÉ DODRŽIAVAŤ NIEKOĽKO TIPOV:

🍀 Akceptuj nedokonalosť seba aj iných

🍀 Buduj vzťahy a emočné väzby s inými ľuďmi

🍀 Lásku vnímaj ako súčasť života a nielen ako slovo

🍀 Prestaň súdiť a odsudzovať seba a rovnako iných ľudí

🍀 Uprednostňuj optimizmus namiesto negatív

🍀 Nauč sa vyjadrovať vďačnosť

 

Túžite mať spokojnenie bábätko? Skúste tieto tipy:

1. Dajte mu pocítiť, že je v bezpečí

V brušku matky sa dieťatko pravdepodobne cítilo neohrozené. Keď sa prvýkrát nadýchne a musí prekonať nekomfort v podobe nádychu mimo jeho doterajšieho prostredia, ktoré poznalo, nie je to jednoduché. Vtedy sa bábätko musí vyrovnávať s týmto rýchlo meniacim sa prostredím, uvádza parents.com. Skúste preto napríklad toto.

,,Keď je vaše dieťa preťažené, môžete ho upokojiť jemným tlakom na jeho bruško, držaním a kolísaním, vydávaním šuchtavých zvukov a ponúkaním cumlíka alebo čistého prsta na cmúľanie – všetko, čo mu pripomína lono," poznamenal Dr. Morton.

 

2. Pritúľte si ho a maznajte 

Dbajte na to, aby dieťa niekoľko mesiacov po tom, ako sa narodilo, cítilo mnoho fyzických prejavov od ľudí, ako dotyk a podobne, podotkol doktor Gartstein. Dodal, že je vhodné sledovať reakciu bábätka, čo sa mu páči a nepáči. Z dôvodu, že niektoré početné štúdie ukazujú priaznivý vplyv toho, ak sa dieťaťa pomaly dotýkame. Napomáha to k pocitu spokojnosti a pomáha redukovať stres.

 

3. Drobcovi doprajte dlhodobý spánok

Spánok je pre dieťa jedna z najdôležitejších činností a rodič by si mal byť toho vedomý, poznamenal Doktor Gartstein. Pomôcť ku kvalitnejšiemu spánku malej ratolesti môže vytvorenie pravidelného spánkového režimu. Keď zaspí, snažte sa obmedziť akékoľvek zvuky, šumy, ktoré by ho mohli budiť. 

Spomínaný doktor spolupracoval na tvorení štúdie, kde zisťovali rozdieli medzi detičkami z Holandska  a  medzi tými z Ameriky. Dospelo sa k záveru, že je to pravdepodobne spôsobené tým, že detičky z Holandska mali kvalitnejší spánok.

 

4. Venujte sa svojmu dieťaťu a kvalitne s ním trávte spoločný čas

,,Byť prítomný prostredníctvom očného kontaktu, úsmevov a láskavých gest dáva vášmu dieťaťu rešpekt, ktorý si zaslúži," podotkla Jenn Mann, Psy.D. Nemusíte tráviť čas so svojou ratolesťou na úkor povinností či vášho relaxu. Dieťa potrebuje tiež svoj čas pre seba.

Kľúčové je však zamerať sa na pravidelné aktivity. Napríklad, prečítať si príbeh, porozprávať sa, zaspievať si, zahrať sa s dieťaťom predtým, ako odídete do práce. Nevadí, že je ešte maličké a možno vám nerozumie. Ak je už väčšie, pomôcť môže aj to, keď obmedzíte mobil a telefón. V prípade, ak robíte domáce práce, môžete mu spomenúť, čomu sa práve venujete.

 

5. Dajte mu pocítiť, že sa môže rozhodnúť aj samé, ALE s mierou

Väčšine ľudí sa nepáči, keď im niekto často niečo káže, čo majú urobiť. Inak to nemajú ani deti. Je vhodné, ak dáte deťom pocítiť, že si môžu vybrať, podotkol Dr. Mann. Môže ísť napríklad o jednoduché záležitosti. Napríklad to, akú zeleninu radšej by chceli zjesť k obedu.

 

6. Berte ho častejšie von na prechádzku, vymyslite výlety 

Oddýchnite si spoločne vonku, naplánujte si aktivity, či vyhľadávajte rozhovor a spoločné záľuby s inými ľuďmi. Doktor Morton podotkol, že je vhodné, keď sa dieťa stretáva aj s inými deťmi a spolu sa hrajú a vytvárajú si kontakty. Deti s depresívnymi matkami sú náchylnejšie na to, aby sa sami dostali do depresie," upozornil doktor Morton a dodal, že v prípade, že na sebe zbadáte častejšie výkyvy nálad, je vhodné sa poradiť o svojom zdravotnom stave s vašim lekárom.

 

7. Skontrolujte dieťatku telo

V prípade, že dieťatko má zabezpečené všetky možné podmienky pre úsmev na tvári, no stále plače, skúste pozrieť, či ho niečo nedráždi. Možno ho otrvavujú chlpy na pokožke od zvieratka, prípadne žmúri očká, pretože mu svieti slnko do tváre. Skúste ho upokojiť odstránením problému.

 

8. Podporte ho 

Skúšanie nových vecí môže priniesť so sebou veľa plaču. Prvé kroky, pády z bicykla či robenie si domácich úloh. Je to tanec medzi rodičom a dieťaťom," poznamenal doktor Morton. Dodal, že jedna z najpodstatnejších záležitostí je, aby dieťatko pociťovalo, že má vo vás dôveru.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia