Toto robte a vaše deti budú úspešné

Toto robte a vaše
Ilustračné foto
Zdroj: gettaimages.com
2020-03-31 10:00:00 |

Nápor na nervy a trpezlivosť. Tak sa dá charakterizovať súčasná situácia, keď deti zostali doma a na rodičoch zostala výchova aj vzdelávanie.

Posledné týždne, keď sme sa okrem rodičov stali pre deti aj učiteľmi, animátormi a vychovávateľmi v omnoho väčšej miere ako sme bežne zvyknutí, ukazujú, že je to zložité. I keď učitelia s deťmi komunikujú rôznymi formami, na rodičoch zostáva toho najviac. Nie je to vôbec jednoduché a mnohí rodičia stále tápu ako túto novú situáciu uchopiť do rúk. Odborníci vám odkazujú, aby ste nehľadali v sebe chyby alebo sa zbytočne neobviňovali. Niekomu to ide lepšie, inému horšie. Základom je vytvárať atmosféru stability, pohody a láskavosti. Hádať sa pre školu je zbytočné. Aj učitelia sa zhodujú v tom, že je lepšie ak dieťa možno nestihne všetko, ale stále má motiváciu spoznávať nové veci a robiť ich s radosťou ako nasilu a s odporom. Čo môžete urobiť pre úspech svojho dieťaťa? Skúste sa riadiť radami učiteľov z celého sveta.

1. Čítajte spolu

Podpora dobrých čitateľských návykov je najčastejšou odpoveďou učiteľov zo všetkých svetadielov.

2. Večerajte spolu

Rodinné jedlá sú priestorom, kde sa životy všetkých členov rodiny prelínajú. V aktuálnej situácii je na to ideálny priestor a ak ste si na to nikdy nevedeli nájsť čas a zosúladiť sa, využite príležitosť. Rozprávajte sa o všetkom, čo prežívate. Dovoľte deťom klásť otázky, vypočujte si ich názory. Komunikácia je jedným z kľúčov k úspechu v živote.

3. Buďte dobrým vzorom

Ak chcete, aby deti čítali, buďte aj vy čitateľom, ak chcete, aby mali lepší písomný prejav, píšte im napríklad listy. Chcete, aby sa im darilo v matematike? Prestaňte hovoriť, že matematiku nenávidíte.

4. Majte vysoké očakávania

Nasaďte dieťaťu vysokú latku. Ak nastavíte očakávania na A, dieťa bude musieť viac pracovať, aby sa k tomu priblížilo, ak ich nastavíte na D, nebude sa musieť veľmi snažiť. Očakávať od dieťaťa viac ho vnútorne motivuje pracovať na sebe. Nekritizujte ho, keď nedosiahne to, čo ste očakávali, oceňte snahu.

5. Urobte si spoločný program

Nedovoľte deťom ani v tejto situácii presedieť väčšinu času nad obrazovkami. Čítajte, hrajte spoločenské hry, rozprávajte sa, vyrábajte niečo. Týmto spôsobom sa u dieťaťa rozvíja nezávislé myslenie.

6. Nedovoľte deťom byť lenivými

Uistite sa, že dieťa si splnilo povinnosti, upratalo si izbu, odložilo po sebe riad, ráno si uložilo pyžamo... Každé dieťa by nejaké povinnosti malo mať v závislosti od veku. Zapájajte ratolesti do domácich prác.

 

7. Zapojte sa

Zaujímajte sa o život dieťaťa, majte prehľad o jeho kamarátoch, všímajte si, aké úlohy mu učitelia zadávajú, aj keď pracuje na nich samostatne. Zaujímajte sa o to, čo robí na internete a podobne.

8. Podporujte interakciu

Podporujte potomkov, aby mali kamarátov. Teraz síce nie je doba vhodná na stretávanie sa, v kontakte však môžu byť. Aj telefonovanie, skypovanie či iné formy kontaktu prispievajú k socializácii.

9. Zabávajte sa spolu

Nebuďte iba prísnym rodičom s príkazmi, zákazmi a zásadami. Uvoľnite sa, zaspievajte si spolu, bláznite sa, šteklite sa.

10. Dbajte na zdravú výživu

Menej cukru a tuku, viac cvičenia. Toto je pre zdravý vývoj dieťaťa jedna zo základných podmienok. Cvičiť sa dá aj v byte, keď je potrebné byť doma!

 

Fotogaléria


Foto: gettaimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia