Vychovajte zo svojho syna dobrého človeka: Toto je základ!

Vychovajte zo svojho syna
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-02 03:00:00 |

Čo robiť, aby z chlapca vyrástla čo najlepšia „verzia“ jeho samotného? O niekoľko rokov neskôr vám jeho partnerka bude bozkávať nohy!

Zo všetkých strán počúvame, ako by muži mali byť silní a drsní. Nemali by prejavovať emócie a mali by sa tváriť, že sú neustále nad vecou. Celé zle! Hoci to spoločnosť diktuje, je na samotných rodičoch, ako svojho syna vychovajú, aby sa z neho stal dobrý, citlivý a životaschopný muž. Ako to docieliť podľa brightside.me?

1. Buďte pracujúcim rodičom

Ako ukázali výskumy, mať pracujúcu matku môže pozitívne ovplyvniť deti oboch pohlaví. Zatiaľ čo dievčatá, ktoré vychovávajú také matky, majú zvyčajne prácu s vyššou mzdou a v dospelosti obsadzujú dozorné funkcie, u chlapcov je väčšiu pravdepodobnosť pomoci v domácnosti a starostlivosti o členov rodiny. Majú tiež progresívnejší prístup k rodovým rolám.

2. Povzbudzujte ho, aby dával pocity najavo

Niektoré vlastnosti, ktoré sa stereotypne považujú za „mužné“ - napríklad neprejavovanie svojich pocitov, sú v skutočnosti veľmi despotické a obmedzujúce. Podľa jednej správy je pravdepodobnejšie, že muži, ktorí sledujú tradičnejšie „mužné“ správanie vrátane skrývania svojich emócií, majú depresiu a prijímajú vysoko rizikové rozhodnutia.

Výsledkom je, že veľa chlapcov, ktorých rodičia inklinujú k uvedenému mysleniu, vyrastajú zahanbení za svoje pocity. Stávajú sa z nich muži, ktorí nedokážu dobre komunikovať, čo im sťažuje vzťah s ostatnými a udržiavanie stabilných a zdravých vzťahov. Preto je dôležité naučiť svojho syna vyjadrovať svoje emócie a vedieť hovoriť o osobných veciach.

3. Ukážte mu, že domáce práce sa sami neurobia

Štúdie uvádzajú, že páry, ktoré si rozdelia domáce práce a úlohy spojené s rodičovstvom, sú viac-menej rovnako šťastné ako tie, ktoré to nerobia. Zaujímavým zistením je, že počet domácich prác, ktoré robia ženy, sa od roku 1976 znížil, zatiaľ čo muži ich začali robiť dvakrát viac.

Ukážte svojmu synovi príklad tým, že prediskutujete deľbu práce vo svojej domácnosti. Chlapci by sa mali čoskoro dozvedieť, že všetci členovia rodiny pracujú ako tím. Zabránilo by to tiež zaujatosti voči určitým činnostiam a zabezpečilo ich väčšiu kompetentnosť, samostatnosť a pripravenosť na život dospelých.

4. Naučte ho určitým hraniciam a úcte

Predstavte svojmu synovi pojem autonómia. Povedzte mu, že má právo rozhodovať o tom, kto sa môže dotknúť jeho tela. To isté platí pre ostatných ľudí. Keď bude starší, vysvetlite mu, že nechcené alebo nevhodné komentáre a vtipy - voči dievčatám aj chlapcom - nie sú v poriadku.

Štúdia zistila, že dospievajúci vychovávaní v pozitívnom rodinnom prostredí majú tendenciu mať lepšie zručnosti pri riešení problémov vo vzťahu a je menšie riziko, že budú súčasťou násilia vo vzťahu. Zdôraznite vzájomnú úctu voči druhému, venujte čas a úsilie vzťahu, prejavte uznanie a ospravedlňte sa, ak sa mýlite.

5. Skroťte správanie „tvrdého chlapa“

Silný a drsný chlap môže byť na obrazovke televízie príťažlivý, ale v skutočnom živote je to pravý opak. Spoločenské očakávania, bohužiaľ, môžu u chlapcov vyvolať pocit, že musia byť dotieraví, agresívni alebo dokonca násilní.

Aby ste zabránili tomuto mysleniu, oznámte svojmu synovi, že aj keď sú hnev a frustrácia bežné emócie, nemôže ich prejaviť spôsobom, ktorý by ostatných ohrozoval alebo bol násilný. Pomôžte mu nájsť vhodné metódy na zvládnutie týchto pocitov. Je tiež dôležité mať pri sebe dobrého otca ako príklad zdravej mužskosti. Môže ísť aj o strýka alebo dedka, ak otec nie je k dispozícii.

6. Vytvorte správne návyky pri starostlivosti a hygiene

Chlapcov treba odmalička učiť, ako dodržiavať správne hygienické návyky a starostlivosť o seba. Nejde len o to, vedieť sa pekne obliecť, ale aj o zdravie a zručnosti potrebné na starostlivosť o seba v neskoršom živote. Mali by sa naučiť, ako si pravidelne umývať zuby a vlasy, používať dezodorant, sprchovať sa a v prípade potreby používať žehličku.

Muži so zlými zvykmi, čo sa týka starostlivosti o seba, mávajú problémy so vzťahmi a s prácou. Môžu tak vysielať signál pre svoje okolie, že práca alebo partner pre nich nie sú natoľko dôležité, aby si dali námahu vyzerať dobre.

7. Naučte ho rešpektovať nesúhlas

S chlapcami v stredoškolskom veku je o niečo ťažšie hovoriť o tom, ako sa zachovať, keď ich odmietne dievča. Mnohí to nemusia rešpektovať a ich odozva je neprimeraná. Stanovte synovi, aká reakcia je už prehnaná a naučte ho, ako sa správať. Do ničoho by váš chlapec nemal druhú osobu nútiť. Ak dievča s niečím nesúhlasí, mal by to rešpektovať. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia