Použite tieto šikovné finty a behom chvíľky upokojíte vaše rozzúrené dieťa

Použite tieto šikovné finty
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-02-03 08:05:00 |

Skutočne existujú účinné výchovné techniky, ktoré môžete s úspechom použiť, aby ste „skrotili" divoké a výbušné emócie vášho drobca? Čo funguje na záchvaty hnevu a zlosti, usilovné „kňučanie“, nekonečné fňukanie a vzdorovitý plač?

Malé dieťa nedokáže ešte správne vyhodnocovať najrôznejšie situácie a máva problémy s ovládaním pocitov a emócií. Zvlášť tých silných, ktoré zvyčajne navonok prejaví podráždenosťou, nepokojom až bojovnosťou, trucovaním či srdcervúcim revom. Niektorí drobci sa tak proste len dožadujú pozornosti, iní dobre vedia, že podobné správanie zaúčinkuje v ich prospech (nakoniec dostanú, čo chcú), alebo trpia poruchou pozornosti. Dobrou správou je, že im môžete so zvládaním podobných situácii pomôcť.

Sám v mori pocitov!

Dieťa v určitom okamihu môže byť doslova "ochromené" záplavou pocitov, s ktorými si zrazu nevie rady. Emocionálna časť mozgu nekomunikuje s tou racionálnou, ktorá za normálnych okolností pomáha regulovať emócie a rozhodovať a plánovať, aký zvolí najlepší spôsob a postup pre riešenie aktuálnej situácie. „V akútnej fáze záchvatu akéhokoľvek afektu nemá vôbec žiadny efekt snažiť sa s dieťaťom dohovoriť a diskutovať o tom, čo sa stalo. Musíte počkať, až budú jeho racionálne funkcie v mozgu opäť obnovené a pripravené," hovorí klinická psychologička z Child Mind Institute Lindsey Giller. Nasledujúce techniky vám môžu pomôcť ozčúlené a vzdorovité dieťa upokojiť.

Buďte o krok napred

Môžete začať tým, že sa pokúsite dieťaťu pomôcť, aby pochopilo, ako emócie fungujú a že s negatívnymi pocitmi sa dá vysporiadať aj inak, ako hodením sa na podlahu, hysterickým plačom alebo kopaním. Od prvého vzlyku alebo náznaku nervozity do štádia, kedy drobec začne vrieskať na celé kolo a začne byť agresívny, to vždy chvíľu trvá. Negatívne pocity sa vo vnútri chvíľu hromadia, než vybuchnú na povrch. Naučte ratolesť, ako s úzkosťou alebo hnevom narábať a ako „upustiť paru" ešte skôr, než emócie dospejú do vyhroteného stavu, kedy sa dajú len ťažko zvládnuť. Pýtajte sa ho včas, čo mu prekáža, prečo je nahnevaný, rozprávajte sa o potenciálnych stresových situáciách, ktoré môžu nastať.

Nechajte ho (trošku) sa trápiť

Hovorte s drobcom o tom, že všetci občas máme zlé nálady a bojujeme s celým radom zlých pocitov. Mal by vedieť, že nikto nie je permanentne šťastný a nesnažte sa ho za každú cenu chrániť pred prežívaním akejkoľvek negatívnej emócie. Mal by na vlastnej koži okúsiť, aké to je prežiť smútok, neistotu, sklamanie alebo krivdu. Áno, je to ťažké, ale prínosné. A nezabudnite, že vás vaša ratolesť sleduje ostrým zrakom. Denne vidí a počuje, ako sa vy sami vysporiadavate s vlastnými pocitmi, ako sú stres, frustrácia alebo nervozita. To, ako to zvládate, je pre nich vzorom, ktorý pravdepodobne budú nasledovať.

Prijmite jeho pocity

Trpezlivosť a rešpekt, to je stratégia, s ktorou budete úspešní. Dieťa dokáže spoľahlivo upokojiť už samotný fakt, keď vidí, že rodič mu rozumie, chápe jeho rozpoloženie, prijíma ho aj s tým, čo práve cíti. Keď sa malý a nahnevaný drobec cíti pochopený, dokáže sa rýchlejšie uvoľniť. Naopak, ak ho zahrniete otázkami, výčitkami, príkazmi alebo vyhrážkami typu "nech už sa to neopakuje, lebo ...", zlepšenia sa zrejme nedočkáte. Jednoducho povedané, venujte svojej ratolesti maximálnu pozornosť, sledujte reakcie, všímajte si reč tela, gestikuláciu, výrazy tváre a snažte sa na jeho pocity naladiť. Môže pomôcť aj taká vetička ako: „Nerozumiem, prečo si tak nahnevaný, ale snažím sa ťa pochopiť." Ukážete mu tým, že ho skutočne počúvate a prejavujete záujem.

Pozitívna pozornosť

Vôbec najsilnejším nástrojom, ktorý môžete uplatniť pri ovplyvňovaní správania svojho drobca vhodným smerom, je venovať mu úprimnú a zaujatú pozornosť. „Pozitívna pozornosť dokáže motivovať dieťa k dobrému správaniu, ktoré po ňom vyžadujete. Je to pre neho, ako by dostalo obľúbený cukrík. Doprajte mu uznanie a pochvalu, vopred ale musíte jasne formulovať, za čo ho chcete chváliť, a uistiť sa, že tomu, čo hovoríte, rozumie," hovorí odborníčka.

A hlavne, slovné spojenie „Ľúbim ťa“ je neuveriteľne dôležité. Pripomínajte svojmu nahnevanému dieťaťu, že ho stále a veľmi milujete a že ich budete milovať navždy. Tieto slová by sa mali opakovať najčastejšie, ako sa len dá! 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: childmind.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia