Otec ovplyvňuje život dcéry viac ako by sa zdalo

Otec ovplyvňuje život dcéry
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-02-17 00:30:00 |

Spojenie medzi otcom a dcérou je jedinečné. Vzťah dievčaťa s otcom formuje jej detskú skúsenosť a určuje jej správanie sa v dospelosti.

Ideálny otec je pre dcéru príkladom muža snov, ako aj zdravého a úspešného života. Ak sa otec na živote svojej dcéry nepodieľa, jeho správanie nie je ukážkové alebo jeho činy nie sú práve najlepšie, vedie to k nižšiemu sebavedomiu u dcéry a ťažkostiam s dôverou k mužom vo všeobecnosti. Prečo je úloha otca pri výchove dcéry taká dôležitá?

Zapojenie odmalička

Kultúra sa oproti minulosti zmenila a mnohí otcovia majú príležitosť venovať sa dcére od narodenia. Odborníci odporúčajú, aby sa o dcéru starali od prvého dňa jej života – menili jej plienky, kúpali ju, uspávali, tíšili. Takáto prítomnosť vytvára silnú väzbu medzi ním a dcérou a vplýva na jej správanie sa v budúcnosti.

Vplyv otca na emocionálnej úrovni

Ak má dcéra dobrý vzťah s otcom, hrozí jej nižšie riziko vzniku úzkosti alebo depresie a lepšie zvláda stresové situácie. Keď otec rozvíja úzku väzbu s dcérou a dokáže s ňou hovoriť o pocitoch, nastaví ju na úspešné a naplnené vzťahy v budúcnosti.

Otec má vplyv na sebadôveru dcéry

Zapojenie otca do života dcéry je dôležité a vytváranie zdravého vzťahu s ňou je rozhodujúce, lebo to pomáha rozvíjať jej sebavedomie a vytvára pozitívny obraz seba samej. Aby k tomu prišlo, musí otec dcéru povzbudzovať, byť prítomný v jej živote, rešpektovať jej pocity, počúvať jej myšlienky a aktívne sa zaujímať o jej koníčky.

Otec má vplyv na vzťahy dcéry

Je to otec, kto ukazuje mladému dievčaťu, čo znamená rešpekt a láska. Ukazuje jej, ako môže človek rešpektovať iné ženy, najmä jej mamu. Dcéra vidí a pamätá si, ako otec komunikuje so ženami, či im prejavuje úctu alebo nie.

Pre malé dievčatko je vzťah s otcom vzorom toho, čo môže očakávať od partnera. Výskumy ukazujú, že zrelé ženy majú dlhodobé vzťahy s mužmi, ktorí psychicky pripomínajú ich otcov.

Otec má praktický vplyv

Otcovia zohrávajú dôležitú úlohu, keď hovoríme o finančnom a fyzickom zdraví ich dcér. Dievčatá vidia svojich otcov ako symbol finančnej stability, fyzického a emočného blahobytu. Keď je úspešný otec výrazne zapojený do výchovy dcéry v útlom veku, tá bude mať v budúcnosti pravdepodobne lepšie fyzické zdravie a bude finančne gramotná, čo môže viesť k úspechu.

Úloha mamy

Hoci otcovia zohrávajú v živote dcér významnú úlohu, mamy nie sú menej dôležité. Tie dávajú  dcéram príklad, ako sa správať vo vzťahoch medzi dospelými a tiež vo vzťahoch medzi mamami a deťmi.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia