Pochválili ste už dnes svoje dieťa? Toto s ním pochvala urobí!

Pochválili ste už dnes
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-12 00:30:00 |

Štúdia hovorí jasne. Ľudia s vysokou sebaúctou sú šťastnejší a duševne zdravší. Tí s nízkym sebavedomím majú tendenciu byť psychicky nepokojní, až depresívni.

Dobre formulovaná pochvala v pravý čas je sladšia ako čerstvý zákusok. Premýšľali ste niekedy nad tým, ako svoje deti vlastne chválite?

Aká správna cesta k pochvale?

Mali by ste svoje dieťa chváliť bohato a to každý deň. No nie všetky povzbudzujúce slová sú si rovné. Ak sa používajú bez rozdielu, niektoré druhy povzbudenia môžu v skutočnosti spôsobiť viac škody ako úžitku. Čo je teda kľúčom? Vedieť ako a kedy deti pochváliť. Prinášame vám 5 tipov ako správne chváliť.

1. Chváľte úprimne a čestne

Ruku na srdce! Niekedy chválite vašich drobcov aj zámerne, aby ste zvýšili ich sebavedomie, motivovali ich, povzbudili určité správanie alebo ich chránili pred pocitom menejcennosti. Ak však vaše chvály nebudú úprimné, deti to vycítia a nebudú sa cítiť veľmi povzbudené.

2. Buďte konkrétni

Namiesto rozsiahlych ód a chvál používajte konkrétne detaily. Čím menej všeobecnej chvály, tým je pravdepodobnejšie, že je pochvala vnímaná vašimi deťmi ako úprimná. Ak poviete, za čo drobca chválite, signalizujete tým, že ste si všetko poriadne všimli, venovali tomu pozornosť a naozaj vám na ňom záleží.

3. Snaha sa cení

Jedným z dôvodov, prečo je človek najchytrejším tvorom na Zemi je to, že sa chceme učiť a chápať príčiny a následky. Keď sú deti chválené za svoje úsilie, ktoré vynaložili na to, aby sa im niečo podarilo, učia sa tým pripisovať úspech svojmu úsiliu. Preto dieťa chváľte, aj keď nedosiahlo vami želaný výsledok. Ale snažilo sa a TO SA CENÍ! Povzbudenie totiž pomáha deťom duševne rásť.

4. Neporovnávajte, ale chváľte

„V matematike si šikovný, no ale pozri sa na svojho brata,“ porovnávanie nie je pochvala. Tieto porovnania síce niekedy vedia motivovať k tomu, aby deti študovali alebo pracovali tvrdšie, ale problém je na svete, keď aj po tvrdej snahe zlyhajú. Premýšľajte o tom, ako sa cíti dieťa, keď ho porovnávate s úspešnejším rovesníkom. Tieto porovnávania nechávajú deti zraniteľné, neprestávajú sa v budúcnosti porovnávať a motiváciu strácajú rýchlejšie.

5. Chválu prispôsobte veku drobca

Slovné formulky prispôsobujte veku. Ak pochválite desaťročného chlapca slovami: "Ty si môj šikovníček," pochvalu úplne degradujete. Ak naopak s vážne zaujatou tvárou poviete dvojročnému dievčatku: "Perfektné výkon! Skvelá práca," asi nebude vedieť, čo ste jej chceli povedať.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia