Vnímajú otcovia viac dcéry alebo synov? Štúdia má jasnú odpoveď!

Vnímajú otcovia viac dcéry
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2021-07-15 00:30:00 |

Možno ste si to všimli a možno vám ani nenapadlo sa nad tým zamýšľať. Ak však máte doma syna aj dcéru, resp. synov aj dcéry, odpoveď možno poznáte.

Je to potvrdené! Otcovia jednoznačne venujú viac pozornosti dcéram. S týmto záverom prišla jedna z najnovších štúdií, podľa ktorej je správanie rodičov, v tomto prípade otcov, ovplyvnené pohlavím detí. Ak teda máte doma syna a dcéru a nepáči sa vám, že otecko je milší a všímavejší práve k dievčaťu, nehnevajte sa naňho. Ide o podvedomé správanie. Jednoducho, mozog si s ním robí čo chce!

Na štúdii sa zúčastnilo 52 otcov synov alebo dcér vo veku 1 až 2 roky. Vedci skúmali, aký vzťah majú otcovia so svojimi deťmi a skenovali ich mozgy pomocou MRI. Odborníci zistili, že pohlavie dieťaťa má priamy vplyv na to, aký je jeho vzťah s otcom.

Pri dcérach sú otcovia jemnejší

V prvom rade otcovia dcér im častejšie spievajú a pískajú, zatiaľ čo otcovia synov sa viac venujú drsnej a razantnej hre, ako napríklad bubnovaniu. 

Odozva otcov na emócie

Oteckovia výraznejšie reagujú na šťastné tváre svojich dcér. Otcovia synov reagovali viac na ich neutrálnu mimiku. To môže znamenať, že muži s dcérami sa tešia viac z ich šťastných tvárí ako otcovia synov.

Otcovia hovoria s dcérami inak ako so synmi

Pri komunikácii so synmi otcovia používajú klasický jazykový prejav. Ale s dcérami hovoria viac o tele a emóciách a používajú analytický jazyk. Vedci tvrdia, že takáto komunikácia im môže priniesť akademický úspech.

Pri dcérach sa otcovia viac angažujú

Skenovanie mozgov otcov jednoznačne ukázalo, že pri dcérach sú vnímavejší k ich potrebám ako pri synoch. Venujú tiež väčšiu pozornosť ich pocitom radosti či smútku. To dievčatám pomáha lepšie rozvíjať empatiu. Avšak pozor, ak otec nevenuje synovým emóciám dostatočnú pozornosť, výsledkom môže byť jeho uzavretosť v dospelosti.

Láska je odpoveďou

Tieto zdanlivo malé detaily a činnosti môžu mať obrovský vplyv na budúci život dieťaťa. Každý rodič si samozrejme sám  vyberie spôsob, ako vychovávať svoje dieťa. Je však potrebné pripomenúť, že pohlavie nie je všetko a láska je najdôležitejšia.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia