6 dôvodov, prečo milujúci otcovia vychovajú inteligentné deti

6 dôvodov, prečo milujúci
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-25 00:30:00 |

Otcovia môžu výrazne prispieť k celkovému šťastiu dieťaťa. Aj úplne bezstarostná zábava po jeho boku môže skutočne urobiť deti inteligentnými. A tým zoznam nekončí...

Mať pri sebe milujúcich mamu aj otca je ideálny stav. Každý z nich vnáša do výchovy „to svoje“, čo deti obohacuje. I keď sa hovorí, že tou najdôležitejšou osobou je mama, ktorá dieťa porodila a ich vzťah je špeciálny, nezastupiteľné miesto má aj otec.

1. Deti starostlivých otcov majú vyššie IQ

Podľa štúdie, ktorú uskutočnila Erin Pougnet z univerzity v Concordii, otcovia významne prispievajú k rozvoju kognitívnych a behaviorálnych funkcií detí, píše portál brightside.me. Dievčatá aj chlapci preukázali vyšší výkon IQ a menej sociálnych problémov. Navyše dievčatá, ktoré vyrastajú po boku starostlivých otcov, vykazujú v predpubertálnom období menej emocionálnych porúch a porúch správania.

2. Ich dcéry sú inteligentnejšie a asertívnejšie

Otcovia hrajú dôležitú úlohu v akademickej dráhe mladej ženy. Milujúci otcovia pomáhajú dievčatám získať lepšie platené pracovné miesta. Podľa štúdie dievčatá zamestnané v rámci povzbudzovania otcov obsadzujú zamestnania, ktoré zvyčajne prijímajú muži. Okrem toho veľa profesionálnych športovkýň oceňuje svojich otcov tým, že ich podporovali počas celej cesty a vďaka nim rozvíjali svoju výdrž.

3. Chlapci sa držia ďalej od gangov

Otcovia majú značný vplyv na rozvoj identity dieťaťa a jeho sociálne vzťahy. U detí z rodín bez otca je trikrát pravdepodobnejšie, že budú mať problémy so zákonom, keď dosiahnu vek 30 rokov. Zistilo sa tiež, že v gangoch sa stretávajú najmä mladí ľudia pochádzajúci z rodín bez otca.

4. Ich deti majú menšiu pravdepodobnosť vzniku závislostí

Aj keď sa mamy sa obvykle viac starajú o deti ako otcovia, chlapci aj dievčatá sú akosi vystavení vyššiemu riziku vzniku závislosti na návykových látkach a je pravdepodobnejšie, že sa u nich rozvinú pokročilé stavy opitosti, najmä u chlapcov. Odhaduje sa, že väčšina pacientov trpiacich nadmerným užívaním návykových látok pochádza z domovov bez otca.

5. Majú vyššiu emočnú inteligenciu

Akýsi mierne chaotické vzťah medzi deťmi a otcami je skutočne prospešný. Zistilo sa, že to výrazne zvyšuje sebavedomie detí. Veľa kriku, smiechu a škrekotu tiež zvyšuje emočnú inteligenciu detí. Tým, že sa zabávajú so svojimi otcami, naučia sa lepšie vcítiť a ovládať svoje emócie.

6. Ich deti majú vyššiu sebaúctu

Sebavedomí otcovia, ktorí poskytujú svojim deťom priamu starostlivosť, zlepšujú ich celkovú pohodu. Z tých detí, ktoré majú vrúcne vzťahy s otcami, sa zvyčajne stávajú sebavedomí dospelí. V tomto prípade sa otcovia menia na priateľov, ktorí vedú deti správnym smerom a v prípade potreby im pomáhajú.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia